Reclaim the pussy! – Fittkonst som upprör och inspirerar

En garnfitta kan väcka starka reaktioner på en hantverkssajt. Så pass att man får ett reportage i Expressen. Disa Kohlström är kläddesigner, och har gjort en väldigt vacker liten fitta av garn, vilken hon visade på Sysidan, en intressesajt för folk som syr, virkar, stickar, knypplar m.m. Detta väckte en väldig uppståndelse, och många krävde att hennes garnfitta skulle tas bort från sajten. Istället kom det fler erotiska små skapelser – en garnsnopp, och ytterligare en garnfitta, av andra kreatörer. Så kan det gå. Disa kommenterar själv allt ståhej på sin egen blogg. Läsvärt. Där visar hon även annan fittkonst hon har gjort, i tyg, sten och papiér-mache.

Men det finns många fler, kvinnliga konstnärer som vill uppvärdera kvinnokönet, hylla fittan, som den heliga och gudomliga skapelse hon är. Det mest gudomliga på jorden, faktiskt – allt liv kommer ur fittan – eller ur jorden. Moder jord. Fittan som det mest urkvinnliga, som något vackert, som något härligt och njutbart – för kvinnan själv, och inte bara som objekt, egendom, njutningsmedel för en man.

tunn linje

En konstnärinna som kontaktade mig för bara några månader sedan tillverkar smycken med pärlor, och visar sina smycken på sin blogg, Pärlbesatt. Där visar hon också ett par ”pärlfittor” som hon tillverkat på det mest underbara sätt. Oerhört vackra, och superfeminina. Perfekt som brosch eller hängsmycke!

tunn linje

Ullvor – personlige ullfittor! En konstnärinna i min bekantskapskrets, Lisa Wanneby, tovar i ull, och har gjort en serie ”ullvor”, som hon även har ställt ut för allmänt beskådande på galleri. Härliga konstverk!

Jag specialbeställde en ”ullva” av Lisa, med min kära hustrus vackra sötfitta som förebild, vilket resulterade i att vi nu har en alldeles egen, tovad ullfitta på väggen hemma i sovrummet (bilden till höger) – som då är ett väldigt vackert porträtt av Jennie. Tänk…!

tunn linje

Redan 2002 kom Proud Pussy – formgivaren Katarina Gröndahl gjorde fem olika, alla lika vackra, fingerringar med fittmotiv. De blev under en period mycket omskrivna, som t.ex. i Aftonbladet, där man skrev om dem med rubriken ”Var stolt över musen!”. Och det är väl det jag skulle vilja se som centralt i alla dessa kvinnliga konstnärers gestaltande av fittor. Att var stolt över sitt kön, och älska sitt kön.

Katarina Gröndahl, Proud Pussy

Katarina Gröndahl, Proud Pussy

tunn linje

Den mest självklara konstnärinnan i detta sammanhang torde dock vara Ylva Maria Thompson, som med sina ”Anonyma Exhibitionister” gjorde ett stort intryck på konstlivet – och underlivet. Hennes 100 gipsavgjutningar av lika många kvinnors fittor är en fascinerande utställning, som alla kvinnor (särskilt unga kvinnor) borde se, framför allt för att tydligt och klart bli medvetna om hur olika kvinnor ser ut, och att det inte finns någon ”idealfitta” som man måste likna. Variationen är norm.

Ylva Maria Thompson - Anonyma Exhibitionister

Ylva Maria Thompson - Anonyma Exhibitionister

tunn linje

Men även män kan, förstås – på sin hemsida VaginArts visar Alexander sina kraftigt Photoshopredigerade fittbilder. Där har vi en man som verkligen älskar och dyrkar fittor!

tunn linje

Och jag ska inte vara sämre – som fotograf har jag avbildat många, många fittor (som man kan se på min erotiska hemsida Cirkus Eros), men jag har också tecknat en och annan fitta – och liksom min vän Ylva Maria har jag gjutit några gipsfittor. Och jag har målat fittor.

Vi är alltså ganska många som betraktar fittan som ett självklart motiv för konstnärligt gestaltande, vilket förstås inte är så konstigt. Många är vi, kvinnor och män, som ser kvinnans kön som något vackert och beundransvärt, värd uppmärksamhet och dyrkan som den livets källa hon är – YONI – den gudomliga fittan.

tunn linje

Och så vill jag förstås i sammanhanget påminna om min kära hustrus blogg YONI (sanskrit för kvinnans kön), på vilken hon avhandlar frågor om kvinnlig sexualitet. Väl värd att besöka och läsa!

tunn linje

Besök också gärna:
The Vulva Museum, Dorrie Lane, House O’Chicks and Vulva University, The Big Vagina, The Yoniverse of Christina Camphausen and Rufus C. Camphausen, Sexy Labia samt VulvaVelvet.

Kosmisk regnbågsfitta

Kosmisk regnbågsfitta - foto av Carl Johan Rehbinder

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Feminism, Formgivning, Konst, Kultur

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

34 kommentarer på “Reclaim the pussy! – Fittkonst som upprör och inspirerar”

 1. disa Says:

  fin artikel det blev! jätteroligt att få se så många olika bilder av olika fittinspirerade konstverk. och kul att jag fick vara med 🙂
  /disa


 2. Ja, och det finns ju mycket mer. Jag måste nog snart göra ett inlägg till, med mer fittkonst.

 3. Lisa Says:

  Ja, jag får väl tacka jag med som fick vara med med mina ullvor!

 4. birkason Says:

  Kul. Är du på gång med del 2 = Snoppkonst?


 5. Hej Lisa! Jag tänkte just kontakta dig för att berätta att du är med här, men så hittade du hit direkt. Kul!

  Birkason – Ja, varför inte? Lite kukhantverk, ljus-stakar och erektionskonst är väl inte fel? 🙂

 6. Josef Boberg Says:

  Hmmm… – Johan – Du har nog rätt mycket av förmåga för att åt hållet ”Leva i Frihet !” – med Ditt ”rakt på” tänke-, tal-, skriv-, levnads- och konstuttryckssätt – om det här normalt religiöst sett = MainStreamat sett intellektuellt helt och hållet totalt förbjudna, tror jag… – Tack och Löv ! 🙂


 7. Ja, det var vackert skrivet, det där om att leva i frihet. Jag instämmer nog i alltihop, så långt jag har läst hittills på den sidan. Klokt, insiktsfullt, inspirerande.

 8. pärlbesatt Says:

  Woow, nu har jag läst och blivit lite rörd och smickrad över att synas i så illustert sällskap! Roligt!

  Det finns en tredje pärlmuff nu också! 🙂


 9. Åh! Tufft! Vilken vacker, mörkröd pärlfitta! Den har jag omedelbart sparat ner på min hårddisk, i mitt ”fittkonstarkiv”!
  Du får gärna berätta för mig ad du skulle ha för att tillverka en pärlfitta. Vi kan ta den diskussionen via e-post.

 10. Frida Says:

  här finns ännu fler fittor. till salu!
  http://www.stinajonsved.se – fina!

 11. Sextanten Says:

  Fy, vilken bra blogg!!!!!


 12. Haha, tack du, Sextanten – eller Sex-tanten, kanske?

  Ha det gott – du har själv en väldigt trevlig blogg, förresten.

  Den har jag nu länkat till, under kategorin sexbloggar.

 13. emmy Says:

  woho! fantastiskt inlägg!

 14. Adela Says:

  Fan va fint! Jag håller på rätt mycket med fittor i min konst, de är underbara!


  • Oj, vilka fina och intressanta grejer du gör! Jag gillar särskilt mycket Klitorissmycket högst upp, Vått och torrt (otroligt vackert!), samt Vår ring.
   Riktigt coola konstverk! Men allt du gör är intressant och inspirerande. Keep it up!

 15. Mandragora Says:

  Vilket fantastiskt inlägg! Jag blir så glad och inspirerad av alla underbara fittor. Jag har precis börjat att måla i akvarell och älskar hur färgerna låter mig följa med på konstverkets resa. Nu vill jag göra fittor i akvarell.

 16. Toffslan Says:

  Åh, jag måste bara tacka för detta trevliga inlägg med många bra länkar. Tack!

 17. Romek L. Says:

  Vackert,vågat,värdigt…
  Alla kommer vi från den fantastiska kroppsdelen som skänker liv,njutning,kärlek och stimulans…

  Romek L.
  Stockholm

 18. Kungsbloggen Says:

  Snyggt, nödvändigt och bra!
  Ack så härligt visste inget om detta, har dock skrivit en del om fittan men mera i kopplingen: Överjag-Underliv. Men självklart också till som tack för transporten hit – Härlig fitta du har mamma, tack för liften!
  http://blogg.aftonbladet.se/adhd/2010/05/social-le-origin-du-monde

  Den vetenskapliga aspekten av de bibliska texterna tål ju också en hel del bearbetning då ”adam” betyder damm ”adama” jord och ”eva” betyder liv på originalspråk. Livet reste sig ur jorden och …


  • Jag har fått fler bilder av fin fittkonst, så det är inte omöjligt att jag någon gång framöver gör ytterligare något blogginlägg om detta underbara motiv för konstnärlig gestaltning.


 19. […] Läs också Calle Rehbinders inlägg Reclaim the pussy! – Fittkonst som upprör och inspirerar […]


 20. […] tipsar om den här sidan om fittkonst som upprör och inspirerar. Kolla […]

 21. Yu Nah Says:

  Här finns de inre könsorganen virkade!
  http://www.elings.info/livmoder.html

 22. michael eskilsson Says:

  Mycket vackert och se så många fittor


 23. […] fittkonst och fittfestivaler, så finns det ett place för riktig […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: