Tänd ett ljus, och låt det brinna…

jennielights

På lördag ska vi alla släcka alla lampor en timme, mellan 20:30 och 21:30. Detta idiotiska påhitt, som kallas Earth Hour, är ett i raden av meningslösa i-landsjippon som några tomhuvade ytlighetsfantomer har hittat på, i tron att detta skulle påverka miljön positivt. Något dummare har jag väl sällan hört. Att enstaka människor är korkade får vi leva med, men när några av dessa särskilt korkade människor lyckas vädja till korttänkthet och dumhet hos större grupper, och därigenom distraherar människor från riktigt miljöarbete, då måste jag säga stopp och belägg.

Jag blir ärligt talat skitförbannad på den här typen av hjärndöda kvasijippon, trams och fria fantasier som inte gör någon nytta alls, utom möjligen att döva energislösande västerlänningars dåliga samveten. Det är bara så billigt, och så missriktat.

”Never underestimate the power of stupid people in groups”

Själv tänker jag ha många lampor tända, så många som jag bara kan – särskilt på kvällen, eftersom vi i Sverige har ett överskott av elenergi på kvällar och nätter, och dessutom kan varje skattekrona som detta genererar på sikt omsättas i energiforskning. Att släcka lyset på lördag kväll är alltså lika verkningsfullt som att gå med i en Facebook-grupp för ”fred på jorden”. Totalt meningslöst.

Egentligen handlar detta om att priviligierade människor i rikare länder ska få känna sig duktiga, ”vi gör minsann en insats för en bättre miljö”, och inte ett skit om att faktiskt göra något på riktigt för att förbättra vår miljö. Någon jag pratade med tyckte att ”det är väl bättre än att göra ingenting”, men jag tycker fan inte det. Är det bättre att göra en idiotgrej, som inte gör någon nytta alls, men som får folk att TRO att de gör nytta, än inget alls? – Skulle inte tro det…

För att inte tala om den här fnattiga idén att vi alla ska byta till lågenergilampor. Inte så smart, med tanke på att de till att börja med är fulla med kvicksilver, och om man tänder och släcker ofta förkortar man deras livstid väsentligt. Enligt elallergiker som jag talat med ger lågenergilampor en väsentligt jobbigare strålning än vanliga glödlampor. Dessutom blir det ett fult ljus. Så – till dess att det finns bättre alternativ kommer det inte en lågenergilampa över min tröskel.

Om du verkligen vill göra något på riktigt, något som verkligen skulle kunna få en kraftfull positiv inverkan på miljön – sluta äta industriproducerat kött. Börja med att pröva, bara en vecka. Inga Big Mac, inga Mamma Scans köttbullar, inga skinkmackor och inga lövbiffar. Var vegetarian – åtminstone en vecka. Då bidrar du faktiskt med något som har en direkt effekt.

Hösten 2006 gav FN:s livsmedelsorgan ut en rapport som påvisar att köttindustrin orsakar en större negativ påverkan på miljön än hela transportsektorn – mer än alla bilar, bussar, flygplan, tåg, båtar och mopeder på hela jorden. Flera andra rapporter säger samma sak; dagens västerländska köttkonsumtion är en av de största anledningarna till att vår överlevnad är hotad. Och nu vill kineser och indier följa vårt dåliga exempel, och äta mer kött. Detta om något kan leda till en ekologisk katastrof.

slaktadedjur

Det är naturligtvis bra att sänka elförbrukningen. Men man måste jämföra, och först sätta in åtgärder där det behövs mest. Det allra bästa för jordens miljö vore om all slaktindustri upphörde helt. Vi behöver den inte. Tvärtom skulle både vi människor och jorden som helhet (för att inte tala om alla de miljontals djur som brutalt slaktas varje dag) må mycket bättre, denna industri förutan. Vi har drivit fram en grotesk överpopulation av djur, bara för att plåga dem hela livet, och sen äta upp dem, till priset av en sämre hälsa och en kraftigt försämrad miljö.

Det finns idag ingen annan mänsklig aktivitet som påverkar miljön så mycket, så negativt, som just köttindustrin. När jag var barn fanns det tre miljarder människor på planeten Jorden, Nu är det sex och en halv miljard. Och det är möjligt att inom några decennier, möjligen fortfarande i min livstid, så kommer vi upp i nio miljarder. En tredubbling inom en livstid. Det är en extremt dramatisk förändring av livsbetingelserna på jorden. Detta innebär att vi inte kan fortsätta att slösa och exploatera som vi alltid har gjort. Vi måste ändra våra levnadsvanor. Och den mest effektiva åtgärden för en bättre miljö är att ändra våra matvanor.

Köttindustrin förbrukar enorma mängder vatten, bränsle, spannmål, åkermark och andra resurser, på ett väldigt oekonomiskt sätt. Om vi människor skulle äta grönsaker, spannmål och andra växtprodukter direkt, istället för att låta dem ta omvägen över köttindustrin, så skulle vi kunna producera tio gånger så mycket mat med samma resurser, men med mindre miljöpåverkan.

gronsaker

Så om du vill göra skillnad på riktigt – ät mer grönsaker, och dra ner på köttet. Om du inte vill sluta helt med kött, ät åtminstone betydligt mindre – kanske vilt, kanske gårdsproducerat, nära. Dina matvanor kan vara den värsta miljöboven i din vardag. Mycket värre än ditt bilpendlande, och mycket, mycket värre än dina lampor i ditt hem. Och du kan ändra på det. Tänk på det nästa gång du går och handlar. Ta steget att börja äta vegetariskt. Och om du inte helt vill sluta med kött, så kan du åtminstone minska din köttkonsumtion med minst 75 procent (Naturvårdsverkets rekommendation i rapporten ”Att äta för en bättre miljö”).

Bojkotta meningslösa symbolhandlingar – ät mer grönt och gör nytta på riktigt istället!

tunn linje

Läs en utmärkt redogörelse för köttindustrins på verkan på miljön på www.klimathotet.net.

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Miljöpolitik, Vegetarism

Etiketter: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

50 kommentarer på “Tänd ett ljus, och låt det brinna…”

 1. Einar Says:

  Överkonsumptionen av kött och köpandet av billiga skitprodukter är båda helt onödig miljöförstöring.
  Jag slutade äta kött för några år sedan (men äter det nu när det bjuds för att inte vara jobbig) och det ledde till billigare mat (huvudskälet), att jag mådde bättre och, *trumvirvel*, till att jag fick mindre kladdigt bajs 🙂

  Har du sett http://www.storyofstuff.com ?

  Snälla människor, köp dyra produkter som håller och inte billigt plastskit som går sönder direkt. Slit-och-släng borde vara utfasat för längesedan. Stå emot modementaliteten som kräver utbyte hela tiden. Istället för bomullskläder kan man använda de mycket bättre materialen ull, bambu och hampa. Ull är dyrt men håller en varm även om man blir blöt, bambu är det skönaste materialet jag provat och det motverkar dessutom naturligt dålig lukt och det odlas med mindre vatten och betydligt mindre gifter än bomull. Hampa håller jäkligt bra.

  Ok, jag ska sluta. Bra inlägg! Fler får gärna fatta hur mycket bättre det är för alla och envar att äta mindre kött, man måste inte sluta helt för att det ska göra nytta.

  (Och istället för att släcka alla lampor i en timme så släck alltid alla lampor som inte används. Lågenergilampor kan användas vid växtodling, borde inte det betyda att de ger bättre ljus än glödlampor? en, *ehrm* kompis odlade *ehrm* sparris i garderoben med bara sådana och det blev gott)


  • @ Einar:
   Ja, [hrm…] sparris [hrm…] klarar sig säkert jättebra med lågenergilampor, men jag tycker att de ger ett obehagligt ljus.

   Och jag håller med helt och hållet om den här slit-och-släng-inställningen. När jag köper kläder använder jag dem ordentligt, och jag vill ha kvalitet.
   Linne, ull, siden m.m. är favoritmaterial för mig. Indisk bomull tycker jag också om. Att köpa begagnade kläder är också mycket miljövänligt.
   När mina barn var små, så var min numera exfru helt fenomenal på att hitta barnkläder i second-hand-butiker, marknader etc., och det blir ju mycket billigare så också!

   @ Lars:
   Ja, i ärlighetens namn så litar jag måttligt på FN, med tanke på hur mycket dumt de har genererat. Men just denna rapport stämmer mycket väl med andra rapporter som pekar åt samma håll, och mycket av det som sägs är gammalt och välkänt. Jag skrev en bok 1984-1985, som hette Dern Rena Maten (kom ut i många tusen ex), som handlar om olika anledningar till att bli vegetarian, och så finns det också med en hel del fina vegetariska recept.
   Detta är alltså snart 25 år sedan, men mycket av de som finns med i FN:s rapport var känt redan på 1980-talet. Fast nu är det mycket värre, och det blir mer och mer akut att göra något åt problemet.

 2. Lars Says:

  Om jag inte minns fel är den där FN-rapporten en enmansutredning, och de flesta av de ”många andra rapporter” tror jag hänvisar till den, det känns kanske lika förhastat att dra några större växlar på en (1) enda utredning som att förväxla en manifestation, vilket jag ser Earth Hour som, med ett reellt miljöarbete. Men det är en klart tankeväckande rapport väl värd att följa upp med mer forskning och bl.a. jämföra med hur mycket den vegetariska matproduktionen inverkar på miljön. Själv äter jag nästan uteslutande vegetariskt sedan drygt ett år tillbaka, för att det är gott och känns sunt och bra på alla sätt och vis.

 3. Bengt Says:

  Det är bara en symbolisk handling
  ”Syftet är att uppmärksamma och skapa engagemang kring klimatförändringen och att skicka en kraftfull signal”
  Det ger också de som har synpunkter på miljö, klimat och energifrågor en anledning att skriva om de frågorna, som du Karl Johan t. ex.
  Miljöfrågor och klimat bör tas upp från många olika synvinklar.
  Jag tycker att diskussionen om klimatet blir lite för hysterisk ibland. Har vi människor så stor inverkan på klimatet egentligen? Naturens krafter är större och starkare än vi är.
  Jag är för miljön, alternativ energi och mer vegetariskt och tror att det är möjligt att skapa en miljövänlig värld. Men, politiker, ekonomer och beslutsfattare säger den ena dagen att vi ska konsumera mer för att få igång ekonomin, den andra dagen av vi ska spara för miljöns skull. Det är kluvet och förvirrande budskap de kommer med tycker jag.


 4. Ja, jag kan acceptera signalvärdet i en sådan aktion, men jag blir lik förbannat jävligt irriterad på det idiotiska sätt som det genomförs. Som om alla människor på jorden är dagisbarn – ”kom nu alla barn, så släcker vi lamporna en stund, för miljön, och så läser jag en saga i ljuset av fotogenlampan!”

  Vad som verkligen behövs nu är ansvarsfulla politiker, som vågar ta bladet från munnen och tala kraftfullt om de åtgärder som vi kan göra ganska lätt, och omedelbart.

  Forskning på alternativa energikällor är oerhört viktigt, men det kommer att ta lång tid att byta ut gammalt mot nytt. Vi behöver göra något åt grundproblemen – infrastrukturen, som bygger på att folk bor på ena sidan stan och jobbar på andra sidan, konsumismen, som uppmuntrar oss att köpa långt mer än vi behöver, och producera allt mindre själva, samt den huvudlösa exploateringen av våra naturtillgångar, som t.ex. den ständigt expanderande köttindustrin.

  Där har vi riktiga mackor att sätta tänderna i.

 5. Z Says:

  Korkade människor, sluter sig kring korkade saker, i hopp (illusionen) av att det kommer funka.


 6. Jag tror inte att folk bara är korkade – det är värre än så. De är lata och oansvariga. Många vet om problemet, men de struntar i det, för de vill ha sin grillade köttbit, sin Whopper, sin skinkmacka, sina köttbullar, och orkar inte ta den praktiska konsekvensen av ett ansvarsfullt tänkande.

  Det är därför det är så farligt med ett kärleksfattigt samhälle – folk tror inte att deras lilla insats kan göra någon skillnad. Och de känne ringen kärlek för sig själva, och kan därför inte känna kärlek för sina medmänniskor och världen vi lever i. Då blir det så här.

 7. Z Says:

  Håller med. Folk är tämligen duktiga på att förskjuta ansvar till andra så de slipper själva,, tills det är slut. Då kommer det vanliga, ”hur kunde vi stoppat det här, hur kunde vi gjort annorlunda?”. Jag är minimalist o vegetarian, Moder Jord gillar mig redan 😛

  Men det är svårt o väcka en som låtsas sova. Inte bara jag själv, men andra som är aktiv(ist)a för djur/miljö, vet hur svårt det är att få den grå massan att vakna. Så länge inte Aftonbladet pumpar ut hur det ligger till o kändisar hakar på lär inte mycket hända hehe


 8. Vilt är ett bra alternativ till djurplågeriköttet från industrin.

  I Sverige skjuts omkring 100.000 älgar om året. Av en genomsnittlig älg får man ut knappt 200 kg ätbara delar. Det blir alltså 100 miljoner portioner kött om 200g, eller mer än 10 per person och år. Ganska pepprig viltsmak, men en delikatess rätt tillagat.

  Ren är ett annat alternativ. Renskav brukar man ofta kunna hitta i frysdisken, och är verkligt gott.

  Både ren och älg har i alla fall fått leva förhållandevis lyckliga innan vi människor tar dem av daga.

  Så visst finns det alternativ även om man inte vill bli gräsätare på heltid. 🙂

 9. Z Says:

  Björn, ja för en vegetarian äter ju verkligen gräs o inget annat ^^


 10. Jag instämmer helt i vad du skriver, Björn – märk väl att jag riktar in mig helt på köttindustrin, och rekommenderar just vilt, eller gårdskött. Rennäringen är fortfarande hyggligt ekologisk, så det går väl bra också.

  Men vi måste dra ner på köttätandet. Ordentligt.


 11. Och Z – jag älskar din liknelse – ”det är svårt o väcka en som låtsas sova”.

  Så bra. Tyvärr sant.


 12. @Z: Gräsätare är en zoologisk benämning på de djur som enbart äter växter, och var alltså inte avsett som ett förklenande omdöme på något vis. Jag odlar massor av grönsaker på min lilla täppa, och njuter i stora drag av varenda litet resultat.

  @Carl: Ja, gårdsproducerat kött är verkligen att rekommendera. Tyvärr har vår lokala grisbonde lagt ner (utkonkurrerad av subventionerad EU-import). Men under många år brukade vi kontakta honom i november varje år, då slakt brukade skedde (bland annat för att köttet skulle kunna hänga svalt en vecka innan styckning).

  Vi visste att det var lyckliga grisar, för vi såg dem springa omkring på ängarna och böka i jorden under våren och sommaren. Och det är faktiskt ingen myt att man känner på smaken att köttet kommer från ett lyckligt djur.

  Att styckningsdelarna blir betydligt bättre från en välhängd grishalva som sedan styckas manuellt med stor omsorg, av en kunning styckare, är ju inte heller särskilt förvånande.

  Kontrasten mot de utsågade köttbitar, som läggs på blöja i ett plasttråg innan köttet ens hunnit svalna, är enorm.

 13. larvad Says:

  “Never underestimate the power of stupid people in groups”

  He, he!!!

  Vinsten av denna handling är klart bara psykologisk, vi kan handla tillsammans, om vi nu någon gång tvivlat
  Jag har inget emot att släcka lamporna eller kanske vara på stan när det sker för att undersöka eventuella förändringar, men att dra ned på industri kött – utmärkt, eller odlad lax.

  Skulle jag som den karnivor jag är, föreslås en köttfri vecka eller så för att skjuta galna köttföretag i sank. Jag skulle ställa upp på en gång.
  Jag älskar kött eftersom jag älskar mat, men det innebär inte att vegetarisk mat skulle vara sämre och absolut inte mindre allsidig – tvärtom.

  Så varför inte kalla till ett upprop om en köttfri vecka? Vi väljer en vecka senare i vår och någon lägger upp en okraschbar site med info dit vi kan länka alla våra vänner och sen sprider vi det med hjälp av facebook, jobbmail etc.

  Någon på?

  Ska jag äta kött – eller växter, vill jag kunna veta att maten producerats och skördats på ett bra sätt.


 14. Riktigt bra skrivet, och den översta bilden var hur snygg som helst!

 15. Per Welander Says:

  Hela jippot med Earth Hour är den rika världens sätt att se ner på den fattiga världens. Oj, vad duktiga vi är som tänker på er. Samma sak som att ”klimatkompensera” när man flyger. Ett modernt avlatsbrev. Etanolproduktion gör att fattiga svälter för att vi i den rika världen ska kunna köra bil ”miljövänligt”. Mat omvandlas till bilbränsle och vi känner oss så duktiga. En gigantisk bluff. (Inom parentes sker utsläpp av cancerframkallande aldehyder när man kör fordon på etanol men det tystas ner).

  Hela klimatjippot, där koldioxid felaktigt beskylls för att orsaka en kommande katastrof, tar fokus från de riktiga problemen. Folk saknar vatten, är fattiga, har inte mat för dagen, sjukdomar, brist på utbildning, brist på el så de tvingas använda ohälsosamma paraffinlampor etc. Hela klimatjippot är ett sätt att trycka tillbaka u-länder. USA har nu föreslagit en extra skatt på kinesiska varor om de inte begränsar sina koldioxidutsläpp. Smart av EU och USA att hitta på detta med koldioxid och ”rädda jorden” för att behålla sitt ekonomiska försprång.

  Det är dags för miljörörelsen att genomskåda Al Gore och hans privata jetplan och jättevillor. Klimatjippot med katastrofal uppvärmning om vi släpper ut koldioxid vilar inte på vetenskaplig grund. Om miljörörelsen kunde ägna sig åt de verkliga problemen istället för att bli klimatreligiösa skulle mycket vara vunnet. Men visst finns det mycket mer pengar att tjäna på klimatfrågan, money talks. Dessutom är det politiskt korrekt.

  Nu har EU förbjudit vanliga glödlampor. Totalt vansinnigt beslut av byråkrater.
  Får väl köpa mig en giftig kvicksilverhaltig lågenergilampa med obehagligt epilepsiframkallande hårt ljus och rätta in mig i leden. Läs på Kemikalieinspektions hemsida http://www.kemi.se/templates/Page____5266.aspx vad du ska göra om den går sönder. Ingen rolig läsning och som borde skrämma varje miljömedveten person.


 16. Calle, du som vet det mesta som är värt att veta, kan du berätta vad det beror på att elpriserna är så hutlöst dyra?

 17. Z Says:

  En fantastisk skojig sak, som gör att elproduktionen skjuter i höjden efter sådana här ”events”, är för att många stänger av, för att sedan slå på (SAMTIDIGT) för att kolla nyheterna hur duktiga dem varit 🙂


 18. @ Z – ja, det bekräftar bara ytterligare hur narcissistiska denna typ av kvasimanifestationer är.

  Det mest klassiska exemplet på ultranarcissistiskt loser-trams är förstås kårhusockupationen 1968. En grupp studenter ockuperar sitt eget kårhus. Jaha. Gäsp. Who fucking cares? Förutom självupptagna slagordsbrölare med gigantiska egon, alltså.

  @ Mikael Sjödin – nej, jag vet fan inte varför elen är så dyr. Hemliga överenskommelser mellan elbolagen för att hålla priserna uppe, kanske? Kan girigbukar hålla höga priser för att tjäna mer pengar så gör de ju det, förstås.

  @ Per Welander – jag instämmer i din vrede, och refererar gärna till ett tidigare blogginlägg jag skrev om Al Gore, 2 juni förra året: Al Gore ljuger – så vem ska man tro på?

  @ Bitchslap Barbie – tack för komplimangen! Det är jag som har tagit bilden. Det är min kära hustru, i soffan , invirad i en ljusslinga.

  @ Björn Felten – tack för dina kloka tankar. Jag har för övrigt besökt din blogg, och fascinerats av din såsguide. Jag ska definitivt spara och skriva ut din såskockmanual, för att pröva på i köket. Vad rekommenderar du till kokt broccoli? Eller till sparris?

  @ larvad – ja, det kan i bästa fall ha en positiv psykologisk effekt, men jag ställer mig som sagt djupt misstänksam till denna typ av populistiska jippon – lika dumt som när folk uppmuntrades att ha röda t-shirts för att stödja Burma. Man tar sig för pannan. Och som sagt – även om jag har varit vegetarian i snart 30 år, så har jag ingen ambition att frälsa världen till vegetarism. Men en ökad medvetenhet och ett tydligare ansvarstagande beträffande vår matproduktion och konsumtion är väldigt nödvändig nu.

 19. SwedishTeen Says:

  Jag borde vara vegetarian. Jag tycker om djur och gillar inte att man tar kål på djur för egen vinning.

  Men sen gillar jag hamburgare, fläskkotlett, kebab och allt annat sånt.

  Jag är väl en sjuk jävel egentligen.

  Men jag kan också tänka mig att ställa upp på en köttfri vecka! Kanske man kan bli lite mer medveten om vegetariska produkter? För det är jag totalt kass på.
  I’m in!


  • @ SwedishTeen – Vanans makt är stor, och det finns många som påstår att det svåraste att bryta är just matvanor. Så för att klara just det behöver man vara väldigt starkt motiverad. Har du besökt ett slakteri nån gång? Jag skulle rekommendera dig att göra det. Det skulle kanske kunna bli en tankeställare.


 20. @Carl: Din såsutmaning är uppfattad. Men jag svarar under mitt såskocksinlägg (här blir det ju lite OT) om du inte misstycker. 🙂


 21. […] Svårare än så här är det faktiskt inte. Testa detta — och blir det inte bra första gången så är det bara till att börja om på nytt, för såsen kostar trots allt väldigt lite i förhållande till övriga råvaror. Således: hellre slå ut en misslyckad sås för några kronor än att skämma ut en köttbit för en hundring med den. Och framför allt: tappa aldrig sugen — världen är full av tappade sugar, och ingen blir glad av det. […]


  • Tack så mycket, Björn! Jag har sparat ner din såsmanual, och även dina förslag på såser. Tyvärr är jag int eså förtjust i ägg, men du kanske har förslag på någon annan sås till sparris? Citronsås?


 22. Många tycks ha missat att förstå syftet med Earth Hour. Det handlar inte om att spara lite el under en timme. Det handlar däremot om en demonstration för att sätta press på politikerna att ta miljöfrågorna på allvar. Och som demonstration kan det väl knappast vara mer effektivt? Det är ju konsumenterna som alltid har den egentliga makten; inte bara elkonsumenter (industri, företag och privatpersoner) utan alla slags konsumenter. Det kommer att fortsätta produceras destruktiva, helt onödiga produkter, endast så länge som människor köper dem. Och all produktion är beroende av el. Elproduktion är således förutsättningen för all annan verksamhet, som vi av olika skäl kan välkomna eller ta avstånd ifrån.
  I stället för att vi ger oss ut i små skaror på gator och torg för att vifta med flaggor och ropa slagord (vilket knappast gör något intryck på någon längre) kan nu så många fler människor på ett mycket enkelt sätt deltaga i denna demonstration. Det skulle verkligen kunna visa makthavarna hur stor opinionen faktiskt är, och det på ett ögonblick.

  Jag ser därför ingen anledning att missunna oss denna möjlighet att göra oss hörda.
  Alla förstår nog att det är en symbolhandling, och att det finns fördelar och nackdelar med allt. Men att protestera mot Earth Hour genom att slå på ännu fler ljuskällor och apparater under denna timme, är ju inget annat än infantil trots. Då skulle man på motsvarande sätt kunna protestera mot Internationella Kvinnodagen (8 mars) genom att döda några kvinnor..

  Och Calle, du skriver ju själv: ”folk tror inte att deras lilla insats kan göra någon skillnad”. OK, så varför inte göra den lilla insats man kan? När till och med landsting, kommuner och företag ställer upp, varför ska vi sitta i våra stugor och tjura, när denna möjlighet till demonstration är så enkel och smärtfri?

  En köttfri vecka, eller dag, vore på liknande sätt en kraftfull manifestation, som jag gärna skulle delta i om jag inte redan var vegetarian.
  Se bara på hur hårt Kronfågel drabbas av att några glasbitar har hittats i deras kycklingar. Tänk då, om vi i stället hade en kycklingfri dag, vilken effekt det skulle få. Konsumenten har makten. Vår dumhet består egentligen bara av det faktum att vi inte är tillräckligt medvetna om detta.


  • Hej Mikael! Nej, jag har inte ”missat att förstå syftet med Earth Hour” – jag köper det bara inte. Jag tycker det är dumt, tandlöst, stort men tomt som en ballong.
   Och självklart finns det mycket, mycket effektivare sätt att demonstrera än genom detta tramsiga spektakel.
   Energisektorn förlorar ingenting på detta, eftersom ingen på allvar skulle stänga av strömmen särskilt mycket längre än en timme.
   Då funkar ju inte datorn och kylen.
   Att ge sig ut ”i små skaror på gator och torg för att vifta med flaggor och ropa slagord” kan fortfarande vara fan så effektivt – särskilt om det inte är små skaror.

   Du ser ingen anledning att missunna er denna möjlighet att göra oss hörda. Nå, jag missunnar nu ingen att göra någonting.
   Ni får göra vad fan ni vill – jag håller bara inte med om att det är någon bra idé, och dissar därför hela grejen.
   Men du behöver ju inte bry dig om vad jag tycker, och ingen tvingar dig att gå i svaromål här på min blogg.

   Jag hävdar forttfarande att en köttfri vecka skulle vara oerhört mycket effektivare, och det skulle ge tydligare resultat.
   Slakterinäringen skulle bli mäkta oroade, och protestera vilt, och redan det skulle vara en seger.

 23. Gudinnan i mitten Says:

  Bojkotta meningslösa symbolhandlingar säger du…

  För att som du, utge sig för att vara en andlig människa så tycker jag att du missar hela poängen med earth hour.

  Att släcka lampor, låta det livsnödvändiga bloggandet, facebookande, myspaceandet och vad sjutton man gör i den egna ”upplysta” sfärens namn och istället…
  …tystnad, stillhet, gå in i sig själv med nära och kära, trumma, sjunga, älska, dela en måltid eller vad man nu tänkt.

  Det går ju bra att allt som oftast här på bloggen Calle, tala om hur lurade alla andra är och att man själv förstått alla sammanhang så bra, men det kan ju faktiskt vara precis tvärtom. Har du tänkt på det?

  Stilla protester, för fred, jorden, självbestämmande, mäns och kvinnors lika värde eller frihet, har alltid visat sig historiskt vara effektivt.

  När du och Jennie har kurs, så imbillar jag mig att ni alla där i rummet allt som oftast känner samhörighet och förtätning av olika upplevelser.
  Vem kan ta sig rätt att bestämma om det är en meningslös symbolhandling?

  Att som vi denna kväll, trumma för den stora Modern tillsammans med och för hennes fortsatta skönhet, det kommer att kännas som en gåva att få vara med om. Att veta att stora delar av det andliga SVeige, som du säger dig tillhöra, kommer att göra detsamma och att detta sprider sig i världen… DET Calle; det tycker jag är stort.
  Alla andliga personer vet, att många i en tanke förändrar…varför skulle vi annars förenas i meditationer och olika cirklar?

  Sen kan vi ta tag i köttproduktion och Monsanto och gud vet vad.

  Men jag trodde ALDRIG att du skulle göra ner så många andliga människor som arbetar för en jord i skönhet.
  En URSÄKT vore på sin plats.


  • @ Gudinnan i mitten – Jag tror inte att det finns vissa människor som är andliga, och andra inte. Alla är vi både kropp, själ och ande. Jag har aldrig träffat någon ”oandlig” människa. Jag har träffat många som är ärliga, och andra som är oärliga, somliga som är äkta, nakna och sanna, andra som är falska, maskerade och lögnaktiga, somliga som går hjärrtats och kärlekens väg, andra som går rädslans och aggressionens väg.

   ”Andligt” är bara ett ord, ett diffust och flummigt begrepp som alltför ofta används av vissa som vill framstå som finare än andra.

   Jag behöver inte en ”Earth Hour”, organiserad av någon ansiktslös propagandaorganisation, för att uppleva ”tystnad, stillhet, gå in i sig själv med nära och kära, trumma, sjunga, älska, dela en måltid”.
   Det gör jag ändå. Ofta. Utan Earth Hour.

   Våra kurser är för övrigt högst konkreta, och inga symbolhandlingar.

   Trumma för den Stora Modern gör jag gärna, men det hör liksom inte hit.
   Det är en helt annan sak än Earth Hour. Men det kanske du inte har fattat?

   Jag säger mig inte tillhöra ”det andliga Sverige”. Jag vet inte ens vad du talar om. Vad är det för något?

   Och jag vet inte vem du är, eftersom du bara presenterar dig med en pseudonym.
   Så varför skulle jag ta det du skriver på allvar, om du inte ens vill stå för det?

   Jag gör inte ner några ”andliga människor”. Det är din tolkning.
   Om du känner att du vill ta åt dig av vad jag skriver, så är det ditt problem.
   If the shoe fits – wear it.

   Jag har inget att be om ursäkt för.

   Och om du inte gillar vad jag skriver, så kan du besöka någon annan blogg istället, istället för att vräka ur dig dina frustrerade projektioner här.


 24. Calle, är du sur??


 25. Ja, jag blir irriterad på folk som tycker att man ägnar sig åt ”infantil trots” om man inte håller med om en viss metod att försöka åstadkomma en viss effekt.

  Särskilt om man dessutom har mage att föreslå något mycket bättre. Då slår Jante till.

  I lilla ankdammen konsensus-Sverige får man uppenbarligen bara ha en åsikt i taget, och delar man inte den med alla andra så är man bara dum och oförståndig, eller bara barnslig och trotsig.

  Sånt är så jävla småaktigt, en riktig bymentalitet som jag har svårt för. I Frankrike, eller i New York, eller tusen andra ställen, kan man ha flera åsikter i samma rum, men i Sverige är det svårt.

  Det finns tydligen över 300.000 bloggar i det här landet, och gillar man inte min blogg finns det andra att läsa.

  Jag diskuterar gärna, men jag är inte intresserad av att käbbla med folk som tycker att jag ska be om ursäkt för mina åsikter, eller som tycker att jag är oförståndig, ogenomtänkt eller infantil.

  Den som tycker det kan dra dit pepparn växer.

 26. Gudinnan i mitten Says:

  Som sagt, det finns många bloggar att besöka och tydligen träffade jag en öm punkt.

  Det tråkiga är att man tydligen antingen måste tycka som du eller uttrycka sig på ett visst sätt, för att åtnjuta ngn som helst respekt ifrån din sida. Trist!

  Att gå in och nagelfara din text finns det absolut ingen mening med. Du kommer bara att göra ner på detaljer och inte se till det sammanhang som jag ser, därför är det meningslöst.

  Dock vill jag säga följande:
  Du värderar ordet andlig, inte jag.
  Dina kurser är konkreta, det betvivlar jag inte, det kunde earth hour också blivit för dig om du hade velat det, men det står dig fritt att välja!

  Och varför får inte jag, du som dessutom värnar individens frihet, åtnjuta respekt i anonymitetens namn?
  OCh att ifrån ta sig ansvar och att påstå att det ligger i betraktarens öga – det känns, ursäkta Calle, infantilt?
  (Tänk om du kunnat sagt: oj, jaha, så du tänker så, så intressant, det gör inte jag, men ok, ja…)

  ”kan man ha flera åsikter i samma rum, men i Sverige är det svårt.”
  Fast tydligen inte på din blogg Calle, hit är man bara välkommen om man tycker som du i alla lägen. Trist, för jag brukar läsa din blogg med jämna mellanrum och tycka att det mesta är intressant.

  Om du svär eller ber mig dra åt pepparn växer… ja men gör det…

  OCh vad är det som säger att man inte kan göra både konkreta saker som ett köttfri vecka OCH en stilla timme? Det fattar inte jag.

  När man uttrycker sig starkt som du Calle tycker jag att man kan få räkna med mothugg.

 27. Gudinnan i mitten Says:

  Om Jante slår till hos dig, borde du titta på de bitarna…

  Med Kärlek Calle…

 28. Bengt Says:

  ”Jag diskuterar gärna, men jag är inte intresserad av att käbbla med folk som tycker att jag ska be om ursäkt för mina åsikter, eller som tycker att jag är oförståndig, ogenomtänkt eller infantil.”
  ”meningslösa i-landsjippon som några tomhuvade ytlighetsfantomer”
  Jag håller med ”Gudinnan i mitten” ibland tar du i och dumförklarar folk i onödan. Det finns alltid många sidor av altting.
  Det är en sak att ha en annan åsikt och erfarenhet än andra har, en annan sak att dumförklara människor. Det tycker inte jag visar på kärlek för sina medmänniskor och världen vi lever i.
  Du är snabb på att kritisera andra, men dålig på att ta kritik själv.


 29. Jag instämmer med Gudinnan i mitten, och Bengt, i detta. Ska man odugligförklara andra, bör man åtminstone visa att man är bättre själv.
  Jag ska därför gärna sluta att skriva onödiga inlägg här, och dra dit pepparn växer. Här växer just nu bara ogräs.


 30. Nej, Gudinnan i Mitten är ute och cyklar, och har inte fattat ett skit.

  Som man ropar i skogen får man svar, och jag svarar på tilltal. Gudinnan i mitten tror att jag ”nedgör massor av andliga människor”, vilket förstås är kvalificerat nonsens, och dessutom tycker hon att jag ska be om ursäkt för något som bara händer i hennes huvud, vilket förstås är ännu fnattigare.

  Det enda jag har kritiserat är det här löjliga jippot Earth Hour, som naturligtvis inte kommer att ha någon effekt alls, och tyvärr kan det t.o.m. distrahera människor från riktiga aktioner, med faktiska resultat. Och jag anser verkligen att det är ett meningslöst i-landsjippo, som verkligen måste vara uppfunnet av några tomhuvade ytlighetsfantomer. Och det står jag för. Det är ett tomhuvat, korttänkt och ytligt evenemang, som alla kommer att ha glömt fullkomligt inom några veckor, många inom ett par dagar, och de flesta har inte märkt det alls. Tomhuvade, korttänkta och ytliga evenemang brukar vara påhittade av tomhuvade, korttänkta och ytliga människor.

  Sen påstår Gudinnan i mitten att jag vill att man ska tycka samma sak som jag för att åtnjuta respekt av mig, vilket är så fel det kan bli, och dessutom gör hon förutsägelser om hur jag kommer att reagera på vad hon eventuellt skulle kunna tänkas skriva, vilket förstås också är fullkomligt ute i det blå.

  Sen undrar jag verkligen vad Gudinnan i Mitten menar med att jag värderar ordet andlig, och att hon inte gör det. Jag talade ju just om att jag inte ens använder ordet andlig, eftersom jag inte gör skillnad på ”andliga” personer och ”icke andliga” personer, som om den skillnaden fanns i sinnevärlden. Gudinnan i Mitten får gärna berätta vad hon menar med ”andliga personer”, något som hon påstår att jag gör anspråk på att vara, men det känner jag verkligen inte igen. Det har hon bara fått för sig.

  Jag är mycket bra på att ta kritik. Jag är så jävla bra på det att jag har lärt mig att avgöra när det är befogat och vettigt (och då lyssnar jag verkligen mycket lyhört), alternativt när det är nonsens som jag kan strunta i, projektioner av egna draman, resultat av missriktade förväntningar eller bara förvirrat gnäll. Gudinnan i Mitten verkar ha prickat in alla dessa senare varianter. Skickligt.

  Jag är en mycket varm, kärleksfull och lyhörd person, men jag tar inte skit – då studsar jag det tillbaka, obevekligt. Så enkelt är det.

  Bengt och Mikael – ni är naturligtvis fria att sympatisera med vem ni vill.

  Vassegoda.


 31. Nej tyvärr, Calle. Min äggsås de-lux är den enda som går att använda till sparris.

  Nä, skojar såklart. Det går bra med citronsås. Och även en lätt vinägrett går bra. Om man inte helt enkelt vill låta sparrisen delta i huvudrätten och då alltså får den sås som där ingår.

  Vad gäller Earth Hour, så kan jag meddela dels att vi gick hela vägen här hemma: utskruvade huvudsäkringar. ”Vad tyst det blev” var frugans första, spontana reaktion.

  Sedan hade vi det så mysigt, i stearinljusens sken, att timmen blev till två, men det är en annan sak…


 32. Hej Björn!

  Tack än en gång för tipsen. Är du professionell kock, eller har varit, eller är du helt enkelt en superavancerad amatör? I vilket fall som helst så finns det inget som gör mig så imponerad som när människor har en specifik praktisk kunskap, baserad på entusiasm och massor av erfarenhet. Sen kan det handla om gitarrspel, silversmide, racerbilskörning eller matlagning, det spelar mindre roll. Det är själva grejen med tillämpad kunskap som jag går igång på. Och så gillar jag mat, och vet inget om såser. Så dina tips är guld värda. Jag ska definitivt pröva på att göra sås – och jag kommer kanske att rapportera resultatet (om jag vågar…).

  Vad gäller Earth Hour, så har några här (som t.ex. Gudinnan i Mitten) totalt missuppfattat mig, och trott att jag vänder mig emot de aktiviteter som folk har hittat på under denna Earth Hour. Inget kunde vara mer felaktigt. Om man vill använda en sån kväll till att gå ut och trumma i skogen, eller älska i ljuset av stearinljus – fine. Då har man ju i alla fall gjort något bra av sin tid (jag är övertygad om att ni hade en underbar stund… :-).

  Det jag vänder mig emot är själva jippot, och att det skulle ha någon betydelse för miljön. Och jag vänder mig över huvud taget emot kollektiva åtgärder av det slaget – förr eller senare kommer någon riktigt, riktigt dum politiker föreslå att vi arrangerar en statligt sanktionerad Earth Hour, ett totalt strömavbrott, ordnat av staten. Och vi har inte fått välja om vi vill ha det.

  Jag är en individualist, en libertarian, och jag blir högeligen upprörd över denna typ av sanktionerat flockbeteende, särskilt när det inte egentligen leder till något konstruktivt.

  Och det står jag för. Att sedan enskilda intelligenta människor har haft vett att använda något dumt till att göra något bra – heder åt er.

 33. Gudinnan i mitten Says:

  Att uttrycka ”Jag är mycket bra på att ta kritik. Jag är så jävla bra”.
  Jag delar inte din uppfattning.

  Du kan ibland på bloggen slänga ur dig både det ena och det andra. Den här gången delade jag absolut inte din uppfattning. Detta ville jag förmedla till dig.

  ”Jag är en mycket varm, kärleksfull och lyhörd person, men jag tar inte skit”.

  Nähä, det var ju tråkigt, men för det så kan man väl hålla en civiliserad ton?
  Så du menar att du aldrig här på bloggen har gett någon en riktig känga eller gett någon ”skit”?

  Tack Mikael & Bengt.

  I min enfald trodde jag på en riktig diskussion med dig, men jag konstaterar att det inte är möjligt.
  Jag vidhåller att du borde titta på varför jante slog till och varför du känner dig så extremt provocerad.

  Ännu en gång… med kärlek


 34. Hej Gudinnan i mitten!

  Respekt för din ihärdighet.

  Att det är ett och annat vi inte delar uppfattning om är nog rätt uppenbart, men att du tror att jag nte är bra på att ta kritik är nog bara för at du inte känner mig personligen.

  Jag ÄR mycket bra på att processa kritik, men du klippte bort en bit när du citerade mig här ovan, och det är att jag också är bra på att urskilja vilken kritik jag behöver ta till mig, och vilken som egentligen inte alls rör mig. Mycket som folk säger, både positivt och negativt, är rena projektioner, och eftersom jag är en väldigt synlig person så har jag mycket god erfarenhet av just detta med projektioner, och har lärt mig att diskriminera medvetet.

  Att jag svarade hårt mot dig var för att jag upplevde att du gormade aggressivt, sårat och totalt omotiverat och felriktat mot mig, gällande saker som jag över huvud taget inte har gjort, sagt eller ens tänkt, och det kan jag naturligtvis inte acceptera. Det som försiggick var skapat av ett drama i ditt huvud, och det var för övrigt inte i en ”civiliserad ton”, och då tycker inte jag att jag behöver svara i en civiliserad ton heller. Återigen – som man ropar i skogen får man svar.

  Min bedömning var att jag kunde avfärda din kritik som projektioner och nonsens, något jag fortfarande anser att det var, och om du blir sårad av det är det inte mitt problem.

  Ditt misstag var å ena sidan att du blandar ihop sak och person, och det andra var att du tog min kritik mot Earth Hour som en kritik mot allt som folk kan tänkas hitta på med Earth Hour som förevändning – som t.ex. att trumma och sjunga till Gudinnans ära.

  Inget kunde vara mer felaktigt.

  Att använda något meningslöst skräp (som t.ex. ett idiotiskt kollektivistiskt dumjippo) till något konstruktivt är i själva verket ett tecken på intelligens, oavsett vad man nu gör. Det kan vara att trumma i skogen, härlig älskog, mys med familjen, meditation eller vadhelst man nu har lust med. Dessa aktiviteter har jag naturligtvis inget emot. Tvärtom.

  Min invändning sträcker sig endast gentemot just det bombastiska men tandlösa propagandaspektaklet Earth Hour, och den komplett hjärndöda uppfattningen att detta skulle ha någon inverkan på miljön.

  Och givetvis förstärks min invändning av att jag tycker att det är otroligt tråkigt om folk ska behöva jippon av det här slaget, impulser utifrån, för att åstadkomma bra saker.

  Kan man inte ordna trumningar och kärleksstunder utan att det ska vara sanktionerat av staten (eller andra organisationer) så är man illa ute. Jag säger inte att du inte kan det – det kan du alldeles säkert – men jag tycker att vi ”moderna” människor ofta visar upp ett flockbeteende som har gått alldeles för långt. Ett sådant beteende är att man blir upprörd när någon är kritisk mot något som ”jättemånga” tycker är en ”jättebra grej”. Konsensustanken in absurdum.

  Min fråga till dig (och du behöver verkligen inte svara mig, frågan är till dig och ditt inre) – hur självständig är du? Hur stark är du? Hur fritt tänkande är du? Hur mycket är du DU, hur stark är din integritet och egenmakt?

  Kan vara värt att fundera på.

  Återigen – respekt för att du tar dig tid att försöka resonera med mig.


 35. P.S. Apropå Jante, så är jag fullkomligt immun.

  Jag gjorde för länge sedan en liten undersökning bland mina vänner och bekanta, och har dragit slutsatesn att alla vi som är födda i aristokratiska familjer är fullkomligt oberörda av denna av författaren Aksel Sandemose uppfunna så kallade Jantelag, som förstås är en ren medelklass- och arbetarklassföreteelse. Den gäller inte oss. Vi har förstås andra demoner att brottas med, som en enormt uppförstorad prestationsångest (”noblesse oblige”), men just Jantelagen har fullkomligt passerat oss förbi, som skräp på flodens vattenyta.

  När elefantkaravanen passerar förbi, så skäller hundarna.


 36. Nejdå, jag är definitivt inget proffs på matlagningens område (IT-tekniker och programmerare som jag är), utan bara en väldigt intresserad amatör men med ett djupt intresse för de naturvetenskapliga grunderna bakom kökets olika metoder.

  Vad gäller Earth Hour, så tror jag att det kan vara värdefullt att någon gång emellanåt känna på hur en tillvaro totalt utan el känns.

  Vi har här hemma varit förskonade från strömavbrott sedan Gudruns framfart (då vi blev strömlösa tre dygn), och då var det ju dels inte frivilligt, dels visste vi inte sluttiden för avbrottet.

  Man blir ganska ödmjuk efter några timmar utan ström, och tacksam för att vi trots allt brukar ha den. Det är märkligt hur många saker som man omedvetet förlitar sig på elen för, och inte tänker på det förrän just när man står i begrepp att göra det. Koka kaffe. Ringa — vi har IP-telefon och för övrigt enbart trådlösa telefoner. Tända för att se när man går på toaletten. Och så vidare, och så vidare.

  För övrigt handlar min roman, som jag skrivit på i tre år nu, just om ett tre veckor långt strömavbrott i hela södra Sverige, och hur olika människor reagerar olika på detta allt eftersom tiden går — apati på vissa håll, jävlar anamma på andra.

  Så visst är elen värdeladdad på många olika sätt och vis, det ser man kanske lite grand av även bland kommentarerna här på din blogg… 🙂


 37. Hej Björn! Ja, det kan gå vågor när man ifrågasätter saker och ting här i livet, särskilt om somliga missförstår vad man säger/skriver, något som alldeles uppenbart hände här.

  Jag håller till 100% med om att det är viktigt att försätta sig i okända tillstånd och ovana situationer emellanåt, av fler orsaker än en. Som sagt, jag tycker inte att det är fel att stänga av strömmen för att känna på hur det är att vara utan ström. Tvärtom. Och jag tycker inte heller att det är fel med stora, globala manifestationer – jag föreslog ju en köttfri vecka, och jag har propagerat här på bloggen tidigare för Global Orgasm Day.

  Men jag tycker att det borde vara mer genomtänkt, smartare än Earth Hour. Och på samma sätt som jag dissar Earth Hour kan det säkert finnas folk som dissar mina idéer, men då vet jag att jag kan svara för mig, eftersom det är genomtänkta idéer, och jag kan också välja att bara strunta i kritiken om den är irrelevant.

  Man behöver inte ta saker och ting så jävla personligt, och man måste inte frälsa hela världen till den goda saken. Man kan inte frälsa alla. Många kan knappt frälsa sig själva ens en gång…

  Jag har många tankegångar kring miljön, och vad man skulle kunna göra för att förbättra den, men de går fan så mycket djupare än att stänga av lite glödlampor, och kräver mer engagemang. Det handlar om infrastruktur, skattepolitik, bostadspolitik, energipolitik och hela konkarongen, och allt måste samverka åt samma håll förstås.

  Bara en så enkel sak som att vi de senaste hundra åren, med industrialism och stora centralstyrda organisationer som ledstjärna, har byggt upp en infrastruktur som bygger på att du bor i Vallentuna och jobbar i Hässelby. Alla dessa pendlare.

  Med en mer utvecklad småskalighet skulle en betydligt större andel människor arbeta närmare hemmet, eller kanske t.o.m. i direkt anslutning till hemmet – så som vi människor har levt i årtusenden – och detta skulle naturligtvis få enorma miljöeffekter.

  Att införa gratis kollektivtrafik i Stockholm skulle vara ett bra steg. Idag är det billigare för mig att åka bil (och rejält mycket billigare om vi åker två eller tre i samma bil) snarare än T-bana in till stan från Bagarmossen för att göra ärenden, till och med om jag räknar in vägavgift, parkering, bensin och hela klatjofset. Och desutom bekvämare, eftersom jag kan lägga allt jag handlat eller fixat i bilen, och slipper trängas med miljoner människor på T-banan.

  Det tar längre tid med kollektivtrafiken också.
  MEN – om man skulle kunna åka gratis så skulle det bli lättare att välja kollektivtrafiken, eftersom kostnaden också är ett relevant incitament. Jag tar obekvämligheten för den lägre kostnaden. Och så finns det förstås andra fördelar. Jag kan sitta och läsa på vägen, och jag slipper leta efter parkeringsplatser.

  Det finns alltså en tanke bakom när jag dissar något. Det är inte bara uppladdad agression… 🙂


 38. Själv deltog jag inte i Earth Hour. Det var inga större tankar bakom det från min sida. Däremot tror jag att man, likt ursprungstanken bakom alla dessa projekt, det är viktigt att göra saker för att förbättra miljön.

  Att dessa saker bör vara en mångfald av initiativ. Både individuella och kollektiva. På det individuella planet kanske man kan ta cykeln istället för att åka bil, åka tåg istället för att flyga (om det går), äta mindre kött, återvinna.

  Själv promenerar jag nästan överallt. Eller åker på min gamla moped. Det är små saker, men jag känner inte att jag offrar särskilt mycket genom att göra det. Men jag tycker att man bör göra, vad man nu än gör, till positiva sysslor.


 39. Hej Robert – ja, det behövs förändringar och en högre medvetenhet på såväl personligt, lokalt plan som på det större, organisatoriska planet. Det behövs både politiska åtgärder såväl som privata.

  Och jag tror att de personliga, privata åtgärderna i längden är de som funkar bäst.

 40. Anton Larson Says:

  Nu var det väl ändå ingen (eller var det det?) som trodde att Earth Hour syftade i att påverka miljön positivt (annat än möjligen indirekt då)?


  • De som arrangerade själva jippot menar nog inte att det i sig skulle påverka miljön, men att det i längden ska ge effekt, i form av ett ökat miljömedvetande. Men jag har hört/läst hur många kommentarer som helt kring detta som direkt kopplar Earth Hour med positiv miljöpåverkan.

 41. Mikael Perman Says:

  Hej.
  Jag kommer inte alls att följa med Earth hour, jag tycker att det är ett fjantigt jippo, som tar fokuset från riktigt miljöarbete, som att förbjuda glödlampor och gradvis införa mer och mer strikta krav på vår belysning. Leve EU! (i detta fall!)

  Jag kommer inte heller att äta vegetariskt efter som det är en defekt och ofullständig kost. Vegankost är rent förkastlig, laktovegetarisk kost fungerar. Till nöds, men inte mer.

  Det är precis som med vin. Man ska inte vara nykterist, utan dricka ett glas vin om dagen tre dagar i veckan. Helst rött. Problemet med alkohol är ju just överkonsumtionen. Detsamma gäller kött.

  En optimal kost för människor innehåller fisk och magert kött, typ vilt. I ganska små mängder per dag. Men det ska INTE uteslutas.

  Att tro att gudarna skulle göra ett liv med (måttlig) alkoholkonsumtion nyttigare, och sedan FÖRBJUDA alkohol, är ju rent av vansinnigt!

  Detsamma gäller kött (eller fisk).

  Mängder av griskött eller mängder av oxkött eller lamm, är dock inte nyttigt, lika lite som mängder av sprit varje dag.

  Låt oss alltså slippa idiotpåståenden som att en vegetarisk kost är NYTTIGARE.

 42. Sharpless Says:

  Vill bara påpeka att ”normal” elproduktion för att hålla en glödlampa lysande släpper ut mer kvicksilver i naturen än vad en lågenergilampa innehåller.

  Och vad gäller elallergi, ge mig konkreta fakta på att det verkligen existerar något sådant, och att det inte är endast nocebo.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: