Samlag eller Salighet – ny bok av Dick Wase

samlagellersalighetDen mest utmanande bok du någonsin öppnat, skrev Gotlands Tidningar den 3 oktober, om Gotlandshistorikern Dick Wases nya bok Samlag eller Salighet – Sexualitet och moral från forntid till nutid, utgiven på förlaget T-Rum AB. Och det är förmodligen alldeles sant, hur överdrivet det än må låta. Att läsa denna bok kan verkligen vara starkt omtumlande och chockerande.

Vad är det då som är så oerhört utmanande med denna bok? Samlag eller Salighet är en historiebok – men inte vilken historiebok som helst. Det är en resa genom sexualitetens historia, hur människor i olika tider förhållit sig till detta eviga naturfenomen, vår livskälla och drivkraft. Det som utmanar mest är nog faktiskt inte själva boken och dess faktainnehåll, utan den oerhörda insikt man får när man läser boken, om hur lurade vi är, hur etnocentriska, kronocentriska vi är, och därtill indoktrinerade med en specifik sexualsyn som vi tror är universell och evig, när vi i själva verket lever i en kultur som har en historiskt sett rätt så extrem syn på sexualiteten – och på allt annat, för den delen också.

stenalderspar

Det är en konstig kultur vi lever i, i vilken brutala mord, misshandel och tortyr betraktas som legitim underhållning – medan litteratur, konst och film som visar människor som njuter av sex med varandra anses fult eller omoraliskt. Detta påtalas med all önskvärd tydlighet av Dick Wase, framför allt genom att faktiskt redovisa den oerhörda variation i synsätt som vi människor kan omfatta.

”Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka”
– Albert Einstein

Denna bok är allt annat än politiskt korrekt, och erbjuder en magnifik frontalattack på vår nutida moral, på feministrörelsen, på kyrkan, på den etablerade medelklassens inskränkta normalitetskonformism, och mer därtill. Wase kritiserar det faktum att ”fel forskning”, d.v.s. all forskning som kommer fram till omstörtande slutsatser, effektivt tigs ihjäl. Men denna bok kommer förhoppningsvis inte att gå att avfärda så lätt. Den är så fullspäckad med obestridliga fakta, att det ska till ett ofattbart trolleritrick för att få den att försvinna. Alltså, lyssna: bara källhänvisningarna är nästan 30 sidor! Tätskrivna! Wase har forskat. Hängivet.

karlekspar_baldung

Dock vill Dick Wase inte presentera något alternativ, en ”ny moral” – han vill framför allt öppna läsarens ögon, inspirera till eget tänkande och ifrågasättande, i syfte att läsaren ska kunna fatta självständiga och medvetna val. Det handlar alltså inte om att förespråka en normlös sexualsyn, eller alternativa normer. Bara vetenskaplig medvetenhet, och det är förstås beundransvärt, med tanke på hur frestande och lättköpt det kan vara att komma med ”nya idéer om hur samhället borde vara egentligen”. Vi får istället dra våra egna slutsatser, och utmana våra egna idéer.

”För att inte framstå som en hycklare kan jag säga, att ett par läckra skinkor är i besittning av större makt än allt som någonsin har producerats av filosofer”
– Pietro Aretino

Dick Wase är vår kanske främste expert på Gotländsk medeltid, men har de senaste fem åren gjort en djupdykning i hur framför allt det västerländska samhället förhållit sig till den mänskliga sexualiteten, individuellt, kollektivt, moraliskt, filosofiskt, politiskt och känslomässigt. Det började som ett perifert intresse, men som den nyfikne forskarnatur Dick Wase är, kunde han inte väja undan för den enorma skatt som fanns i materialet. Fast utan tvekan blev hans letande ett öppnande av Pandoras ask – så mycket av det vi tror oss veta är nämligen helt uppåt väggarna fel.

Från början skulle det bli en mindre bok, som skulle ta upp en del spännande och underhållande kuriosa från vår forntid, och den skulle sluta någonstans på 1400-talet. Men när han väl hade börjat nysta, så gick det inte att sluta. Så det blev en riktig tjockis, i A4-storlek (ca 1,5 kg!). Ju mer Dick grävde, ju mer fanns det att upptäcka. Och ju mer han upptäckte, desto mer fann han att vårt nutida perspektiv verkligen är just – nutida. Och det växlar ständigt. Den sexualsyn vi har idag bygger i långt högre grad på moral och idéer än förnuft och vetenskap, och detta skapar förutsättningar för oerhört mycket trassel och onödigt lidande.

onaturligheter

Boken börjar i arla urtid, bland jägar- och samlarkulturer, fortsätter in i jordbrukssamhället, Mesopotamien, Egypten, antikens Rom och Grekland, Byzans, och i vår förkristna nordiska kultur. Han avhandlar islam, man går betydligt djupare in i de fruktansvärda konsekvenser som det kristna religiösa livet har fört med sig, i form av sexualnegativitet, maktmissbruk, häxjakter och inkvisition, fenomen som vi kanske tror hör till forna tider, men som faktiskt finns mitt ibland oss än idag, utan att vi är medvetna om det. Och det är just denna omedvetenhet som skrämmer mest, och som denna bok framför allt verkar syfta till att motverka.

onanistMetodiskt går Wase genom ämnen som pornografi, prostitution, onani, homosexualitet, tidelag, incest, S/M, gruppsex, vad som betraktas som ”privat” eller ej, skamligt eller ej, barns sexualitet, intergenerationell sex, pedofili och andra s.k. ”perversiteter” och ”parafilier” – allt med ett grundligt historiskt perspektiv, något som kan förskräcka eftersom de allra flesta har väldigt starka åsikter om ”rätt” och ”fel” när det handlar om sex. Dessa ”rätt” och ”fel” blir grundligt relativiserade i Wases bok, eller snarare, de blir avslöjade som precis så relativa och subjektiva som de är.

”Vilken idioti det är, sättet som människor hålls i okunnighet om sexuella ämnen, också när de tror att de vet allting”
– Bertrand Russel

judasvagganJag fick läsa utkast av denna bok innan den fann sitt förlag, och det har varit omskakande läsning, även för mig, som å ena sidan betraktar mig som starkt sexualliberal, å andra sidan trodde att jag visste mer än de flesta om sexualitetens historia. De historier Wase berättar i sin bok är emellanåt verkligen upprörande. Framför allt blir jag upprörd över alla de fantastiska metoder som makthavare använt sig av för att förnedra, straffa, plåga och döda människor – bara på basis av deras sexliv. Folk har blivit brända, stenade, piskade, hängda, slagna, torterade och lemlästade – för att de har haft utomäktenskapligt sex, homosexuella relationer, t.o.m. gifta par har blivit brända för att de har haft oral- eller analsex – och tusen andra varianter.

Och särskilt upprörande är det förstås att häxprocesser och lynchning inte bara hör till historien, utan är något som i allra högsta grad praktiseras än i dag, i varierande former. Ett exempel är häxjakterna på misstänkta pedofiler i USA och England, som har lett till otaliga arresteringar, falska beskyllningar, krossade liv och självmord. Allt utan någon som helst grund i verkligheten. Exakt som under 1600- och 1700-talet, då barn gick runt och pekade ut häxor, som sedan blev brända. Skillnaden är att då var det pöbeln som stod för masspsykosen, nu är det myndigheterna.

Samtidigt är boken enormt underhållande och intelligent skriven. En av mina största farhågor var just att Dicks skarpa iakttagelser och emellanåt svart humoristiska, direkt raljanta kommentarer skulle sänka innehållets trovärdighet i den akademiska världen. Uppenbarligen kom min oro på skam, för boken har redan köpts in som kurslitteratur vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Som egen sammanfattning vill jag citera en helt annan bok där en av huvudpersonerna säger – ”A lot of the bad stuff in the world wasn’t really that bad until someone tried to change it” (Shantaram, Gregory David Roberts).
Det finns en världsförbättrariver hos varje missionär, varje profet, och varje ”wanna-be-good-person-who-saves-the-world”. Det finns en oerhörd kraft i lusten att förbättra, fixa till, ändra det som är dåligt – samhällsexperiment och socialt ingenjörsskap, ledord för personer som Alva Myrdal, Fidel Castro, Hitler och Mussolini. Att bringa ordning, städa undan smutsen, styra upp. Och för det mesta blir allting bara sämre – det kanske ser snyggare ut på ytan, men om man skrapar bort lite av färgen ser man att det är ruttet under.

Livet skulle vara lättare för oss alla, om vi inte ständigt bar på den arroganta vanföreställningen att vi behöver ändra på andras sätt att leva, så att det passar oss själva bättre.

parpabal

Om du på allvar vill delta i en konstruktiv debatt kring sexualitet, könsroller, sexuella beteenden, sexualpolitik och lagstiftning, så rekommenderar jag dig starkt att läsa Samlag eller Salighet av Dick Wase. Om du bara är allmänt nyfiken på varför vi har den moralistiska och allmänt förskrämda sexualsyn som vi har idag, rekommenderar jag dig också att läsa denna bok. En liten varning på vägen – din syn på sexualmoral kommer med stor sannolikhet att förändras i grunden. Bara så att du vet det.

tunn linje

Läs mer om Dick Wase och hans övriga böcker på hans egen hemsida, OEISSPEIS

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Feminism, Foto & Konst, Historia, Jämställdhet, Kärlek & sex, Kristendom, Kultur, Lagstiftning, Litteratur, Livsåskådning, Paganism, Politik, Religion, Samhälle, Sexualpolitik, Skola & utbildning, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

30 kommentarer på “Samlag eller Salighet – ny bok av Dick Wase”

 1. Besökaren Says:

  aha. Årets julklapp månne?


 2. Kanske det, om mottagaren vill läsa 1,5 kg sexualhistoria.


 3. Borde finnas på alla hotellrum.


 4. Ja, eller hur – bättre än Bibeln, och en bra motvikt.

 5. Spelaren Says:

  Tack för tipset! Ska genast införskaffa den och ser fram emot många timmars intressant läsning!


 6. Ja, många timmar blir det – boken är stor, tjock, tung och tätskriven. Och fan så intressant. Svår att lägga ifrån sig.

 7. Spelaren Says:

  När jag sökte efter var man kan köpa boken så fick jag bara en träff: Afrodites Apotek. Förlagets hemsida, däremot, gav inga som helst ledtrådar; den mest anonyma hemsida jag träffat på! Förlaget verkar inte ha några större ambitioner att sälja boken…

  När jag ändå var i farten och sökte efter den så passade jag på att anpassa inställningarna i Google. Då såg jag plötsligt att de erbjuder en möjlighet att filtrera bort sidor:

  Google:s SafeSearch förhindrar att webbsidor med starkt sexuellt innehåll visas bland sökresultaten.
  □ Använd strikt filtrering (Filtrera både uttrycklig text och uttryckliga bilder)
  □ Använd medelfiltrering (Filtrera endast extrema bilder – originalinställningar)
  □ Filtrera inte mina sökresultat.

  Men naturligtvis finns inga möjligheter att filtrera bort sidor med starkt våldsglorifierande innehåll…

 8. Spelaren Says:

  Så, när jag googlar vidare, så finner jag vad som jag uppattar som Dick Wases eget företag: http://www.oeisspeis.se/ Där hittar jag ytterligare en intressant publikation:

  HUR MAN BEDRAR EN VÄRLD, Artikelserie i 8 delar kring det främsta verktyget som (radikal)feminismen använder för att bedra samhället – den påstådde sexuella våldsverkaren/mannen

  Fri att ladda ner! http://www.oeisspeis.se/bocker/hurmanbedrarenvarld.pdf


 9. Ja, jag har tjatat på Dick om att han måste ha en bättre hemsida.
  Förlagets hemsida är ett dåligt skämt.
  Det verkar nästan som att de inte vill sälja böcker…

 10. Bengt Says:

  ”Att läsa denna bok kan verkligen vara starkt omtumlande och chockerande.” Ja det är sant, en av mina vänner blev deprimerad av att läsa den. Den är intressant och omfångsrik, men det är inget för känsliga personer. Människor har hittat på så många dumheter mot de som inte har haft den ”rätta” moralen genom tiderna att man kan bli deppig.
  Jag köpte den i pdf format och skrev ut den själv, innan den kom ut på förlag. Den är bra och viktig för den som vill få en inblick i den historiska bakgrunden till våra dagars syn på sex.


 11. Själv blev jag arg. Rosenrasande, och himlastormande upprörd. Och ledsen.
  Men det är bra att möta den hemska sidan av verkligheten ibland – och depressioner går över.
  Jag ser mig själv som en rätt så känslig person, men jag ger mig in i det som rör upp mig, och så använder jag all den energin som genereras till att göra något konstruktivt.
  I alla fall fösöker jag agera så för det mesta.

 12. Dick Says:

  För den som är intresserad av att köpa boken, maila till t-rum@telia.com. Själv har jag ingen kontroll över försäljning och/eller böcker. Det är Carina, min förläggare, som sköter det. Problemet är att den är så ”fel” politiskt att kultursidorna tystar ner den, trots att de erhållit referensexemplar. Därför tvekar bokhandlarna.


 13. Jo jo, DIck, men det minsta man kan begära av ett bokförlag är åtminstone en rudimentär hemsida, snygg och begriplig, med nödvändiga kontaktuppgifter och åtminstone en grundläggande info om förlagets bokproduktion, med pressbilder m.m.

  T-Rum har definitivt en av Sveriges fulaste och sämsta hemsidor för närvarande.
  Jag gör garanterat en snyggare hemsida med bättre innehåll – på en eftermiddag.

  Skärpning, T-Rum.

 14. Josef Boberg Says:

  ”Framför allt blir jag upprörd över alla de fantastiska metoder som makthavare använt sig av för att förnedra, straffa, plåga och döda människor – bara på basis av deras sexliv.”

  Tja… – Carl Johan – HJÄRNORNAS KRIG har många skepnader, tyvärr tyvärr… 😥

 15. Dick Says:

  Kan meddela, att boken nu också blir kurslitteratur på högskolan i Malmö.


 16. Och jag säger GRATTIS!

  Det finns hopp för oss sanningssökare, trots allt…

 17. Frippe Says:

  Oj, vad spännande….jag är sociologistudent och mycket intresserad av sexualitet på olika sätt.
  Tror nog att jag måste tjacka tegelstenen och våga se mina förfäders djävulskhet i vitögat. Jag har tänkt på det att inom sociologin är sexualiteten inte alltid så närvarande. Vet inte varför, men det är väl ett vanligt fenomen att sex är bortplockat inom den akademiska världen förutom inom viss biologi/medicin, och då rent instrumentellt, samt inom psykologin där Sigge F. för länge sedan legitimerade att sexualiteten kan vara viktig. Jag har idéer om att plugga vidare på högre nivå inom sociologi, kanske att det sexuella kan bli något att forska om….om man nu hittar en handledare med ett sådant civilkurage (för det är nog så illa, eller?).
  Jag läste att Psyk. Inst. köpt in den i Gbg. Vilken institution har köpt in den på M-ö Högskola?

  /Frippe

 18. Frippe Says:

  Ok, tack för infon. Kanske den är lika häftig som Dina böcker, men på ett annat sätt…
  Jag googlade lite om boken och tyckte det var grymt kul att läsa om alla kraftiga reaktioner av diverse slag. Det livar upp. Dock blev jag lite mindre intresserad av boken när jag läser om olika biologiska teorier till manliga och kvinnliga beteenden. Att lista ut vilket som är biologiskt eller kulturellt kräver är en evig fråga. Jag måste säga att jag ofta är skeptisk till när man gör generaliseringar av biologisk natur, framförallt när man jämför med olika djur då det finns belägg och stöd för alla möjliga teorier om man bara väljer rätt djurart. Nåja, jag ska inte uttala mig mer (tror jag…) innan jag läst boken…:-)


 19. Jag instämmer starkt med det sista du skrev – ha inga förutfattade meningar innan du har läst boken. Den är klart läsvärd!

 20. Dick Says:

  Det blev en missuppfattning mellan mig och min förläggare. Det är ett masterprogram vid Lunds universitet som köpt in 30 ex av boken (jag ska höra efter vilket). Högskolan i Malmö hade köpt in den för påseende.

 21. Jux Says:

  Wow, tack för tipset! Det här blir något för en perverterad bokofil att sätta tänderna i. Vilka bilder! Miaou.


 22. […] trodde att jag hade koll på sexualhistoria, ända till dess att jag läste Dick Wases bok ”Samlag eller Salighet” (min recension) för knappt ett par år sedan. Att gå med Dick runt i Visby är verkligen fascinerande – en […]

 23. L Johansson Says:

  En bok av en synnerligen sjuk människa, i stort behov av vård.


  • Nej, det är en mycket bra bok, och Dick är sannerligen inte i behov av vård.
   Vad Dick har gjort är en ren historisk studie.
   Han berättar hur människor har levat i olika tidsperioder och kulturer.
   DIck propagerar inte för något – inget annat än att kasta ett historiskt perspektiv på tillvaron som vi lever i.

   Har du läst boken som du fördömer, eller är du precis som andra fanatiker, som gärna bygger bokbål över böcker du inte ens har läst?

 24. joakim Says:

  en underbar bok, tycker jag som är nudist naturist och exhibitionist. sexualitetens historia och moralens alltid spännande.


 25. […] Till detta skall rätteligen också föras det djävulskt helvetiska och till 100 % religionsförankrade * * som det tänkts/skrivits om här. […]


 26. […] till kristen-Domens vansinnes-missionerande HÄR samt allmänt sett religioners HÄR, HÄR, HÄR, HÄR, HÄR – och framförallt […]


 27. […] Tvärt emot vad man kanske tror så har detta inte varit en historisk självklarhet. I Dick Wases Samlag eller salighet kan man […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: