Telefonsex som litteratur

En rysk telefonhora med Tourettes syndrom – just så beskrivs författarinnan av ”Phonephucker”, av hennes egen förläggare, och det är ju rätt så pikant redan det. Undertiteln till boken är ”en telefonhoras bekännelser”, och det är i stort sett vad denna bok är. En ung kvinna säljer telefonsex, och detta är berättelsen om henne.

Den här boken kom ut för ett år sedan (och jag fick faktiskt ett recensionsex redan då), så det kan ju verka lite märkligt att publicera en recension så långt efter. Men å andra sidan var det många andra som skrev om den då, och den här boken är så rolig att det kan vara en god idé att påminna om den igen, så att den inte glöms bort helt i mediaflödet. Dessutom fick jag just reda på att det är på gång ett pocketsläpp, så det blir faktiskt ganska passande i tid ändå!

Det låter minst sagt bisarrt, och egentligen helt vansinnigt, att publicera en bok som i praktiken är en manual för hur att arbeta professionellt med telefonsex. Man tänker att Hydra Förlag måste vara ett osedvanligt dumdristigt företag med dödslängtan – till dess att man faktiskt läser Tanja Suhininas underbart galna bok. Texterna i boken bygger på inlägg på Tanjas fram till förra året aktiva blogg om telefonsex, och beskriver allt från hur man bemöter de uppringande till minst sagt absurda situationer som kan uppstå när man ska låta kåt i telefonen vid tillfällen som inte alltid passar med omgivningens förväntningar.

Vi får följa Tanja i hennes minst sagt oortodoxa vardagsliv, i vilket telefonen kan ringa närsomhelst (som t.ex. när man har middagsgäster), och det blir dags att snacka ”dirty”. Att det är hennes jobb är liksom inte så lätt för alla att begripa. Men det som är det vinnande konceptet med denna bok är nog ändå Tanjas totala, skamlösa öppenhet om precis allt i sitt liv. Hon bangar inte för något. Vi blir bokstavligen insläppta i hennes innersta, i det som för de flesta skulle vara fredad, privat zon, skämmigt och gömt. Allt kommer på bordet.

Phonephucker har också en politisk udd – något som med stor sannolikhet inte var syftet med denna bok, men som finns där ändå. I dessa tidevarv, med sexköpslagar och stigmatisering av allt som har med sex att göra, ger Tanja begreppet sexarbetare en helt ny twist. Man kan jobba med att sälja sex, och samtidigt vara precis en så egensinnig, självständig och självklar person som Tanja är. Ingenstans i sin bok framställer Tanja sig som ett offer. Det finns helt enkelt inte. Visst, jobbiga situationer uppstår, men bara som utgångspunkt för hur hon löser situationen och går vidare – gärna med ett garv.

Jag är svag för bra öppningsrepliker. Första meningen slår liksom an en ton för hela boken. Jan Guillou är en mästare på detta – favoriten är ”Döden kom med ölbil.” – men Tanja är inte långt efter. Första kapitlet heter ”– Det vore skönt om du sög av mig…”, och den allra första meningen i boken lyder ”Fan i helvetes jävelkuken!” Om det inte är att sätta tonen, så vet jag inte vad det innebär… Sen är boken en orgie i allt från husmoderliga tefefonhoretips till imaginär kukstorleksstatistik, berättelser om omgivningens reaktioner, beskrivningar av hennes olika alter egon, rollspel och absurda situationer.

Det är förstås väldigt lätt att göra sig löjlig över de stackars männen som ringer telefonhoran, eftersom de ofta framstår i oerhört pinsam dager – de är sittande höns, lätta att skjuta på, i all sin eländiga sårbarhet. Men så blir det uppenbart att Tanja känner respekt för sina kunder, att det finns något mjukt, skört och svagt i den manliga sexualiteten, som efter en viss tillvänjning faktiskt ter sig mer rörande än löjeväckande, en känslighet som få män vågar visa i andra sammanhang.

Boken är illustrerad med för sammanhanget helt perfekta tuschteckningar av Elin Jonsson, som verkligen fångat den fräcka humorn och det ungdomliga sinnet i Tanjas texter. Kombinationen är klockren.

Det är helt enkelt en vansinnigt rolig bok – och visst kan man lära sig ett och annat matnyttigt. Inte bara om telefonsex, men om mänskligt beteende, om sexualitet och telefonpratande, om sexuella preferenser och hur man tillfredsställer vissa lustar. Denna bok är något långt bortom det vanliga, allt annat än förutsägbar. Så vill du skratta mycket, och samtidigt lära dig något du inte visste att du behövde lära dig – läs Phonephucker.

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Bloggar, Internet, Kultur, Litteratur

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Telefonsex som litteratur”

  1. Joshua_Tree Says:

    Tack för påminnelsen. Måste nog ta och läsa den där boken.

    Min egen favoritöppning av Guillou är för övrigt ”Först sköt de fel kärring”.


  2. Ja, den är också helt suverän. Den matchar faktiskt öbilen.

  3. Lisa Says:

    Det här låter onekligen som en bok jag borde läsa. Tack!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: