Fantastiskt Goda Nyheter!!!
För första gången på mycket länge slår jag upp DN och finner en synnerligen och gediget glädjande, och faktiskt riktigt oväntad nyhet. Enligt en undersökning som nu görs för tredje gången någonsin – American religious identification survey – så är kristendomen på kraftig tillbakagång i USA. Så det finns alltjämt hopp för det stora landet i väster, och därmed för alla de länder som påverkas av USA:s politik.
Klippt direkt från DN:
Andelen amerikaner som definierar sig själva som kristna har minskat från 86 procent år 1990 till 76 procent år 2008. En än mer påtaglig förändring har skett bland dem som inte tillhör någon religion alls. Hela 15 procent av den vuxna befolkningen ser sig själv som ateist. Det är nästan en fördubbling under en 18-årsperiod och innebär att ateismen är den tredje största trosriktningen i USA i dag. Det är bara katoliker (25 procent av befolkningen) och baptister (knappt 16 procent) som är fler.
Tendensen är inte bara minskad religiositet, med fler uttalade ateister (även om så är fallet!), utan snarare en större spridning och diversifiering, och som sagt, ett bortfall från majoritetsreligionerna inom den kristna sfären. Wicca växer kraftigt. Det enda smolket i bägaren är att de evangeliska väckelsekristna också ökar något i antal, men det kompenseras av ökningarna på andra, icke-kristna områden, och framför allt, förstås, av den kraftiga tillbakagången inom kristenheten som helhet. USA är för närvarande det land i världen som har allra flest registrerade aktiva religioner, vilket faktiskt bekräftar USA som ett mångfaldens förlovade land. Att de uttalade ateisterna ökar i antal tolkar jag på två sätt – det ena är att fler vågar ta öppen ställning mot den kristna åsiktsdiktaturen, men också att rationellt vetenskapligt tänkande får allt större genomslag i samhället. Om majoritetsreligionerna inte kan förklara Gud på ett bättre sätt än de för närvarande gör, så tappar de förstås sympatisörer bland dem som faktiskt använder sina hjärnor.
Ateist är fortfarande ett skällsord i USA, även om de är den tredje största gruppen bland olika trosuppfattningsriktningar. ”Att du inte tror på Gud, det vet jag, men ateist!?” Men detta är uppenbarligen på väg att få en ändring, på samma sätt som andra ”avvikare”, som t.ex. homosexuella, numera kan leva hyggligt normala och välanpassade liv. Det är alltså inte lika komplicerat att komma ut ur garderoben som det än gång var, och detta kan nu även gälla ateister i USA. Hooray!
Själv är jag som bekant INTE ateist, men jag tror på mångfald och total tankefrihet och yttrandefrihet. Och min gudsbild är förstås väldigt annorlunda jämfört med den exoteriska, allmänt accepterade kristna gudsbilden, som är extremt motsägelsefull, ologisk och dum. Och den samhälleliga konsekvensen av att en så inskränkt religion som kristendomen har fått härja fritt i så många sekler är förstås fruktansvärd. Därför är det verkligen, verkligen en alldeles oerhört god nyhet att just kristendomen är på kraftig tillbakagång i just USA.
Undrens tid är inte förbi. Förändringar är möjliga. Det amerikanska folket valde en färgad president, och väljer bort kristendom. Är det en ”Bush-effekt”, eller är det en djupare, mer grundstrukturell, långsiktig förändring, som kanske har fått en spark framåt på grund av den förre presidentens infantila sandlådekristendom? Det kanske vi aldrig får veta. Vi kan bara hoppas att utvecklingen fortsätter åt samma upplysta håll.
Etiketter: ateism, kristendom, Religion, USA
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
11/03, 2009 den 1:37 e m
Vilken fantastisk nyhet! Som ateist kan jag bara applådera utvecklingen mot mer variation och förhoppningsvis mindre fanatism. Kanske kommer jag under min livstid få uppleva när presidenten slutar häva ur sig sitt ”God bless Amerrrica!”. 🙂
Att ateismen var den tredje största gruppen bland olika trosinriktningar där borta hade jag faktiskt ingen aning om. Undrens tid är som sagt kanske inte förbi.
11/03, 2009 den 1:45 e m
Ja, visst är det spännande! Som jag noga brukar påpeka så är jag själv inte ateist, men jag har ju en gudsbild och en uppfattning om andlighet som skiljer sig rätt så rejält från den gängse kristna synen.
Och jag uppskattar förnuftsargument, vilket jag fortfarande får en högre dos av från ateister än från religiösa. De religiösa måste också komma in i 2000-talet nån gång…
11/03, 2009 den 2:59 e m
Det är lite upp och ner med denna renodling av uppfattningar, visserligen är jag överlycklig att sekulära världsuppfattningar sprids men samtidigt är evangelister och scientologer och andra nutjobs riktigt obehagliga typer. Jag hade hellre sett de sistnämnda vara kvar i en stor men förhållandevis harmlös kyrka à la Svenska Kyrkan.
11/03, 2009 den 3:36 e m
Ja, jag håller med dig i sak, men jag tycker ändå att det är härligt att få förmedla något som verkligen känns som en riktigt, riktigt god nyhet för en gångs skull.
11/03, 2009 den 9:21 e m
Tror DN blandar ihop begreppen ateist och icke-religiös. Det är inte samma sak.
11/03, 2009 den 9:56 e m
Ja, det är möjlig att DN har förenklat det hela en smula, men så här står det i undersökningen:
”Only1.6 percent of Americans call themselves atheist or agnostic. But based on stated beliefs, 12 percent are atheist (no God) or agnostic (unsure), while 12 percent more are deistic (believe in a higher power but not a personal God). The number of outright atheists has nearly doubled since 2001, from 900 thousand to 1.6 million. Twenty-seven percent of Americans do not expect a religious funeral at their death.”
Så alldeles ute och cyklar är de inte.
Dock måste jag nog erkänna att jag själv har dragit lite väl stora växlar på DN-artikeln, men det får vara så. Det är en mer känslomässig bedömning, och glädjekalkylen får stå för mig och min entusiasm. 🙂
12/03, 2009 den 7:12 e m
Intressant post! Som av en slump läser jag nu en bok av Scott Cunningham, en av de som populariserade Wicca och amerikansk nyhedendom. Jag gillar hans attityd och synen på jorden samt naturen som helig.
Kristna borde praktisera kristen etik utifrån perspektivet att man ska ”älska sin nästa såsom sig själv” på bekostnad av vissa andra bibelcitat, samt inse att böckernas bok inte är ofelbar. Med den synen så kommer grogrunden för en mer human och ‘riktig’ kristenhet att bli så mycket bättre!
12/03, 2009 den 9:06 e m
Jag kan bara instämma. Det finns inga ofelbara böcker.
14/03, 2009 den 8:07 e m
”Dock måste jag nog erkänna att jag själv har dragit lite väl stora växlar på DN-artikeln, men det får vara så. Det är en mer känslomässig bedömning, och glädjekalkylen får stå för mig och min entusiasm.”
Ja visst är det ändock goda nyheter.
Det viktigaste är ändå inte vad man har för metafysisk uppfattning, utan ifall man är beredd att lämna andra ifred. Vilket ”vissa” religioners anhängare inte brukar vara så pigga på alla gånger.
Om svenska politiker kunde avskaffa all moralism och förmynderi i vår lagstiftning… då skulle vi verkligen vara på rätt väg. Tyvärr så går det ju snarare åt motsatt håll nu…
14/03, 2009 den 9:49 e m
Jodå det är trevligt!
Det tråkigaste med troende är tycker jag deras ovana att föra ut sina irrationella budskap i smyg på sätt som inte är allmänt moraliskt vedertaget (särskilt Scientologerna).
Jag såg ett färskt exempel på det nyligen där Google Translate gjorde en underlig felaktig översättning och istället skrev ”IMMORAL”. Även ändrat till stora bokstäver (dokumentation av exemplet finns i Website fältet).
Vänliga hälsningar
Hans
15/03, 2009 den 1:37 f m
Ja, Pyrrhus, du har satt fingret på rätt ställe.
Det handlar framför allt om acceptans, att man kan respektera alla människors frihet att förverkliga just det som de själva vill, på samma sätt som jag själv vill bli respekterad för mina val.
23/03, 2009 den 1:45 e m
I det här sammanhanget måste man väl också föra fram den här intressanta artikeln om den amerikanske sociologiprofessorn Phil Zuckermans undersökning av orsakerna till att norden är det mest sekulära området i världen:
http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel_2537009.svd
Han finner sekulariseringens orsaker i varaktig fred, statskyrkor och kvinnlig frigörelse. Intressant!
23/03, 2009 den 2:29 e m
Jo, jag blev faktiskt tipsad om Zuckerman från en amerikansk religionsprofessor som var på besök hemma hos oss förra helgen, och han gav mig länken till originalartikeln i New York Times:
http://www.nytimes.com/2009/02/28/us/28beliefs.html
Mycket intressant och tänkvärt!
23/03, 2009 den 2:34 e m
Kristendomen är på väg ned, hypen är väl så gott som över efter 2009 år. Istället är det den nya idiotin, islam som lockar till sig fler och fler.
Pest eller kolera?
Hade varit trevligare om de förvirrade förlorare som söker nån form av sanning i de abrahamitiska religionerna istället skulle söka tröst hos nån självmordssekt. I vilket fall så skulle man i större grad slippa deras moralhysteri och de skulle ta sig själva av daga utan att skada någon annan. =/
23/03, 2009 den 2:40 e m
Haha, drastiskt, men kanske effektivt.
25/03, 2009 den 12:08 f m
Jamen vafan, folk får gärna vara tragiska och späka sig själva, förstöra sitt liv genom att förneka sig livets nöjen etc. men när de vill påtvinga sitt skit på andra så har de gått över gränsen.
Det gnälls mycket över att vi ska respektera ”dem” vad nu ”dem” må vara för grupp för tillfället, men ”dem” vill inte respektera folk som inte delar deras ”livsåskådning”.
Så drastiskt men nödvändigt, hell I’ll pay for the cool-aid 😀