Mer smisk och rep åt folket!

I en artikel i Expressen med rubriken ”Kinky sexliv gör dig lyckligare” kan man läsa om en australiensisk undersökning som visar att människor som har ett avancerat sexliv är lyckligare än andra. Par som praktiserar till exempel SM-sex visade sig vara mer harmoniska än de som praktiserar ”vanligt” sex. Hans Scheike är alltså inte helt fel ute…

20 000 människor deltog i studien vid New South Wales University i Australien och resultatet förvånade forskarna. De cirka två procent av studiens deltagare som praktiserade sadomasochistiskt sex och bondage var överlag mer harmoniska och tillfreds med livet än genomsnittet.

För oss som har prövat på lite BDSM är detta ingen överraskning. Alla jag känner som sysslar med smisk och pisk, replekar, koppel, läder, latex & lack, korsetter, kedjor, rollspel med stora rangskillnader och allt möjligt annat inom den genren, är enligt min egen uppfattning friare, friskare, mer självständiga, mer lekfulla och harmoniska än genomsnittet. Och nu bekräftas detta av denna undersökning.

Det är kul att binda varandra – t.ex. i sängen, med specialtillverkade remmar som har vadderade muffar med kardborrband, ögonbindlar för att ta bort synintrycken och därmed all kontroll, och sedan bli stimulerad mot huden med fjäderboa, isbitar, päls- och tygstycken, rep och andra intressanta material. Det är fantastiskt sexigt och spännande.

Det finns en mytbildning kring BDSM (Bondage, Dominans & underkastelse-lekar samt Sado-Masochism), att de som praktiserar dessa gränsöverskridande rollekar i sexlivet skulle vara mer psykiskt labila än andra, eller att de mer än andra utsatts för trauma och övergrepp i barndomen. Så är alltså inte fallet. Tvärtom visade denna undersökning att de som utövar BDSM-sex av något slag eller flera är MER harmoniska och mindre psykiskt stressade än genomsnittet.

Att tänja på gränserna och utforska alternativa uttryck för sin sexualitet är i själva verket hälsosamt och livgivande. Det är alltså inte konstigt alls att forskningen påvisar sådana resultat. Smisk, t.ex., som utdelas på ett medvetet och kunnigt sätt, kan vara otroligt befriande, fantastiskt skönt, och ge en enorm energikick.

Vad gäller bondage, så är det många som tycker att det är oerhört spännande att under kontrollerade former, med 100 % samtycke mellan alla inblandade, få uppleva sensationen av att vara underkastad, fjättrad, bunden. Och själva bindandet har i sig utvecklats till en konstform, i vilken man med olika mer eller mindre komplicerade tekniker kan skapa fascinerande och överraskande konstnärliga uttryck – den bundna kroppen som ett konstverk!

Man kan förstås hitta otaliga sajter på nätet om bondage, ibland med instruktioner om hur man binder på ett såväl estetiskt som effektivt sätt. Bondagemanualer och eggande gallerier.

Bisarrt nog klassas sado-masochism fortfarande som psykisk sjukdom av Socialstyrelsen. Riktigt märkligt blir det med tanke på denna nya forskning, som snarast påvisar det omvända. Homosexualitet var klassat som psykisk sjukdom fram till 1979. Det fick man slut på, men sado-masochism är alltså fortfarande sjukdomsstämplat. Jag undrar om man skulle kunna ringa till Försäkringskassan och sjukskriva sig, eftersom man fått en så oemotståndlig lust att ge sin partner smisk?

På RFSU:s kongress 2007 fattades beslutet att RFSU ska verka för ett borttagande av sjukdomsklassificeringen av sadomasochism och fetischism (läs gärna denna artikel, eller denna), eftersom denna klassning inte har någon bäring i verkligheten – att betrakta sadomasochism som en ”perversion”, eller en sjukdom, är i själva verket en ren moralism, stammande ur institutionaliserad kristen sexualfientlighet. Det är dags att göra upp med dessa 1800-talsmoralismer, ideologiska katastrofer som bara skadar människor.

Det är fortfarande olagligt att skildra sadomasochistiska handlingar i film. Det betraktas som ”våldsporr”, eller olaga våldsskildring, även om det är fullkomligt uppenbart att eventuell smisk eller annat utdelande av smärta, med eller utan bondage, är 100 % med allas medgivande och samtycke. Detta är särskilt absurt med tanke på vilka groteska våldsskildringar vi får beskåda i filmer som ”SAW”, ”Hannibal”, eller vilken krigs- eller splatterfilm som helst. Eller varför inte Mel Gibsons Jesus-splatter-epos ”The Passion of the Christ”? Hur pervers är inte den…?

Det är dags att släppa gamla moralistiska värderingar om ”bra” och ”dåligt” sex, föreställningar om att sexlekar med samtycke måste vara ”perversa”. Vi tycker att det är helt O.K. att komma hem med blåmärken, blodsutgjutningar, sår, ärr och allehanda skador från utövande av idrott – det kan t.o.m. betraktas som tufft och läckert – men inte om det handlar om sex. Då är det plötsligt farligt och felaktigt. Varför?

Smisk, bondage och fetischism är helt enkelt sexuella variationer som kan sätta mer krydda på kärlekslivet, öka känslan av att vara totalt närvarande och levande, stimulera leklusten och glädjen i att utbyta nya erfarenheter. Och nu finns det forskning som stödjer detta.

Mer smisk och rep åt folket!

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Kärlek & sex

Etiketter: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

21 kommentarer på “Mer smisk och rep åt folket!”


 1. Nu har du image-googlat igen!


 2. Absolut! Men de två översta bilderna är mina egna.

 3. Lars Says:

  Man behöver inte gå så långt som till filmduken för att se otäckt våld, hur ofta hör du inte ”Vi vill varna känsliga tittare för otäcka bilder” i Rapport som sänds mellan halv åtta och åtta i SVT? Det händer några gånger varje år. Och det är på rikigt! Det är människor som avrättas, lik som bränns och folk som kastas ut från brinnande skyskrapor. Men att sända en vanlig p-våffla i stället för fredagsfilmen mellan nio och elva i samma kanal skulle snabbt ge programchefen sparken. Det är onekligen en sjuk kultur vi lever i med väldigt märkliga föreställningar om sex och vad som är okej att visa i teve för folk att se på.


 4. Ja, men porr är ju faaaarligt! Det är äckligt och snuskigt och… kvinnoförnedrande, det är det!
  Att visa människor som blir lemlästade, torterade och mördade är inte specifikt kvinnoförnedrande, så det kan vi godkänna. Det är ju verkligheten! Men sex – nä, det är inte verkligheten, det är läskiga och kvinnoförnedrande fantasier som borde förbjuuuuuuudas!

 5. Josef Boberg Says:

  Hmmm… – Carl Johan – Apropå förbjudet så är väl sådant här redan förbjudet i wåra ”kära” MaktPyramid-MaktElitNissars påhittade bibelböcker – ifall jag ej har fått någonting helt om baktassen. Och likväl förekommer det.

  Varför ?

  Tja – skitenkelt faktiskt. Säg till Dig att Du t ex ej skall fisa högt vid matbordet – och vad kommer förr eller senare att hända tror Du ?

  MaktPyramid-MaktelitNissarnas lag- och bibelböcker är fyllda med sådana här INTE-böner = INTE-kommandon – och finns det något mera SÄKERT än att Wi (i vart fall en del av oss) just DÄRFÖR kommer att bete oss just så !

  Mera om det här i sak på
  http://josefboberg.wordpress.com/2007/12/09/haxprocesser-da-och-nu

 6. Eva Says:

  CJ

  Vilken fin liten tatuering! Kan du berätta mer om den?

  //Eva


 7. Just den här bilden kommer från en gammal bildsten som man kan hitta på Bungemuseet vid Fårööverfaretn, norra Gotland. Det är en mycket känd bild, och jag känner flera som använder denna bild i olika sammanhang. Jag har t.ex. en god vän som har just en sådan tatuering, just vid ryggslutet, som på denna bild.

  Men – just denna bild är fakiskt fusk. Jag har gjort en fotoredigering, som ett experiment, för att se om jag kan lägga in en bild ovanpå, oc få det att se ut som en äkta tatuering. Och det funkade ju upenbarligen hyggligt bra. 🙂


 8. Du kan hitta en bild av originalet här:

  Och det kan vara så att denna sten står i Gotlands fornsalar, det fina lilla museet i Visby, inte på friluftsmuseet i Bunge – de har en hel del andra fina bildstenar, och jag blandade ihop dem lite.

 9. Caspian Says:

  Josef Boberg,
  menar du alltså att människor beter sig på ett visst sätt för att de har bestämt sig för att det ska vara förbjudet, eller vad är din poäng?

 10. PiratJanne Says:

  Heh… apropå det om farliga bilder.

  Jag var tio år när Ceauşescu dog och fick se bilder av hans lik på Rapport. Jag minns det fortfarande. Den bilden brände verkligen fast sig hos mig…

  Fast tyvärr kan jag inte minnas den första porrbilden jag såg! 😀 Och jag var väl nånstans i den åldern också – säger en del om hur stor ”skada” jag tog av de olika bilderna. 😉 😀

 11. Missisadora Says:

  Porr… finns så mycket sorg i porr och kvinnoförnedring som man inte bara kan vifta undan så där, tycker jag. MEN funnes det ngn slags ‘svan’-märkt porr (ska tydligen finnas ngt dito) så ser jag ingen anledning till att public service-tv inte skulle sända det. Däremot så tycker jag att sändningstiden ska ligga senare. Jag kan bli så trött på det det ‘barn tar inte skada av lite naket’, förvisso inte, men jag vet oxå att barn som levt och växt upp med just föräldrar och andra vuxna runt sig av ‘jagärsåfriochgårnakennärjagvill’ har känt det som att ständigt könsdelar runt sig jämt och samt, och det har inte varit behagligt alls. Låt dem välja, introducera sexualitet på ett jämställt vis. Det finns mycket kvar där att jobba med, men säger man ngt i dag om att porr är kvinnoförnedrande så är man sipp och ofri. Det är farligt, tycker jag.

 12. Josef Boberg Says:

  Caspian – Apropå Din fråga ovan: ”Josef Boberg, – menar du alltså att människor beter sig på ett visst sätt för att de har bestämt sig för att det ska vara förbjudet… – slut citat.

  Jepp – det är min huvudpoäng !

  Alla MaktPyramid-MaktelitGossarnas påhittade religioners gudDomar ”förbjuder” ju både det ena och det andra – och vad har hänt i världen sedan ca 6000 år tillbaka ?

  Exempel: ”Du skall icke döda !”

  Under 1900-talet ”slaktades” uppåt ca 150 miljoner MedMänniskor – på direkta order av länders MaktPyramid-MaktElitGossar – i fysiska krig länder emellan + att en hel del av länders egna medborgare – på direkta order av landets MaktPyramid-MaktElit – också ”slaktades” !

  Så vad annat att säga än att INTE-bönen är förskräckande effektiv – eller ? 🙂

  Alternativet ?

  Tja – faen vet – men jag har i vart fall tänkt/skrivit lite om det i sak – på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/18/materians-varandeprinciper

 13. Eva Says:

  Tack!

  Det var snällt av dig att dela med Dig.

  //Eva


 14. Missisadora – det finns mycket här i livet som inte är ”behagligt”, men som för den skull inte är skadligt. Att se nakna människor är definitivt inte skadligt för någon, och har aldrig varit det.

  Läs gärna mitt blogginlägg ”Nakna kroppar är inte farliga!” – https://tantrikblog.wordpress.com/2008/01/07/nakna-kroppar-ar-inte-farliga/ , för att inte tala om blogginlägget om porr – https://tantrikblog.wordpress.com/2008/03/17/porr-ar-gott-och-nyttigt/ – där kan du få några av mina ståndpunkter redovisade.

  Och det där med Svanmärkt porr, det låter bara för muppigt. Ser du svanmärkta actionfilmer också? Vem ska avgöra vad som ska svanmärkas, och på vilka premisser?

  Porren är en konstform på samma sätt som en mängd andra konstformer, och det bästa man kan göra är bara att acceptera att den finns, och köpa sådant som man upplever håller en hög kvalitet. Då skickar man en signal till filmbolagen att de ska satsa på hög kvalitet – prcis som vilka andra prodkter som helst.

 15. Missisadora Says:

  Trippelpenetrerade 14-åriga flickor från Baltikum kallag jag inte för konstform.


 16. Men hjälp, MIssisadora – det där är ju bara populistiskt skitsnack.
  Om du vill debattera, så gör det åtminstone med vettiga argument, inte hjärndött känslopjunk.

  Jag påstår inte att fenomenet inte existerar. Visst finns det väldigt mycket skit som pågår i pornografibranschen – liksom i modebranschen, musikbranschen, filmbranschen, textilindustrin, restaurangbranschen, mattväveribranschen, skotillverkarbranschen – och tusen andra branscher.

  Att komma dragandes med barnporr och trippelpenetrering (Var fan hittar du sånt? Jag har aldrig sett något sådant!) så fort man talar om porr som något potentiellt bra, är som att komma dragandes med ihjälplågade kinesiska hundar, svältande barn och kannibalism, bara för att man råkar säga att det är gott med mat. Eller för den delen att tycka att vi borde bojkotta mattor – alla mattor som någonsin tlllverkats – av sympati för de stackars barnarbetarna i Pakistaniska mattfabriker.

  Porr är en konstform,. precis som litteratur, film, måleri, dans och mycket annat är det.
  Det betyder inte att allt är bra. Det finns kiosklitteratur, Hötorgsmåleri med gråtande barn i neonplysch, eller för den delen Jean-Claude van Damme. Och det finns riktigt, riktigt dålig porr – sådan som gör att man nästan VILL leva i celibat.

  Men att en bransch drar till sig skit beror inte alltid på själva karaktären på branschen. Det faktum att sex är stigmatiserat och snuskstämplat gör att film med äkta sex också betraktas med kraftigt fördömande av rättrådiga moralister, vilket i sin tur betyder att bara de som struntar i vad moralisterna tycker ägnar sig åt porr.

  Jag har bränt många skepp och broar i det att jag öppet går ut med att jag är sexualliberal, tillverkar min egen porr och håller sexkurser. Det finns väldigt många jobb jag aldrig kommer att få om jag skulle söka dem, oavsett mina eventuella meriter. Det är bara att Googla på mitt namn, så blir bilden klar. Men jag ser inte mig själv som ett offer, och det är det som gör skillnaden.

 17. Josef Boberg Says:

  Hmmm… – Calle Rehbinder – Apropå Din tänkta/skrivna meningar ovan: ”Porr är en konstform,. precis som litteratur, film, måleri, dans och mycket annat är det… – …så fort man talar om porr som något potentiellt bra, är som att komma dragandes med ihjälplågade kinesiska hundar, svältande barn och kannibalism, bara för att man råkar säga att det är gott med mat.” – slut citat.

  Mitt i prick ! – i mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett i vart fall.

  GifterMål = “När två människor ej kan få nog av varandra – gifter dom sig – sedan får dom nog !”

  Varför ?

  Tja – faen vet – men måhända lite i sak om “huvud”-anledningen till detta under punkten 6 på
  http://josefboberg.wordpress.com/2007/12/07/basbehov-som-levande-medmanniskor-i-kott , kanske…

  Ha det… 🙂 /önskar tankefrihets-vännen Josef – med
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/05/06/intelligens-bl-a-humor


 18. Tack, Josef för din positiva respons!

  Ja, det är märkligt att man alltid ska ta till det värsta så fort det handlar om sex…

 19. Knappen Says:

  Jag är mambo med tanke på smutstvätt o liknande. Men egentligen lite särbo också med en man med större lägenhet på Söder. De jag brukar ha kul med på helgerna kan man kalla för kk. Sen så blir det ju lite tid över. Jobba måste man väl försöka hinna med lite grann. Annars så leker jag med mina erotiksaker bara.


 20. Läs gärna boken Vad hände i Axbyhamn

  En historia om ett könsrollvändande par.

  {Många brott förblir olösta. Låt oss dock aldrig glömma dem.}

  Någon gång under slutet av 1990-talet bedrevs en besynnerlig verksamhet på en gård i Gästrikland. Två personer hade en gemensam dröm, en oas för sönderstressade och trasiga kroppar och själar.

  Mycket vilar i ett evigt dunkel men med hjälp av efterlämnade dagboksanteckningar, texter och enstaka fotografier kan ändå en bild av människorna och händelserna härigenom offentliggöras.

  Boken tecknar bilden av sökande människor och ett samhälle i ett långsamt förfall, där moralen för länge sedan upphört att råda


 21. Hej, Ulf Diktonius!
  Jag försökte googla lite på den här boken V”ad hände i Axbyhamn”, men hittade absolut ingenting. Är boken så ny att det inte finns några recensioner, eller vad?

  Du får gärna sända mig ett recensionsex om du vill ha den recenserad.
  Jag recenserar ju emellanåt böcker här på bloggen, böcker som jag få rmig tillsända från förlagen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: