Försvar mot mansdiskriminering – i smyg

marathon_dance1

Moderaterna vill nu kvotera in kvinnorna i politiken. Var femte kandidat till valet 2010 ska vara en helt ny politiker. Dessutom ska hälften på valbar plats vara en kvinna. Min fråga är nu – vad är den egentliga ambitionen bakom detta? (Så fort politiker är inblandade utgår jag automatiskt från att det finns en dold agenda – en grundinställning som verkar fungera rätt bra…)

Det är en knepig fråga det här, för rent principiellt är jag starkt emot såna här kvoteringsidéer, eftersom jag likt många andra tycker att det ska vara kompetens som styr vid val av ledamöter, inte vad man har mellan benen. Men nu är det ju så att i vissa sammanhang (styrelser, ledningsgrupper, m.m.) är det verkligen inte kompetensen som avgör vem som får jobbet, utan ren kompisanda och nepotism – hermetiska grabbgäng som inte släpper in nån som inte ”passar in”, som t.ex. en kvinna.

peestanding

Då kan ibland en kvotering vara till stor nytta, eftersom man de facto tvingar gruppen att ta in nytt folk med unik kompetens. Och just i sammanhang som kommunstyrelser, riksdag och regering m.m., finns en poäng i att bryta upp kotterier, och bredda representabiliteten. Och – att antyda att kvoteringen skulle tvinga fram inval av inkompetenta personer är enligt min mening en ren bluff, och därtill en förolämpning mot de kompetenta personer som finns i diskriminerade grupper.

Och så måste man ställa frågan – vad är kompetens, egentligen? När man protesterar mot kvotering med argumentet att det ska vara kompetens som ska styra, så har få brytt sig om att definiera vad som är relevant kompetens. Är det verkligen bara mötesvana, politisk skicklighet, faktakunskaper och hur man knyter en slips som ska gälla? Kan mångfald i en ledningsgrupp i sig vara positivt, bara genom att olika människor med olika idéer möts, och bryter gamla omedvetna mönster? Och hur blir man kompetent?

FAST EGENTLIGEN tror jag att detta är ett trick. Männen har nu insett att det nu är fler och fler kvinnor som har högre utbildning, och det är en allt högre andel kvinnor som ligger i startgroparna för att ta över förvaltning och styre av landet. Så denna tänkta kvotering är inte alls ämnad åt att ”hjälpa kvinnorna” att komma in i politiken, utan snarare att skydda männen från att bli utsparkade helt och hållet.

kickinhead

Det är alltså männen som ska kvoteras, snarare än kvinnorna. Fast i smyg, under förespegling att detta är en jämställdhetsfråga. Egentligen är detta ett sätt för männen att bevaka sina positioner. Så vad vi egentligen borde oroa oss för i framtiden, är inte att kvoteringen släpper in en drös dumma och inkompetenta kärringar, utan att kvoteringen hjälper till att hålla kvar en drös dumma och inkompetenta män, som i en förvaltning utan kvotering hade blivit petade för länge sen.

washis

Vad som känns mycket sympatiskt i Moderaternas utspel är ambitionen att var femte kandidat ska vara helt nyrekryterad. Dessutom – för att kvala in i den gruppen ska man inte ha haft någon förtroendevald post tidigare, inte ens som ersättare i fritidsnämnden, och det är riktigt spännande. Då kan det ju faktiskt bli lite förnyelse i politiken, och vi kan slippa åtminstone en liten del av alla ungdomsförbundsbroilers. Vi får väl se hur det blir…

Ytterst sett är detta förstås bara valfläsk, populistiskt buffel och båg, för att vinna kvinnornas och de ungas röster. För varför ska man bara kvotera på basis av kön? Varför inte ålder (sorry, men vi måste ha in en 35-åring till i styrelsen, så du får inte vara med i år), sexuell läggning (Va? är du bög? Det går inte, vi har redan två bögar och en flata i styrelsen, sorry…), hudfärg (nej, vi måste ha in en brun och en gul till, så du platsar inte). Kvotering kan alltså se bra ut på kort sikt, men det håller inte i längden.

tunn linje

Andra som bloggar om samma ämne:
MinaModerataKarameller, Blogge Bloggelito, Motpol, A. Mikael Eriksson, SvD Ledarbloggen, HBT-Sossen, Erica Lejonroos, Niklas Wykman, Fahlstedts betraktelser, Staufener

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Jämställdhet, Lagstiftning, Politik, Samhälle

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Försvar mot mansdiskriminering – i smyg”


 1. Moderaterna vågar fortsätta förnyelsen. Det är i grunden bra och nödvändigt. Det behövs fler nya kandidater i vaöet 2010.


  • Jo, även om det är bluff och båg och valfläsk alltihop så kan det ju faktiskt få positiva konsekvenser, och det är väl bra…

   Men det går ju inte att komma ifrån att metoden är problematisk. Kvotering blir i sin förlängning helt absurd.
   Den godtyckliga uppdelningen av mänskligheten i just män och kvinnor är ju bara en av många tänkbara kvoteringskategorier.

 2. Dick Says:

  Ja, man får väl verkligen hoppas att de nyinvalda ”noviserna” får sitta minst två riksdagsperioder, så att de kan tillgodogöra sig riksdagspensionen. Det vore ju synd om svenska folket annars.

  Jag tror att demokrati är detsamma som partiernas objektiva betraktelser (obs, ironi).


 3. Ja, om man har varit proffspolitiker i åtta år måste ju alla chanser att få ett annat jobb vara helt körda.

  (OBS! – ytterligare ironi…)


 4. Min invändning mot kvotering är att det mest blir symbolpolitik. Låginkomsttagare och andra grupper som har det lite tuffare än yrkespolitiker kanske inte känner sig så delaktiga vilken identitet än politikern eller styrelseproffset har. Med andra ord: en bög i ett radhus i en förort får inte automatiskt en chans till ett bättre liv för att det sitter en bög i riksdagen.


 5. Ja, det är ju en av de saker jag hävdar i denna bloggpost – att det är symbolpolitik, valfläsk, buffel och båg. Trams för att locka väljare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: