De små stegens tyranni…

Piteå-collage

I flera år har Niklas Svenlin jobbat på en bensinstation, och under hela denna tid har han känt sig ”kränkt” av att macken säljer tidningar med porr. Mackägaren har inte fallit för Svenlins propåer, utan har fortsatt att sälja tidningarna ändå. Till slut tröttnade Svenlin, och drog in fackföreningen SAC, som hotar med blockad om inget händer före den 9 juli.

Nu har mackägaren vänt. Han sålde ju inte mer än ett fåtal tidningar i veckan (ingen vinst att tala om), och dessutom tyckte han nog att det var väldigt jobbigt att få en fackförening på halsen. Blockad och sånt, det verkar besvärligt. Så för att inte verka som en elak typ, men en jättehyvens PK-snubbe, har nu Mikael Åström, vd för OKQ8 i Piteå, gått ut med ett upprop för att kommunen ska bli en porrfri kommun.

Fast egentligen handlar det om ren utpressning. Hans Hansson, chef för Piteå Kommuns kultur- och fritidsförvaltning, samt tidigare initiativtagare till ett nätverk mot mäns våld mot kvinnor, hotade med att uppmana kommunen till bojkott av OKQ8 i Piteå. Vad man undrar är – får det gå till på det sättet? Får en politiker missbruka sin makt på det sättet?

Niklas Svenlin tror att han har gjort en bra sak. I själva verket är han en narcissistisk dumbom som går nyfascismens ärenden. Vad värre är att SAC (Syndikalisterna) har hängt på – kanske av publicitetslängtan och bekräftelsebehov, kanske av någon annan grumlig anledning, vem vet. Och varför Svenlin inte på ett tidigare stadium fick sparken på grått papper är för mig en gåta. Han måste ju helt klart vara inkompetent för sitt arbete. Eller så är det bara väldigt svårt att få folk att jobba på OKQ8 i Piteå. Vem vet.

Värst av allt är dock att en ledande politiker går i spetsen för drevet, och med ondskefull precision utsätter en ensam företagare för en omöjlig press. Detta är alltså ytterligare ett exempel på flagrant maktmissbruk kombinerad med blind moralism. Det är på detta sätt fascism föds i ett samhälle.

Goebbels

Jag skiter i FibAktuellt, Aktuell Rapport och Slitz. Det är usla tidningar, skräp och dynga, och jag skulle förmodligen undvika att sälja dem om jag hade en tidningsbutik, av rena kvalitetsskäl. Men det handlar inte om kvalitetsprövning här. Det handlar om moralism av synnerligen lömskt slag, samt ful manipulation av en ensam mackägare.

Skäms, Niklas Svenlin, för att du saknar intelligens och helhetssyn, skäms, Mikael Åström, för att du saknar ryggrad, men mest av allt, skäms, Hans Hansson, för att du saknar äkta moral, anständighet och respekt för demokrati och yttrandefrihet. Vi har härmed sett vårt samhälle flytta sig ytterligare ett litet steg närmare censursamhället, kontrollsamhället, det nyfascistiska Bodströmsamhället där ingen vågar sticka ut, ingen vågar göra fel, ingen vågar ha fel åsikt.

Och skäms, Birgitta Pettersson på Piteåtidningen, för din smetigt insmickrande, politiskt korrekta artikel till försvar för denna censurivrande moralism. Du hamrar än en gång in den fullkomligt felaktiga kopplingen mellan porr och våld mot kvinnor. Det finns ingen sådan koppling. Fatta det!

tunn linje

Några exempel på hur absurd Niklas Svenlins kamp är:

Jag jobbar på en mack. Jag är vegetarian, och tycker att det är djupt kränkande, för både mig och de stackars djuren som blivit slaktade, att behöva sälja korv på macken där jag jobbar. Så nu har jag kontaktat min fackförening som har lovat att lobba för ett förbud mot korvförsäljning på bensinstationer.

Jag jobbar på en bokhandel. Jag är muslim, och tycker att det är djupt kränkande att det säljs icke-muslimsk litteratur på butiken där jag arbetar. Särskilt kränkande känns det att behöva hantera religiös litteratur som inte är muslimsk, för att inte tala om kokboken ”100 sätt att tillaga julskinka”. Så nu har jag kontaktat min fackförening, som har lovat att lobba för ett förbud mot försäljning av icke-muslimsk litteratur hos alla bokhandlare.

Jag jobbar i en tidningsbutik. Jag är vänsterradikal, och tycker att det är djupt kränkande att det säljs högerinriktade tidskrifter på butiken där jag arbetar, som t.ex. Svenska Dagbladet. Så nu har jag kontaktat min fackförening, som har lovat att lobba för ett förbud mot försäljning av Svenska Dagbladet hos alla tidningsbutiker.

Jag jobbar som bibliotekarie. Jag är också djupt och innerligt kristen, och tycker att det är djupt kränkande att behöva låna ut abortpositiv litteratur där jag arbetar. Jag vill verkligen inte bidra till spridandet av sådan litteratur, eftersom det strider mot mitt hjärtas röst. Så nu har jag kontaktat min fackförening, som har lovat att lobba för ett förbud mot abortpositiv litteratur på alla bibliotek.

Jag jobbar som apotekare. Jag är stark motståndare till abort, eftersom jag tycker att det är mord, och lider hemska kval varje gång jag ska sälja dagen-efter-piller. Det känns som att jag är medhjälpare till mord. Så nu har jag kontaktat min fackförening, som har lovat att lobba för ett förbud mot abortpiller på alla apotek.

Jag jobbar på Systemblaget. Min far var alkoholist, och jag är själv nykter alkoholist, och jag upplever det som djupt kränkande att behöva hantera alkoholvaror varje dag på jobbet. Så nu har jag kontaktat min fackförening som har lovat att lobba för ett förbud mot försäljning av alkoholhaltiga drycker på Systembolaget. Hädanefter ska enbart alkoholfritt vin och öl säljas på Systemet, om jag får min vilja fram.

Jag jobbar på dagis, som förskollärare, men jag har inga egna barn eftersom jag inte är fertil. Det känns oerhört kränkande för mig att alla dessa föräldrar som lämnar sina barn på dagis är fertila, och därmed kan få barn, till skillnad från mig. Så nu har jag kontaktat min fackförening som har lovat att lobba för ett förbud mot barn på min arbetsplats.

Bokbränning i Penn, USA, 2001

Det kan verka som att jag överdriver. Men var går gränsen? När vägrar en bibliotekarie att låna ut Lady Chatterleys älskare, eftersom det är pornografi? När vägrar en musikaffär att sälja Evert Taube, eftersom han, enligt Margareta Winberg, har en ”hemsk kvinnosyn”? När börjar vi bränna böcker? När börjar vi reglera vad som är tillåtet att skriva, trycka, säga, tänka?

Tips: vi är redan där. Det är bara en fråga om omfattning.

Aqurette och Projo skriver också om detta.

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Jämställdhet, Lagstiftning, Libertarianism, Politik, Samhälle, Sexualpolitik, Yttrandefrihet

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

20 kommentarer på “De små stegens tyranni…”


 1. Mitt grundtips är att han blir kvar på Q8-macken väldigt länge…


 2. Haha – alltid lika vass och sarkastisk. Jo, det ligger nog mycket i det du säger.
  Såvida han inte gör en politisk karriär, förstås. Det verkar ju vara nötter av den sorten som hamnar i utskotten. Duktiga idioter som sugs upp av makteliten, lydigt röstboskap som har de rätta åsikterna för att skapa en bred repression.

 3. Lisa Says:

  Vi får de politiker vi förtjänar kanske… alla dessa kunniga bloggare runt om i landet, är det inte dags att släppa tangentborden. Jag lovar att många av oss skulle sitta i kommunledningskontoret efter nästa val. Det behövs om inte SD ska vara det tongivande partiet i kommunerna, då kan vi ta vår humanism och stoppa upp ngnstnas, var så säkra.


 4. Jo, jag tror att Piratpartiet kommer att gå fram ordentligt fram till nästa val.
  Jag har haft samtal med både partiledaren Rick Falkvinge och vice partiledaren, men jag kan inte riktigt förlika mig med deras syn på upphovsrätten. deras syn är för radikal, och kan leda till en katastrof för många konstnärligt skapande människor. Tyvärr.


 5. Men visst har jag sett mig själv dundra i talarstolen, i en hastigt influgen fantasi. Jag tycker egentligen att jag har viktigare saker att göra än att engagera mig parlamentariskt/politiskt, men med tanke på vilka nissar som hamnat i riksdagen är det kanske dags för en massiv attack mot kommunstyrelserna. Men – då kommer det stora problemet: i vilket parti?
  Det finns ju för helvete inga partier kvar som är värda mitt medlemsskap.
  Knepigt.
  Några förslag, anyone…?

  Ska vi skapa ett nytt, libertarianskt parti?

 6. Besökaren Says:

  ”Ska vi skapa ett nytt, libertarianskt parti?” – varför inte bara ett liberalt parti. FRA, om inget tidigare, bevisade ju att det inte finns något sådant.
  Jag skulle ställa upp!

 7. Calle Says:

  Jo, det kan man ju tycka, men jag är nog själv mer libertarian än liberal.
  Dessutom tycker jag att begreppet liberal har solkats ordentligt av de som idag kallar sig liberaler.

  Men varför inte? Man skulle nog kunna locka till sig en hel del kompetent folk om man helt enkelt kallar sig ”Frihetspartiet Liberalerna”, t.ex. Det kan verka tillräckligt seriöst.

 8. helena Says:

  Men Calle då, inte är han politiker – han är tjänsteman. Säkerligen ett skäl till varför denne herr Hansson kommer undan med utspelet. Han är inte folkvald, inte någon representant.
  Hela skiten är …….. pinsam. Och tragisk. Har skrivit om det här: http://ventil.digitalverklighet.com/#post30 och här: http://ventil.digitalverklighet.com/#post25


 9. Ja, han är tjänsteman, men han har ett jobb som är politiskt. Att han inte är folkvald, men en anställd tjänsteman, förhindrar inte att han arbetar politiskt. Han är kulturchef på kommunen, och det är definitivt politiskt betingat.
  Att han sedan bedriver utpressning och tvångsmetoder med politiska medel gör bara det hela ännu snuskigare.

 10. helena Says:

  Ja, visst har han ett jobb som är politiskt, men han är inte politiker, vilket du beskrev honom som. ( … // får en politiker … //.) Det var bara det jag menade. I sakfrågan är vi överens. Det är storebrorsfasoner och moralism när den är som värst.

 11. Besökaren Says:

  Calle: Jo, jag anar att du är mer libertarian än liberal. Och jag är tvärtom 🙂 Men även om det säkert finns en hel del frågor där vi tycker olika är vi ju helt eniga i huvudfrågorna 8och framför allt i vad som ÄR huvudfrågor :)) – med andra ord, Frihetspartiet Liberalerna låter utmärkt, (varför inte bara Frihetspartiet eller rent av bara Frihet!) – en samling för liberaler och libertarianer!


 12. Skillnaderna är inte enormt stora, och man skulle väl kunna säga att liberaler ocb libertarianer i många avseenden åtminstone är kompatibla.

  Anledningen till att jag hittade på namnet “Frihetspartiet Liberalerna” var lite som en elak spark mot Folkpartiet, eftersom de faktiskt hette Liberalerna en gång i tiden, men de har som bekant lämnat den liberala politiken långt bakom sig.


 13. De heter fortfarande Folkpartiet Liberalerna. Det har dock funnits en diskussion om att ta bort ordet ”liberalerna”. Av en slump fann jag FPs kongressinbjudan där de kallar sina väljare ”liberaler”, det var roligt.


 14. Jo, jag vet det, men från början hette de inte Folkpartiet.
  Ska man vara sådär riktigt skitjobbigt petig, så fanns först Liberala samlingspartiet.
  Sen nån gång på 1920-talet så splittrades partiet i två delar, eftersom man var oeninga i alkoholfrågan – de delades upp i Frisinnade Folkpartiet och Sveriges liberala parti.
  Sedan 1934 återförenades de, och sedan dess heter partiet Folkpartiet.
  Folkpartiet Liberalerna fick det heta först 1990, vilket kan tyckas ironiskt, eftersom Folkpartiet de senaste åren har fjärmat sig mer och mer från sina liberala grundideal.

  Så min tanke med att kalla sig Frihetspartiet Liberalerna är att som en alldeles äkta pirat (*fniss*) helt enkelt stjäla epitetet liberal, och ständigt hävda offentligt att vi är de ÄKTA liberalerna, och att Folkpartiet inte längre förtjänar att kalla sig liberaler.

  Det skulle kunna ta skruv rent mediamässigt. Folkpartiet skulle bli vansinnigt arga, och det vore lite kul bara det… 🙂

 15. Besökaren Says:

  men allvarligt Calle, kör. Frihetspartiet Liberalerna. Jag kan vara lokalt ombud i Jämtland.


 16. Problemet med att atarta ett parti är att man måste släppa allt annat man har för händer och bara fokusera på politiken och inget annat.

  Jag har redan väldigt mycket att göra, och många av de saker jag gör är väldigt viktiga saker som jag inte vill släppa – först och främst mitt skrivande (min första skönlitterära bok kommer ut i augusti) och våra kurser (tar upp väldigt mycket tid och arbete).
  Sen har jag familj och hela det där paketet, så det är inte helt okomplicerat.

  Jag tror dessutom att man måste vara mer erfaren av politiskt, paralamentariskt arbete, samt även en viss administrativ erfarenhet inom ett politiskt parti för att ro iland med ett sådant jätteprojekt.

  Konsten är väl först och främst att lyckas dra ihop en kompetent grupp människor med de nödvändiga kunskaperna och erfarenheterna – MEN FRAMFÖR ALLT – ett gemensamt ideprogram.

  Kan man göra det, så har man kommit en bit på väg.


 17. […] så kommer straffen för sexköp att höjas (eftersom lagen inte funkar) och på det sättet utvidgas användningen av denna sortens avlyssningsredskap […]


 18. […] utefter vad de själva finner anstötande kommer vi att gå bakåt och inte framåt. Calle har en insiktsfull och välskriven artikel om det också. « Kurvig tjej med stora bröst Magdans […]


 19. […] om Niklas Svenlin som lyckades få butiksinnehavaren på en OKQ8-mack i Piteå att ta bort allt pornografiskt […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: