Paradiset på tyska badhus

Apropå Bara Bröst-kampanjen under hösten och vintern, som jag ju själv har skrivit en hel del om, så blev jag av en av våra kursdeltagare tipsad om ett fint exempel på hur man driver badhus nere på kontinenten. I Tyskland har man inte samma neurotiska inställning till nakenhet som vi har här i Sverige, och där är det också självklart med blandade bastuavdelningar, där alla är nakna tillsammans. Därför skulle den här diskussionen om bara bröst på badhus aldrig ha någon grogrund i Tyskland.

KANTO Beach i Stuttgart har man ett antal olika bassänger med varierande teman – ett isländskt Geysir-bad, en karibisk lagun, BuddhaBad, flera olika bastuvarianter, ett japanskt vilorum, en morisk vinterträdgård, ett tunisiskt tehus, barer och en sydostasiatiskt inspirerad lounge utomhus, på taket, afrikanskt inspirerade vilorum med vattensängar, samt massage av olika slag. Varierat värre, med andra ord.

Om de kommunala badhusen i Sverige i högre grad drevs privat, skulle vi kanske se mer av den här varan. Visst, den kritiska massan för att kunna bedriva kommersiell verksamhet på badhus är förstås betydligt knepigare att nå i glesbebodda Sverige, och de kommunala baden tjänar verkligen en viktig funktion. Men varför inte en kombination av kommunala och privata initiativ? Det skulle kunna vara en garant för såväl stabilitet som kreativitet.

Egentligen borde man kunna ha det här i Sverige också. Delade bastuavdelningar för alla, och varför inte samma omklädningsrum till alla, med små bås med förhänge för de allra blygaste? Detta skulle också lösa de ofrånkomliga problemen som gärna uppstår när familjer, par och andra relationer av olika kön måste separeras. Det är mycket enklare om vännerna och/eller familjen kan byta om tillsammans.

En gång i tiden tog jag med mig min son på babysim, i ett pyttelitet badhus i Aspudden – där finns det bara ett omklädningsrum, som det uppenbarligen inte var några problem för de anhopade mammorna och papporna att dela. Så jag kan inte se vad som skulle vara ett problem med detta. I alla fall inte i längden. Det skulle tvärtom bidra till att ta bort mycket av onödig spänning, skam och frustration kring den egna kroppen, samt försås människor av det andra könet.

Den logiska fortsättningen på Bara Bröst-kampanjen är förstås på sikt att även tillåta nakenbad på våra badhus. Först jämlikhet (får män vara barbröstade skall självklart kvinnor få vara det), men i längden även valfrihet beträffande klädsel (eller icke-klädsel). Det handlar förstås inte om tvång – klädseln bör vara frivillig. Möjligen skulle man kunna ha en dag i veckan som är helt naken, med Dresscode O.

En kul detalj med KANTO Beach är att det en dag i månaden är obligatoriskt att ha badkläder, som en eftergift för de blyga avvikare som lider av gymnofobi – den sjukliga skräcken för nakenhet. Så skulle man förstås kunna göra här i Sverige också – ha vissa dagar på badhusen då det är obligatoriskt med baddräkt. Fast det normala skulle då vara valfrihet, naket eller påklätt, vad man nu föredrar.

Viktigt är dock att man i görligaste mån ska tillgodose så många människors behov som möjligt, med statliga och kommunala instanser. Och det saknas verkligen mer estetiskt lekfulla miljöer för badande, och det saknas bad för dem som gärna badar nakna.
Vi har en del att lära oss av våra tyska grannar…

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Jämställdhet, Nudism, naturism

Etiketter: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

31 kommentarer på “Paradiset på tyska badhus”

 1. Klumpesnusk Says:

  Vackert! Och jag kan bara nicka jakande till din åsikt om blandade omklädningsrum och bastu. Förstår inte varför denna segregering fortgår, det är bara löjligt. Man vet ju från minsta barnsben att pojkar och flickor är olika.

  Speciellt sambastu hade ju varit praktiskt och trevligt, så kan man basta ihop med t.ex. flickvännen eller frugan utan att det ska bli en massa krångel.

  Jag fjällvandrade en sväng för massor med år sen, och i bastun där var det ingen som brydde sig ett smack om vad som satt mellan benen på folk. Ålder, kön, allt blandades hejvilt och ingen kände sig generad eller förlägen. Bra sätt att lära känna nytt folk på också.


 2. Ja, det skulle definitivt kunna leda till en radikal förbättring av relationerna mellan män och kvinnor, pojkar och flickor. Så många hang-ups skulle kunna lösas upp, så många otillfredsställda nyfikenheter skulle kunna få sitt lystmäte, så många onödiga konflikter skulle kunna undvikas.

  Att vara nakna inför varandra är inte bara en fysisk sak. Det är lika mycket en emotionell sak, en intellektuell och andlig sak. En naken själ i en naken kropp.

  GO NAKED!

 3. larvad Says:

  I somras bodde jag också på ett vandrarhem, där åtminstone många män och en del kvinnor bytte om i sovsalen (80 pp) och visade sig nakna.

  Självklart skulle ett nakenbadhus kännas kantigt i början, eftersom många av oss nog skulle känna det ovant, men det lustiga är ju att många av oss kan tänka sig praktisera denna lösning utomhus, ”på landet” där man också har en massa okända som springer runt på stranden, och den där nya familjen som ”Göranssons” har med sig varje år…..
  En plats och tradition där ingen tar illa vid sig eller bryr sig.

  Dessutom har jag sett bilder och filmer från 40-, 50talet där släktingar ränner omkring nakna vid badet (utomhus).

  Tydligen är det just farligt med väggar, väggar implicerar en hemmiljö – och då är man inte naken, eller också implicerar väggar bordell..och där är man inte alls.

  Kunde vara värt ett försök med ett totalmixat naken badhus

 4. Bengt Says:

  Ja, fler privata initiativ vore bra.
  Jag var med i en förening, som ägde ett antal hus där det fanns plats för att bygga en bastu. Jag byggde en bastu där. Sedan hade vi bastukväll varje fredag i flera år. Det var män, kvinnor och barn blandat, de flesta var helt nakna, både medlemmar i föreningen och vem som helst fick komma. Vi hade piskning med björkris och aromadofter m.m. Det var trevligt.
  Fler kunde ta sådana initiativ och sprida bastu och badkulturen.


 5. Det intressanta i sammanhangetär att motståndet mot nakenhet helt och hållet är en mental fixering. It’s all in the mind. Så fort folk får av sig kläderna inträder ofta en stark frihetskänsla, en organisk upplevelse av total närvaro i kroppen, något som hindras av de tygstycken jag helst skulle vilja kalla ”skamlappar”, vår tids fikonlöv.
  Det ÄR INTE FARLIGT att vara naken, att se andra nakna, att umgås nakna, i alla åldrar och kön om vartannat.
  Jag hävdar tvärtom att det är oerhört välgörande, hälsosamt (både på fysisk, emotionell, intellektuell och andlig nivå) och avväpnande.

  Fred och nakenhet åt folket!


 6. Trevliga bilder!

  Förstår inte all iver kring att dela upp människor i kön. Delade omklädningsrum är jag absolut för och även nakenbad på sikt, men jämlikhet först i första hand (den goda varianten där valfriheten styr). Som vi pratat om tidigare är det inte en fråga om ”han får, inte jag”, det är en fråga om att det borde vara möjligt för alla.

  Jag hoppas konsumentkraft fungerar och att folk börjar efterfråga friare badhusmiljöer. Den dagen lovar jag att besöka badhusen oftare.

 7. Arne Says:

  Jag har besökt stället ovan tillsammans med min kvinna, och tyckte mycket om det. Har även skrivit om det på min blogg badankanarne. Namnet Kanto beach är dock nytt, tidigare kallade man sig bara Schwabenquellen, men det låter ju inte så catchy.
  Tycker precis som du att det är det idealiska om man kan få bada naken tillsammans med sin partner, och inte måste uppsöka olika bastur. Vi besöker regelbundet olika badhus i Tyskland, Holland och Belgien där man inte är så pryda som i vårt land.


 8. […] erotikbejakande Tantrabloggen skriver intressant om vår neurotiska inställning till nakenhet och om tyska badhus. kristendomskritiker är han tydligen också, dock icke kan väl sägas efter att ha läst genom […]

 9. Lasse Says:

  Den svenska segregeringen beror på kyrkans påfund, att sex och nakenhet hör till sovrummet. Men angående kyrkan, undra hur kyrkan har för ställningtagande i tyskland då? för de har ju kyrkor där oxo. Men jag håller med dig, allt är bra i tyskland, total öppenhet och förståelse för det naturliga, har själv semestrat där några gånger, så jag vet lite hur mycket mer öppenhet det är.

  • Nudie Says:

   Känns som Sverige och svenskarna blivit mera pryda, samtidigt som sexualiseringen ökat!
   Får bara visa skinkorna om det finns en string där s a s, eller skåran mellan skinkorna, klyftan mellan brösten skall synas, ja brösten nästan trilla ut. Men nakenhet och bada toples usch och fy. -Topless var däremot vanligt på badstränderna på 80-talet t ex!


   • Sexfixeringen ökar ofta i samma grad som sex skambeläggs. Ju fler restriktioner och aja-baja, desto mer sexualisering – så paradoxalt kan det verka.

    Den värsta sortens sexfixering är just den negativa, den skamladdade, då den också leder till projektioner, rädsla och hat. Ibland t.o.m. till våld och tvångsbeteenden.


 10. De största skillnaderna mellan Sverige och Tyskland är att de för det första har en betydligt mer dramatisk historia bakom sig, med två världskrig, massdöd och förintelse, samt att de aldrig har haft en statskyrka med totalt monopol, på det sätt som vi har haft i Sverige sedan gamle kung Gösta på 1500-talet. Dessutom har Tyskland en historia av politisk och filosofisk radikalism – FKK (Freikörperkultur) föddes i Tyskland, och många andra andliga/filosofiska/politiska/konstnärliga rörelser och idéer. Dessutom är Tyskland mycket mer tätbefolkat, och då har subkulturer mycket lättare att gro, och växa sig stora.

 11. Alex Says:

  Hej undrar vad medel åldern är på nakenbaden i tyskland??

 12. miffo Says:

  Fantastiskt ställe – råkade hamna här bara för att jag hade ett par dagar i Stuttgar att slå ihjäl, med facit ihand så ångrar jag att jag masade mig hit först sista dagen – skulle nog ha bosatt mig på hotellet aldeles intil – villket jag förmodlige gör inför nästa mässa … personligen tror jag ite att det är nakenheten som är något större bekymmer – däremot att få utskänkningstillstånd på ett badhus i Sverige – jag kännde mig först lite illa till mods och glömde visst bort att kuken ser mindre ut från en egna perspektiv, men efter 2 öl kändes det helt o.k. och t.o.m. mer än så trots att mestadelen av publiken var mellan 50 och 60 så fanns det några riktigt snygga tjejer bland publiken – det är rätt svårt att låta bli flirten då ( läs naken snygg tjej går förbi ditt ansikte på ett avstånd om c.a 20-30 cm ) den man ( hetro ) man som inte tänker erotiska tankar då är väl inte född … hursomhels det blir garanterat fler besök för min del…..


  • Det låter härligt! Ja, utskänkningstillstånd på ett badhus verkar väl nästan lite science fiction här i lilla bananmonarkin Sverige…

  • Nudie Says:

   Det är väl så att de som aldrig varit i en mixad bastu, eller på ett nakenbad tror att sex uppstår så fort man tittar på en ”snygg” tjej. För det är viktigt i sammanhanget. Hon måste vara snygg, och ”alla” killar får genast bånge!

   Merklig myt/skröna det där. Handlar mycket om okunskap. Men visst kan det inträffa. Det där med bånge alltså, om man fantiserar mycket om henne!


   • Ja, intressant nog blir ju ofta effekten den omvända. Stämningen på rena nakenbad brukar vara mer avslappnad och betydligt mindre sexfixerad än på vanliga badstränder.

    Man behöver aldrig fundera på vilka delar av kroppen som ska döljas, man behöver inte krångla med blöta baddräkter under handdukar, man behöver inte gissa hur killen/tjejen där borta ser ut utan badbyxor.

    Detta är frihet!

 13. Mats Says:

  Detta med nakenhet uanför hemmet, är helsjukt i sverige.
  Men det har lättat lite grann. Jag brukar tillbringa en del av sommaren på öland och där på en del campingar, finns det mixbastu. Där sitter alla näck och springer sedan ut i havet för lite svalka…så vist finns det lite öppning.
  Men sedan har Friskis o svettis öppnat upp en del, där jag tränar finns en mixbastu och där sitter en del med handuk. Men väldigt mycket tjejer som vågar vara helnäck med.Så vist finns det lite ljus i tunneln i detta magiska land.


  • Jag minns ju det glada decennieskiftet mellan slutet av 1970-talet och början av 1980-talet, då i praktiken ALLA kvinnor var topless på badstränder och i parker, och nakenbad var MYCKET vanligare än det är nu. Hela Långholmen var inofficiellt nakenbadställe, och i stort sett vsr som helst kunde man bada naken utan större protester från omgivningen.

   Så detta har blivit väldigt mycket sämre med åren.

   Förhoppningsvis är det som du säger, att man kan börja se en ljusning framöver.

   Vi får hoppas, och göra så gott vi kan i att ändra på de rådande förhållandena.

 14. Allan Says:

  Hej!

  Jag och min sambo brukar passa på att bada civiliserat när vi är i Tyskland, och saknar det här hemma. Håller med om mycket ovan, men vill (som biolog) tillfoga hur mycket trevligare poolens vattenkvalitet blir (och därmed lägre klorhalt) när det saknas äckliga bakteriebärare (badkläder). Till viss del beror det nog också på att där finns få barn, som ju inte alltid hunnit lära sig poolvett. Men okunskap är en sak, tonårsgrabbars kalsongbadande i vanliga badhus är direkt svinaktigt. Dit går jag inte mer.


  • Jag håller med helt och hållet. Vanliga badhus känns idag helt ointressanta för mig. Jag vet att det skjulle vara hälsosamt att gå och simma regelbundet, och jag älskar att basta, men min motivation skulle definitivt öka om någon fick för sig att införa lite mer av tysk badkultur i Sverige, gärna i Stockholmstrakten.
   Om man kan ha särskilda badkvällar där man tar hänsyn till pryda kvinnor från andra kulturer, varför kan man då inte ha nudistbaddagar, typ en dag i veckan? Och gemensam bastuavdelning?

   • Bengt Says:

    Flera inomhusbad arrangerar regelmässiga nakenbad, oftast i samarbete med någon naturistförening:

    Bland annat Svedmyrabadet i Stockholm söndagkvällar i samarbate med NF EOS


    • O.K. Bättre än jag hade vågat hoppas, då.

     Jag hade nämligen för mig att alla kommunala bad hade bestämt ett definitivt no-no till nakenbad, alla kategorier.

     Men, ursäkta om jag är överdrivet fördomsfull – EOS – blir det inte bara typ 12 gubbar i 55-75-årsåldern då?

     • Bengt Says:

      Jag vet ingenting om EOS, men jag tror du är överdrivet fördomsfull i det här fallet.
      Det ordnas regelbundet nakenbad på inomhusbad på minst 14 ställen i Sverige, enligt Sveriges Naturistförbund.
      Det ordnas också badfester av andra, enligt rykten.
      Jag är med på sauna kvällar en gång i veckan. Det är för alla, men är inte en kommunal bastu.


     • Nja, det är faktiskt mitt intryck av EOS, i viss mån. Men det kan ju ha ändrat sig. Jag hoppas att du har rätt.

      Att det ordnas nakenbad regelbundet är ju fint, och på 14 platser i Sverige – fint. Men det är fortfarande extremt lite, och väldigt glest – vi talar fortfarande om en väldigt marginell företeelse, en subkultur, medan detta är en del av primärkulturen i Tyskland, helt mainstream.

      Så vi har en lång resa kvar innan vi ens kommer i närheten av den tyska badkulturen, tyvärr.

 15. jocke Says:

  skulle gärna ha mer o fler nakenbad mixat herr o dam ute o inne eftersom jag är naturist nudist o som alla nudister exhibitionist njuter av att vara naken bland andra se o bli sedd känna pirret o njutningen av gemensam nakenhet underbartskönt .även promenera öppet naken.

 16. Mårten Says:

  Av en ren slump och väldigt varm dag i Stuttgart sommaren 2010 så kom jag till Kanto. Paradiset! Jag bastade, solade, badade i flera timmar och det var underbart där. Är man nudist eller naturist så måste detta ställe upplevas. Bara 15 min från flygplatsen. Flyg direkt med airberlin Götet, Stockh., Köpenhamn. Fanns det sådant ställe i Sverige skulle jag bo granne med det.!

 17. Per-Håkan Amnell Says:

  Jag har hört talas om östersjöhotellen på tyska sidan som tydligen är delade så de som vill vara nakna har sin del, och de som vill ha kläder har sin del. Skulle mycket gärna vilja få info om dessa hotell och var de ligger och priser o dyl. Den källa jag fick info från sade att man kunde köpa sig ett band att ha om handen och därmed handla inom anläggningen och när man åkte hem, kunde man göra kontoavslut och reglera allt. Jag önskar veta mer om kultur, beteenden o annat där så man på förhand vet vad som gäller/skiljer sig åt i förhållande till Svenska regler. Att man har en friare syn på det mesta har jag förstått och förutsatt, men vill gärna ha mer seriös info. Har någon här tips var man kan läsa eller självupplevt helst, eftersom min tyska är som den är, mao glömt allt för mkt för att med behållning kunna läsa tysk text. Tackar på förhand för tips!
  /Per-Håkan A

 18. Ingemar Says:

  Rädslan för nakenheten har ökat sedan 1990-talet känns det som. Säkert har den amerikanska skräcken för nakenhet påverkat oss genom att vi översköljs med amerikanska filmer, och knappt några europeiska dem som inte har specialkanaler och folketsbiosalonger. Men skulle det vara ok för en kvinna med orakat sköte, en lönnfet man/kvinna, man med liten pitt, intersexuell, kv med hängbröst etc, etc att visa sig naken inför motsatta könet, utanför ett nakenbadsområde?

 19. Nakenchock Says:

  Tänk om några av kvällstidningarnas reportar skulle besöka ett sådan omklädningsrum/bastu! Först blir det ”troschock” sedan när trosorna åkt av så blir det ”nakenchock”! 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: