Stockholm Body Painting Contest 2008

För första gången i Sverige har det hållits en tävling i kroppsmålning. Lördagen den 18 oktober 2008 hölls i gamla Marmorhallarna vid Stureplan Stockholm Body Painting Contest, en unik händelse i svenskt konstliv. Arrangör var MakeUp Institute Stockholm, som verkligen hade gjort ett fantastiskt arbete i att lyckas så bra på första försöket! Huvudsponsor var sminktillverkaren MIST.

Självklart deltog jag i denna tävling, inte så mycket för att tävla och vinna priser, utan för att träffa andra som också målar på människor, för att knyta kontakter, lära mig lite nytt, och för att få ny inspiration. Och ny inspiration fick jag sannerligen! 20 tävlande deltog, från Sverige och en mängd andra länder, som Brasilien, Kanada, Ryssland, Bulgarien, Israel m.fl., och de levande konstverken blev lika många.

Min första kroppsmålning gjorde jag redan 1991, och sedan dess har det blivit en hel del. En hel del av mina kroppsmålningsarbeten går att se på min hemsida BodyArt. Jag har i praktiken, med ett fåtal undantag, varit nästan ensam i Sverige om att syssla med kroppsmålning, såväl konstnärligt som kommersiellt (exempelvis det jobb jag gjorde till Expressen för en vecka sedan), så när jag blev inbjuden till denna tävling, och fick veta att det skulle bli 20 tävlande, blev jag verkligen förvånad. Var hade de hittat alla dessa kroppskonstnärer? Nu visade det sig att 15 av dessa 20 kom från andra länder, och att flera av svenskarna var nybörjare. Däri fanns förklaringen. De hade alltså inte bara uppstått ur tomma intet…

Temat för tävlingen var ”Human and nature in frames”, vilket tolkades väldigt frisinnat och varierat. Det var allt från leopardfläckigt till höghus och rosenbuskar. Själv hade jag en vag idé som jag improviserade väldigt fritt utifrån, med grenverk som ramar in de olika elementen, som jord, eld, vatten & luft, med mineralriket, växtriket och djurriket, fågel, fisk & mittemellan. Det blev rätt kul, även om jag tror att det hade blivit bättre om jag hade varit bättre förberedd. Men eftersom jag aldrig har varit med om något liknande denna tävling förr, så kunde jag inte vara mycket så mer förberedd än jag var. Jag hade med mig min kära hustru Jennie som modell, och mina färgväskor. Det var min förberedelse.

Min favorit, och givna vinnare, om jag hade fått bestämma – rent konstnärligt var denna målning av Carolina & Cornelia helt outstanding, och klassade egentligen ut alla andra, men vann inget pris. Märkligt, kan man tycka.

Samtliga tävlande var på plats 09.00 för att börja måla, och sen hade vi 6 timmar på oss. Några hade assistenter, några jobbade i par, några arbetade uteslutande med pensel och svamp, och några använde sig av airbrush. Koncentrationsnivån var hög, och ingen verkade låta sig distraheras av att även målandet var öppet för allmänheten att komma och beskåda.

Klockan 15.00 var det dags för jurybedömning och studiofotografering. Det var en rätt så surrealistisk upplevelse att stå mitt ibland alla dessa vandrande konstverk och deras konstnärer, och en skön känsla att veta att vi tillsammans skapat något helt nytt i Sverige. Fram till denna dag var de största kroppsmålningseventen i Sverige arrangemang som jag arrangerat, eller varit delaktig i att arrangera – och nu kom plötsligt övriga världen på besök. Mäktigt.

Efter jurybedömning och fotografering kom ytterligare ett moment, och det var när alla modellerna skulle visa upp sig till musik på catwalken. Variationen i motiv förstärktes ytterligare av modellernas respektive sätt att röra sig, och förstås i valet av musik. Publikens uppskattning var enorm, och det märktes att många förstod att detta var något helt nytt.

Kontentan av hela upplevelsen var att jag känner mig inspirerad och uppmuntrad att utveckla mitt målande. Att inte ha någon konkurrens, att inte ha några medtävlare på banan, gör lätt att man blir lat, uttråkad, oinspirerad och att man inte utvecklas. Nu ser jag äntligen möjligheten att kroppsmålning faktiskt kan erkännas som en riktig, egen konstform, inte bara en gimmick i marginalen.

Kroppsmålning är världens äldsta konstform, jämte sång, dans och historieberättande. I alla tider har människor på ett eller annat sätt dekorerat sina kroppar. Om det är med koskit, kol eller med mascara från Max Factor har bara med kulturella skillnader att göra. Och om kroppsmålning kan bidra till att människor blir mindre hysteriska och rädda för nakna kroppar, så är det en positiv bieffekt.

En regel jag definitivt inte gillade på denna tävling var att alla modeller måste ha kalsong, trosa, string, eller liknande. Detta var en eftergift åt internationella regler gällande kroppsmålningstävlingar, men det är en regel jag absolut inte kan acceptera i längden. Tanken är förstås nån slags ”anständighet”, att man inte vill flasha kön, men det paradoxala är ju å ena sidan att trosor tvärtom drar mer uppmärksamhet till könet, snarare än tvärtom. Särskilt om de är övermålade! Dessutom, å andra sidan – vad är det som är så himla farligt med nakna kön? Den frågan har jag inte fått något vettigt svar på av någon.

Man kan ju faktiskt måla en bikini på en helnaken modell, så att det verkligen ser ut som en perfekt bikini, eller för den delen jeans, så vari ligger problemet? Jag vågar påstå att i stort sett samtliga som målar (och förmodligen de flesta modeller) håller med mig – detta är en regel som måste ifrågasättas. I längden tänker jag inte delta i tävlingar som upprätthåller denna typ av idiotmoralistiska och destruktiva tabun. Jag gjorde ett undantag för denna tävling, eftersom det är ett historiskt tillfälle (liksom jag har gjort undantag på ett fåtal uppdrag eftersom kunden propsat på det), men på lång sikt måste man få bort denna typ av löjliga eftergifter för sjuklig sexualskräck. Det är en sak om nakenskräcken upprätthålles i sammanhang där alla är överens om att det är livsfarligt att se eller visa naken hud – men på ett kroppsmålningsevent? Man tar sig för pannan…

Hur som helst – det var en rolig upplevelse att delta i denna tävling, och jag hoppas att detta leder till en ökad medvetenhet om kroppsmålning som konstform. En positiv konsekvens för mig själv skulle kunna vara att jag får mer jobb som kroppskonstnär, och att jag dessutom skulle kunna få tillfälle att göra roliga jobb tillsammans med andra konstnärer. Det vore verkligen en positiv utveckling!

Om du vill se mer av mina konstverk på människokroppar, så kan du med fördel besöka en av mina hemsidor, nämligen BodyArt – där visar jag ett ganska stort urval av alla kroppsmålningar jag gjort genom åren.

Foto:
Bilder som jag själv är med på: Jörgen Lundh
Övriga bilder: Calle Rehbinder

Andra som deltog på detta event:
Carolina & Cornelia
Team Jarl
Alex Hansen
Malin Nestor

Se fler bilder här! Och läs mer här, och här!

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Historia, Konst, Kroppsmålning, Kultur

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

15 kommentarer på “Stockholm Body Painting Contest 2008”

 1. tomsa Says:

  Tack för inblicken i tävlingen, när man inte själv kunde ”titta förbi”. Idéerna var många och kreativiteten sprudlande kan man förstå av bilderna.


 2. Ja, kreativiteten var sannerligen minst sagt sprudlande, och det var väldigt roligt och inspirerande att se all denna skaparglädje.

 3. -Q- Says:

  Wow! Verkligen supersnyggt!


 4. Ja, det är en skön konstform. Det skulle nog passa dig, tror jag, att använda levande människokroppar som målardukar.

 5. Anino Says:

  Otroligt vackert och inspirerande! Det skulle vara jättekul att besöka ett sånt event nån gång. Målningen med kropparna och djuren var fenomenal.

  Jag kom att tänka på att det går att göra motiv som förändras, genom att modellen placerar armarna/händerna över kroppen på olika sätt. Ett par ögon på baksidan av en hand till exempel, kan placeras över en annan del av ett motiv och skapa ett ansikte.

  En väldigt häftig konstform!


 6. Ja, det är en bra idé – att göra ett motiv som man kan förändra genom att ändra sin kroppshållning. Det där med ögonen är förstås klockrent och perfekt.


 7. Ser kul ut! Tyvärr kan jag inte måla, men det är sköna fotoobjekt. Händer dock aldrig i Malmö.


 8. Nä, kroppsmålning är fortfarande väldigt ovanligt och marginaliserat som kulturfenomen i Sverige.

  Men när det nu har varit en internationell tävling i Stockholm, med en del mediabevakning, så är det inte omöjligt att det blir lite ändring på detta.

  Och så tror jag att den där Köpenhamnsförorten Malmö kan komma att få ta del av en sådan utveckling när det händer något i Danmark, inte förr.

 9. Malin Says:

  Hej!

  Kul att det är så många artister och modeller som hittat till mitt inlägg, kul att öven läsa din sida. Var ett riktigt lyckat event och hoppas på ett lika lyckat event nästa år, skulle ju vara kul om ännu fler kom med och tävlade då!


 10. Google är bra. Jag har googlat ”Stockholm Body Painting Contest 2008”, och då har jag hittat både dig och annat. Och ja, det var ett lyckat event.

 11. Lifecruiser Says:

  Himla synd att vi missade din kroppsmålning! Det beror på att vi kom först till uppvisningen, vilket vi ångrar nu efteråt för det hade ju varit så intressant att se framskridandet lite mer. Din målning ser ut som att den blev lika fantastisk den med. Jag gillar din placering av elden 🙂

  Visst var rävladyn grymt bra, som du läste så var hon storfavorit hos oss, tillsammans med Alex Hansens bidrag.

  Tack för länkningen, jag har gjort en update i min post med. Plus svarat på din kommentar via email med.


 12. Ja, vi körde hela dagen, var med på jurybedömningen och fotograferingen och hela grejen, men en av missarna (den största missen) på tävlingen var att det var för kallt i lokalen, och vi fick inget extra element förrän sista timmen, och då hade Jennie stått och spänt sig hela dagen (det är inte kul att frysa i flera timmar), så hon kände sig inte alls glad och motiverad för ett catwalk-moment ovanpå allt annat. Så vi skippade det.

  Det var väl lite synd, men å andra sidan var jag inte där för att vinna priser, utan för att träffa folk, måla, uppleva något helt nytt, och ha skoj, och det var precis vad jag uppnådde, så jag är nöjd ändå.

  Och, som helhet var jag verkligen väldigt imponerad av att MakeUp Institute fick det hela att bli så väldigt bra som det faktiskt blev, trots att det var första gången. Det var egentligen bara rumstemperaturen som var mitt främsta klagomål. Det gör ju inget om vi som målar svettas, men modellen måste ha rätt temperatur, annars blir det tråkigt.

  Och ja, vi hade samma favorit, kvinnan med människorna målade på kroppen, och jag hörde faktiskt många som gillade den målningen bäst. Rent konstnärligt anser jag att den var helt outstanding, och borde ha vunnit första priset. Det var liksom ingen tvekan från min sida.
  Jag hade flera goda vänner som kom och tittade, några som är mycket, mycket konstintresserade, och därtill mycket kunniga i ämnet, och även de hade henne som favorit – så jag tycker att det var oerhört märkligt att hon inte vann ens ett andra- eller tredjepris.

  Så det slår förstås tillbaka på juryn. Kanske man borde ta in en riktig konstprofessor i juryn, istället för halvkändisar som är programledare och musikalartister, och bestämma sig för om man vill att detta ska vara en riktig konstform, snarare än bara ett perifert sidospår till sminkbranschen. Då kanske det kan bli en riktig bedömning. Och man skulle kunna höja den konstnärliga nivån på målningarna, samt även statusen på hela företeelsen. Där skulle svenskarna kunna bli ett föredöme. Det finns ju faktiskt några riktigt duktiga svenska kroppskonstnärer. Och så skulle man kunna jobba på att få in riktiga konstnärer som målar, snarare än sminkelever (såvida int esminkeleverna har jättebra idéer, förstås…)

  Då skulle det kunna bli en riktigt häftig tävling!


 13. […] Stockholm Body Painting Contest 2008 var ett kul event, som  Arrangör var MakeUp Institute Stockholm, som gjorde ett fantastiskt arbete i att lyckas så bra redan på första försöket. Tyvärr fick tävlingen ingen uppföljare. Men det var kul att för en gångs skull få träffa andra som också målar på kroppar. Av 20 tävlande var endast fem svenskar, och flera av dem var nybörjare. Kroppsmålning är alltså fortfarande något nästan icke-existerande i Sverige. Läs min bloggpost på TantraBlog om eventet! » […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: