Fängelse som affärsverksamhet

jailcell

USA är verkligen kapitalismens förlovade land, men ibland kan privatiseringen gå snäppet för långt. Om man nu har en nation, och därmed någon slags statlig rättsskipning, så är det väl inte för mycket begärt att även utmätandet av straff ska ske utifrån staten? Så icke i USA, där allt kan privatiseras. Nu har fängelserna blivit Big Business, och privata fängelser ploppar upp som svampar – något som uppenbarligen behövs, eftersom USA är det land i världen som har flest fängelseinterner per capita. Undras om det har något samband?

Hillary Transue, en 14-årig flicka i Pennsylvania, fick känna på detta samband, eftersom hon skojade med rektorn på sin skola. Hon hade lagt upp en sida på MySpace där hon skojade med rektorns assistent, som hon tyckte var överdrivet strikt, men längst ner hade hon förklarat att detta var ett skämt. Detta togs dock mycket allvarligt, utan humor (var tog yttrandefriheten vägen…?), och hon åtalades 2007 för trakasserier.

domarklubbaVäl i rättssalen tog det inte en minut innan domaren slog klubban i bordet, ropade att hon var en ungdomsbrottsling, och dömde henne till tre månaders ungdomsfängelse, utan att hon ens hade hunnit få lägga fram sin sak, utan att hon hunnit få försvara sig, och hon leddes iväg, med handklovar. Uppenbarligen ett normalt förfarande vid ungdomsdomstolen i Wilkes-Barre.

Men Hillarys mamma vägrade acceptera denna dom, och påbörjade en juridisk process som ledde till ett av de värsta avslöjanden om mutor och övergrepp mot barn som skådat dagens ljus i USA. Det visade sig att två domare, Mark Ciavarella och Michael Conahan, hade en pågående överenskommelse med ägaren av ungdomsfängelset, som fick betalt av staten per barn. Så domarna skickade massor av minderåriga barn (mellan 10 och 17 år) till ungdomsfängelset, och kunde kassera in mutor för 2,6 miljoner dollar. Totalt hade 2 000 barn placerats i förvar under sju år innan skandalen uppdagades – rättsrötan som sedermera fick smeknamnet ”Cash for Kids”.

Flera barn hade fått orimliga straff – någon för att ha stulit en kryddburk, någon annan för att ha kastat en sandal på sin mamma, och en 14-årig student hade blivit dömd till sex månader på ungdomsfängelse för att ha givit en skolkamrat en örfil. Och åtminstone hälften av barnen hade fått inställa sig i rätten utan advokat, trots att de enligt lag hade rätt till försvarare.444

Hillary Transue hann tillbringa en månad i fängelse innan hon släpptes ut, tack vare sin mammas ansträngningar. Men lång tid efter detta blev hon utfryst av skolkamrater och grannar, i egenskap av ”brottsling”, trots alla avslöjanden om korrumperade domare.

hillaryHillary hade tur i oturen, i det att hon har en engagerad mamma. Men 2.000 ungdomar före henne hade inte det. Man kan ju alltid undra hur länge denna sorts bedrägeri hade kunnat fortgå utan att Hillarys mamma hade grävt i domarnas sopor. Och det är inte långsökt att undra om det inte finns fler domare som skickar folk i fängelse mot små rundnätta belöningar från privata fängelseägare, i ett lurendrejeri som å ena sidan slår mot staten, men långt värre mot medborgarna i landet, som helt blir bestulna på varje uns av rättssäkerhet.

Kan det vara så krasst, att över en procent av USA:s befolkning sitter i fängelse, av den enkla anledningen att ett antal enskilda personer tjänar på det ekonomiskt? Ja, det kan det. Naturligtvis finns det ett antal riktiga brottslingar i USA:s fängelser, men det skulle vara väldigt intressant att se vilka av alla dessa ”fängelsekunder” som faktiskt har hamnat på rätt plats, i rättan tid, och hur mänga som har hamnat i fängelse helt i onödan, eller åtminstone med oproportionerliga straff, för att någon tjänar pengar på det.

Egoism är tyvärr internationellt, och vi har all anledning att granska alla makthavare, särskilt de som borde vara höjda över varje misstanke. Det kan alltid finnas en dold agenda, och det kan alltid finnas oskyldiga offer. Man kan väl bara hoppas att just detta uttryck för amerikansk marknadsliberalism inte kopieras av Sverige och svenskarna, även om vi är väldigt duktiga på att importera allehanda annat skräp från landet på andra sidan pölen…

jailcells

tunn linje

Källa: The Guardian och msnbc

Andra som bloggar om samma sak:
Opassande

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Frihet, Internet, Lagstiftning, Politik, Samhälle, Skola & utbildning, Yttrandefrihet

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Fängelse som affärsverksamhet”

 1. Kanjidude Says:

  Korruption är ett synnerligen otrevligt gissel, varhelst den visar sin fula nuna. Dock tycker jag inte förekomsten av mutor, i det här fallet, är en anledning att förstatliga fängelserna – snarare tyder den väl på att domstolsväsendets korruption måste bekämpas 😉

 2. Kanjidude Says:

  OffTopic måste jag förresten säga att jag älskar jämförelsen mellan olika religioner och deras inställning till sex, som du tog upp borta hos Trollharen! Jag hoppas på fler texter på det temat, då området är oerhört intressant, och du är en till synes outsinlig brunn av kunskap. 🙂


 3. Kanjidude – jag är förvisso nån slags blandning av liberal och libertarian, men jag tycker att just rättsväsendet bör fungera på en icke vinstdrivande basis, för att i görligaste mån minska risken för korruption, missbruk och vanvård. Därmed inte sagt att enskilda funktioner inte kan fungera med vinstintresse – advokater, konsulter m.m.

  Den här situationen som uppstod i Pennsylvania kan mycket väl ha uppstått på många andra platser, och inte bara ungdomsfängelser, utan alla möjliga slags fängelser. Och korruptionen kan ske betydligt mer sofistikerat än så här – det kan finnas lobbygrupper sponsrade av fängelseägare, som arbetar för längre och hårdare straff.

  Korruptionen här uppstod enligt principen ”tillfället gör tjuven” – men här är det då paradoxalt nog de som egentligen borde förhindra brott som blir tjuvarna.

  Jag ska nog fördjupa mig mer i ämnet sex och olika religioner – det är onekligen enormt intressant. Många tycks tro att alla religioner är likadana med små variationer (typ olika versioner av kristendom), men så är det ju verkligen inte.

  Tack för uppskattningen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: