Vägen till helvetet…

…är kantad med goda intentioner.

Och i värsta fall har man en destruktiv agenda, som man döljer med ett behjärtansvärt yttre. Allas vår Thomas ”Stasi” Bodström är ett bra exempel på detta, med sin kristfascistiska ideologikampanj, sitt självrättfärdiga korståg mot okristlig moral.
Nu visar ytterligare en moralistisk hycklare upp sitt självgoda ansikte, en snuskpelle som vill göra världen fulare och mer motbjudande än nödvändigt – den australiensiske premiärministern Kevin Rudd.

Bill Henson
Den censurerade fotografen Bill Henson.

Den erkände australiensiske fotografen Bill Henson fick häromdagen besök av polisen, som stängde hans senaste utställning i Sydney, på Roslyn Oxley9 Gallery. Ett av hans fotografier föreställer nämligen en naken, 13-årig flicka. Detta har givit den australiensiske premiärministern Kevin Rudd ett totalt tuppjuck, och han gick ut med påståenden om att detta var ”revolting”. Frånstötande. Frågan är vad som egentligen är frånstötande. Bilden i fråga, eller Kevin Rudds sjuka associationer kring den.

Bill Henson - nude girlBill Henson har gjort ett nästan överjordiskt vackert porträtt av en ung flicka, en bild som utstrålar sårbarhet, trots, stillhet, väntan, och det där spännande vacklandet mellan mod och rädsla, den verkligt unga ungdomens nyknoppade blomning. Det är en märklig och storslagen bild, som för övrigt är så ”oporrig” som man kan tänka sig, en bild som visar upp en djup och innerlig respekt för modellen, som i sanning kan vara stolt över att ha blivit avbildad med sån känslighet, respekt och lyhördhet. Självklart med såväl modellens som föräldrarnas uttryckliga samtycke och uppskattning.

I Thomas ”Stasi” Bodströms Sverige skulle förstås innehavet av en sådan bild vara helt förbjudet, och rendera flera år i fängelse. Varför? För att det strider mot Bodströms moral? Nej, för att det är lättare att styra människor som lever i skam och skräck. Jag tar alltså en risk när jag publicerar denna bild på min blogg. Jag tar risken att bli måltavla för sexdårarnas pedofilneurotiska projektioner, polisanmälningar samt allmän aggression. Så varför tar jag den risken? För att jag älskar sanning, och för att jag inte vill diskutera en bild utan att de jag diskuterar med kan se vad vi faktiskt avhandlar. Och så tycker jag verkligen att denna bild är oerhört vacker, och jag känner en djup respekt för fotografens konstnärliga arbete.

Bill Hensons bild är allt annat än objektifierande. Modellen är stark i sin integritet, och fortsätter att vara ett subjekt, även för oss som betraktar bilden. Jag känner mig priviligierad som får ta del av denna självutlämnande bild, och känner respekt och ödmjukhet inför den avbildade. De som tvärtom ser barnporr och objektifiering, bör nog ta sig en rejäl titt på sin egen förvridna världsbild. Det är definitivt inte bilden det är fel på.

Australiens premiärminister Kevin Rudd (behöver jag nämna att han är en djupt troende och aktiv kristen?) tycker som sagt att denna bild är frånstötande. Minister Rudd påstår vidare att Bill Hensons bilder inte har något konstnärligt värde, vilket är ett rätt spektakulärt påstående av en högt uppsatt politiker. Vilken slags bildning har minister Rudd för att avgöra en sådan sak?

Bill Henson - landscape
Landscape – Bill Henson

Dagen efter detta påstående står minister Rudd fortfarande för det, att bilden är ”absolutely revolting”, och vägrade konsekvent att be om ursäkt, med följande motiv:
”I am passionate about children having innocence in their childhood.”

Det intressanta med denna förklaring är förstås att den kristna bilden av sex är att innan man har haft sex, så är man ”oskuld”, ”oskyldig”, men så fort man har haft sex (eller blivit fotograferad naken) så bär man ”skuld”, och är en syndare, en besmittad, nedsmutsad.
Och själva tanken att ett barn, t.o.m. ett nyss könsmoget barn, skulle kunna ha en inneboende sexualitet är förstås fruktansvärt obehagligt för en fundamentalistisk kristen, som anser att all sex är av ondo – utom det som företas i den äktenskapliga sängen, i syfte att alstra barn. Så har det sett ut sedan 300-talet, i den kristna kyrkan.

Lights - Bill Henson
Foto: Bill Henson

Det är djupt oroande att vi alltmer håller på att skapa en kultur i vilken barn får lära sig tidigt att deras kroppar är fula, frånstötande, skrämmande och förbjudna. Vad är budskapet till den unga flickan, på väg att bli kvinna, i en oerhört känslig ålder, och för övrigt till alla andra tonåringar i samma känsliga övergångsålder, när en företrädare för samhället säger att en sådan bild är frånstötande? DET är ett fruktansvärt övergrepp, en kränkning utan like, när en premiärminister så omdömeslöst ger uttryck för sina privata paranoior, baserade på en åldersstigen, kroppsfientlig, livsförnekande, kristen världsbild.

Jag drar mig till minnes en historia om en man som konsulterar en psykoanalytiker, och som blir utsatt för ett s.k. Rorsach-test, med bläckfläckar i olika former. Vid åsynen av dessa olika bilder får han ständigt sexuella associationer. Än är det testiklar, än är det ett kopulerande par, eller en fuktig och öppen vagina. Efter sessionen säger psykoanalytikern till klienten att han är ovanligt sexfixerad, varpå klienten svarar, uppbragt:
”– Men det var ju du som visade alla dessa snuskiga bilder!”
Man ser det man vill se, och drar slutsatser utifrån det.

Rorschach ink blot

När enskilda individer projicerar sina egna rädslor på andra, och agerar fördömande utifrån en ”omtanke” om den ”drabbade”, så har det inget med verklig medkänsla att göra. Det är vad man kan kalla ”egocentrisk empati”, vilket i praktiken just att man projicerar sina egna rädslor respektive behov på andra.
”– Åh, usch så hemskt, kan ingen göra något för stt stoppa detta?”
Det man själv aldrig skulle vilja göra tror man inte att någon annan skulle vilja göra heller, och därför måste den personen vara tvingad, manipulerad eller lurad att göra det. Vad det nu än är. Allt från att äta mask till att bli knullad i röven. Eller bli fotograferad naken.

En intressant vinkel på situationen får man om man samtidigt vet att Australien har stora problem med en annan sorts övergrepp mot barn – de pressas av rugbypappor. 12-åringar som får hjärnskakning efter hjärnskakning (vilket gör att barnen kan utveckla epilepsi), som får sprickor i skalle och skelett, som får muskelskador och ibland svåra men för livet – för att deras överambitiösa föräldrar och tränare uppmuntrar dem att tävla fast de egentligen borde ta ledigt från träningen. Men detta är alltså socialt accepterat. Att barn blir fotograferade nakna med medgivande av både sig själva och sina föräldrar, det ses som subversivt och farligt, men att ta risken att få obotliga skador och men för livet genom tuffa kontaktsporter, ses alltså med större acceptans.

Twins – by Anne Geddes
Twins – av Anne Geddes – barnporr?

Det är förstås en oerhört viktig frågeställning – kan det över huvud taget vara godtagbart att avbilda barn mellan bebisålder och vuxen, på ett sätt som eventuellt skulle kunna tolkas som sexuellt? I Thomas ”Stasi” Bodströms Sverige (och Kevin Rudds Australien) är svaret solklart. Nej! Förbud!!!
Visst kan man hävda att den ursprungliga tanken är god, att det är angeläget att skydda våra barn från exploatering och objektifierande sexualisering, men frågan är om vi verkligen hjälper barnen om vi blir alltmer fanatiska i vårt censurerande av utvalda delar av livet.

Pedofilhysterin slår mot alla – jag försökte Googla ett par gamla Carl Larsson-bilder på nätet, illustrationer med badande barn i en sjö, samt en naken liten flicka i barnkammaren. De fanns ingenstans. Varför? För att vi omedvetet censurerar oss själva. Ingen använder just dessa bilder på nätet, eftersom de kan ge peddo-associationer. Börjar det inte bli lite väl crazy nu?

Varje gång vi tar del av den här peddo-nojan i media, så blir vi allt försiktigare. Folk tar inte ens bilder av sina små bebisar nakna längre, eftersom de får peddo-associationer. Varför? Nakna, lekande barn är ju underbart vackra att beskåda, själva sinnebilden av lycka och glädje!
Vuxna människor vågar inte vara nakna tillsammans med sina egna barn längre, eftersom det ger obehagliga associationer.

Girl in water - David Hamilton
Foto: David Hamilton

Jag är själv förälder till tre tonåringar, och vårt gemensamma favoritbad på somrarna är faktiskt Ågesta naturistbad – mina tonåringar har förstått att deras kroppar är perfekta precis som de är, och att de inte behöver skämmas och skyla sig, och det tycker jag är så härligt och befriande. Det finns ingen ”naturlig blygsel” – den är påtvingad barnen från ett skam- och skuldbeläggande samhälle.

En populär kliché i sammanhanget är ”låt barnen vara barn” – och det håller jag gärna med om. Men då tycker jag inte att vi med det som motiv ska projicera vår oskuldsfixerade idealbild av det idylliska barnet på vår barn, utan faktiskt acceptera och bejaka barnen som de komplexa människor de är. Inte som barnboksfigurer, utan som riktiga personer. Barn har också sexualitet, barn har också en relation till sin kropp, som de ständigt måste upptäcka på nytt allteftersom de växer. Om vi utifrån våra paranoida föreställningar projicerar skam och skräck på barnen, så kommer de att suga upp och förkroppsliga just detta. Och det önskar vi dem väl inte?

Vi borde alla slappna av lite beträffande fysisk nakenhet, gällande såväl barn som ungdomar och vuxna. Det är inte farligt att bli sedd naken, och det är inte farligt att se någon naken. De allra, allra flesta som vi möter i vår omgivning är faktiskt INTE pedofiler. Och de allra flesta barn som blir utsatta för övergrepp blir det i sin egen familj, i hemmet. Så vi kanske inte behöver oroa oss ständigt, så mycket som vi verkar göra just nu.
Om det sedan finns en och annan som fantiserar sexuellt, eller mordiskt, eller girigt på annat sätt, så är det inget vi kan göra något åt. Det viktiga är att vi gör vad vi kan för att se till att de destruktiva tankarna aldrig omsätts i handling.

Beach - David Hamilton
Foto: David Hamilton

Vägen till helvetet är kantad med goda intentioner. Hur väl vi än vill våra barn, så är det inte särskilt nyttigt för vare sig barnen eller de vuxna i barnens omgivning att vi går runt och bär på emotionella skräckskildringar i hjärnan. Det gör oss – och barnen – bara räddare och mer maktlösa.

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Foto & Konst, Kristendom, Kultur, Lagstiftning

Etiketter: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

25 kommentarer på “Vägen till helvetet…”

 1. Besökaren Says:

  Jag följde länken till museet och Hensons övriga bilder – vilken fotograf!! Nu har jag hittat en ny favorit 🙂 – Rörande sakfrågan behöver jag i vanlig ordning inte tillägga något: Du har redan satt fingret mitt i problemets kärna.


 2. Tack för din betraktelse. Ja, Bill Henson är ovedersägligen en alldeles lysande fotograf, en historieberättare, en suggestiv konstnär med bitvis oroande bilder, bitvis överjordiskt sköna – men aldrig neutrala, aldrig lämnande betraktaren i fred.


 3. Naket är porr. Så måste tankegången vara. Men tjejen på bilden är lika sexig som en traktor. Det finns helt enkelt ingen erotisk dimension i bilden.

  Hur som helst ska jag mäla dig an till Ecpat, för att få dem en smula upprörda!

  Snart kommer http://motherbitch.wordpress.com/ hit och mobbar dig också 🙂


 4. Hmmm… Den erotiska dimensionen finns där, men den är inte den objektifierande erotiken, inte den som är till för betraktaren. Den erotiska dimensionen finns i flickans eget uppvaknande, den nyvakna självmedvetenheten, den spirande egna sexualiteten.

  Men ur ett ”porrperspektiv” är denna bild förstås inte mycket att ha. Men så är den ju inte en porrbild heller.

  För övrigt finns det säkert en och annan bonnläpp som blir erotiskt upphetsade av traktorer också. En alldeles nytvättad och polerad Massey Ferguson med kromat topplock och trimmade ventiler…

 5. Dick Says:

  Jag tror inte ens att intentionerna är goda hos dem som driver denna linje. Historiskt sett har ALDRIG abolitionister/moralister hjälpt eller skyddat dem som de påstått sig ”värna” om (se t ex http://blog.sexualpolitik.se/2008/05/16/gastblogg-tag-bort-godhetsstampeln-fran-prostitutionsmotstandarna). Däremot har de tjänat mycket själva på det.

  Visst finns de som på vanlig gräsrotsnivå tror sig göra något gott och positivt, men det är aldrig de som initierat dessa ”korståg”. De har alltid startats från självgod medelklass (i sällsynta fall överklass), likt dessa politiker (Bodström & Rudd), som inser potentialen för sin egen vinning i vårt sexualfientliga samhälle och som med största sannolikhet inte bryr sig ett dugg om andra än det fåtal individer som passar in på deras egen världsbild.

  F ö är det en i min smak vacker, melankolisk bild, som jag personligen ser som en lysande illustration till pubertetens osäkerhet – aktuell eftersom vi eliminerat det naturliga lärandet.

  Det är synd om människorna.


 6. Det finns säkert en och annan nyttig idiot som drivs av goda intentioner, åtminstone på ytan, och det kan t.o.m. vara så med såväl Bodström och Rudd. Dock är opportunism och personlig vinst genom makt, position, pengar och kändisskap med stor sannolikhet starkare motiv för många proffspolitiker.


 7. Det handlar om ”benefit of doubt”, och jag vill gärna ge även filurer som Bodström & Co denna möjlighet, eftersom jag tror att förlåtelse och försoning är två av de viktigaste mänskliga beteenden som finns. Dessutom är det inte konstruktivt för en allmän debatt att föra oförsonligt krig – om man visar sig generös och förlåtande vinner man lättare omvärldens sympati.

 8. Bengt Says:

  Jag tar risken att bli måltavla för sexdårarnas pedofilneurotiska projektioner, polisanmälningar samt allmän aggression, men jag håller med i det du skriver i det här inlägget.


 9. Åh, man tackar. En av anledningarna till att jag publicerar den omtalade bilden är för att jag vill undvika fördomar och hysch-hysch. Jag vill också påpeka att de som ser bilden som porr, bör undersöka sina skallar.

 10. Jorma Says:

  Det känns som att det är som Blogge skriver, att naket=porr i mångas ögon. I sanning tragiskt. Välskrivet inlägg Carl Johan, skönt med människor som liksom kan se så många fler nyanser än det svarta och vita och ge en mer mänsklig syn på det här med nakenhet, till skillnad från de som sitter inne med värderingar hämtade från allehanda ”religiösa” dumheter.

 11. Missisadora Says:

  Kort minnesåterblick: när jag var nere vid vår brygga förra sommaren, bara dottern och jag, så muttrade hon först över ‘måste du vara naken’, efter ett tag så tog hon själv av sig allt, och började leka i vattnet mer så som småbarn gör, rösten blev barnsligare och upptäckarluste kom åter i vad man kan göra under och över vattnet, och dessutom på vattenytan. Och sedan.. se! En snok, försiktig jakt, hela tiden konverserandes snoken för det var ju självklart att den förstod. Men den ville inte komma fram från under sin sten. Hon landar bredvid mig på bryggan efter att vi först tävlat i ‘vemkanvaralängstundervattnetmedentungsteniknät’-tävling (mycket frust och skratt.
  Vi dåsar lite, sen kommer det bara spontat: man är liksom mer barnslig när man är naken.
  Sedan somnade ohon till.
  Och jag tittar på mitt barn, min lilla stora lilla dotter, då 13 år, plattång, smink och jeans är jätteviktigt. Men inte nu, inte just nu, just nu är hon fem, kanske sju.
  Det var en ljuvlig stund.
  Nästa dag var det åter plattång, och klädval, och smink, och ditten och datten. Och jag var igen pinsam som badar naken på (vår egen brygga utan insyn), men det gör inget.
  Bara man öppnar för alternativ. Och låter det vara det som är i stunden.
  Denna sommar blir det nog den vanliga stranden, den som har kiosk, moppekillar, hoptorn och beachvolley. Bikini och solglasögon. Det har oxå sin tid.

 12. Missisadora Says:

  Som Munch’s ‘Tonår’, finns inte att Googla på svenska utom på en yttepyttesamligsbild, däremot på engelska fanns det massor…

 13. Grimmered Says:

  Är bilden laglig i Sverige?
  Har Australien en ännu mer restriktiv lagstiftning?
  Får Australiens premiärminister verkligen påverka polisen arbete på det sättet?


 14. Missisadora 1 – Vilken vacker berättelse. Ja, det är en speciell tid, den där övergången från barn till vuxen. Min dotter är 12 år, men hon är verkligen en liten tonåring i alla fall. Men så har hon två storebröder som är 14 och 16, så det är inte så konstigt.

  Missisadora 2 – tack för länken till Munchs bild. Den är mycket fin. Jag har alltid gillat hans måleri, även om det emellanåt är lite för depressivt för min smak. han är fullkomligt lysande när det gäller att skildra känslostämningar.

  Grimmered – ja, bilden är såvitt jag vet enligt rådande lagstiftning helt kosher. Det är inte en erotisk bild, den skildrar inget övergrepp, och den är tagen med såväl modellens som föräldrarnas medgivande. Och kontexten är inte heller barnpornografisk, så det ska inte vara några tvetydigheter gällande denna bild.

 15. Missisadora Says:

  Munch är en favorit

  Tycker inte han är så depressiv, mörk möjligen, fast det är mog det jagtycket om, han tar fram så mycket som det är förbjudet att årata om idag: depression, smärta, kvinnors heliga vrede osv.

 16. guggebonds Says:

  Hej Calle. Gustav Bonds här. Jäkligt snygg blogg och ett angeläget innehåll. Bra att sätta fokus på den här pedofilhysterin eller all slags erotofobi för den delen. Analyserar man den längre än näsan räcker inser man hur sjukt det är. Jag tänker på flera av Astrid Lindgren-filmerna. De får väl snart inte visas längre. PS: Jag har själv blivit nybörjarbloggare på wordpress.com sen några veckor tillbaka. Titta gärna in om du får tid – Jag tar upp ett liknande ämne i mitt senaste inlägg (”Kränkande för män?”)


 17. Mosh! Nu har jag tittat och kommenterat lite på din blogg. Du glömde lämna din bloggadress, men jag Googlade lite, och då hittade jag dig i alla fall.

  Du är alltid välkommen här!

 18. Nalle Says:

  Hej Calle!

  Mycket välskrivet blogginlägg om hur sjukt det kan bli när vi människor bär på en massa rädslor. Dessa två idiotipolitiker kan inte ha det lätt om de tror att ”strutsmentaliteten” håller dessa sjuka män och kvinnor i schack.

  Det finns inte mycket som är mysigare än när min son var liten och vi var på stranden och han kom springandes naken med en handduk runt sig efter att ha badat och kröp upp i mitt knä i rullstolen för att jag skulle kunna torka honom. Åh, jag skulle ge mycket för att få uppleva dessa fina stunder igen.

  Tack för en bra blogg och hemsida, hälsa frugan!
  Nalle

 19. guggebonds Says:

  Attans! Som sagt, jag är bara nybörjarbloggare än. Jag trodde att vem som helst kunde klicka på min avatar för att komma till min blogg. Jag har bestämt för mig att det funkade så i en annan blogg jag var inne på. Adressen är i varje fall http://guggebonds.wordpress.com/


 20. Nakna små barn är bland det gosigaste och vackraste som finns på jorden!
  Men snart måste man nog ha kyskhetsbälte och gummihandskar för att över huvud taget få ta i ett barn. Eller nåt. Galet är det i alla fall.

 21. guggebonds Says:

  En liten undring som du kanske vet svaret på Calle: Vet du om det är på gång att definitionen på vad som är barnpornigrafi ska ändras? Tidigare så har ju barnpornografi handlat om pornografi med barn i biologisk mening. Alltså om personer vars pubertala utveckling inte är fullbordad. Detta är väl på gång att ändras så att det istället kommer att handla om barn i juridisk mening. Alltså om omyndiga personer – personer under 18 år. Enligt min mening är en sån definition lite olycklig. Hela idén med barnpornografi som nåt biologiskt abnomt försvinner ju då. Tidigare har man ju kunnat förknippa barnpornografi i någon mening med pedofili. Det går ju inte längre då det bara handlar om en juridisk gräns.


 22. Jo, det finns ett förslag, som lyckligtvis ännu ej blivit förverkligat. Behöver jag säga att kristfascisten Thomas ”Stasi” Bodström är inblandad i framtagandet av detta lagförslag?

  Den mest absurda konsekvensen av detta förslag är att om två tonåringar (låt oss säga en 16-åring och en 17-åring) leker med sina mobilkameror, och plåtar varandra i erotiska poser, och varandra tillsammans, så är innehavet av bilderna inte olagligt för dem själva, förrän de når 18 års ålder. Den dag du fyller 18kommer du att enligt detta lagförslag kunna åtalas för innehav av barnpornografi, även om det är bilder du själv har tagit, av dig själv, på eget initiativ.

  Jag har hört intressanta argument, folk som säger att så hårt ska man inte dra lagen, men att det är till för att hindra äldre ”snuskgubbar” från att ha bilder av yngre tonåringar. Jaha. Så när blir man en ”snuskgubbe”? Var går åldersgränsen? Hur ung måste jag vara för att få äga bilder av min omyndiga flickvän/pojkvän/mig själv som yngre?

  Om jag tittar på bilder av mig själv som naken 17-åring, och tänder på dem, var är brottsoffret? Vem blev kränkt?

  Lagstiftningen tillämpas fortfarande vagt, eftersom samhällets syn på hela grejen är väldigt vag och neurotisk.

  Personligen tycker jag inte att det borde få finnas förbud mot något innehav av bilder eller information över huvud taget.

 23. guggebonds Says:

  Håller helt med. Det absolut löljigaste med en juridisk istället för en biologisk gräns är att personerna som driver frågan inte fattar att de fäller krokben för sig själva. Genom sin iver att inkludera mer och mer i kategorin barnpornografi så devalveras ju själva den negativa laddningen av ordet. Skulle en juridisk 18-års gräns införas så blir det ju plötsligt biologiskt normalt för t.ex. vanliga heterosexuella män at tända på barnpornografi. Tidigare har barnporografi varit för pedofiler. Nu blir det naturligt för vem som helst. Är det verkligen det Bodström & Co vill uppnå?


 24. En sak måste man förstå med Bodström och hans gelikar. Det de arbetar för OFFICIELLT är inte vad de arbetar EGENTLIGEN. Jag hävdar med bestämdhet att Thomas ”Stasi” Bodström har en dold agenda, att han arbetar för en mer fascistoid stat med större maktkoncentration, och mer styrda och kontrollerade medborgare.

  Vid en första anblick kan en sådan teori verka hopplöst överdriven och paranoid – men om du googlar ordentligt på Bodström och ser vilka lagförslag han har bidragit till genom åren, så handlar det konsekvent om mer kontroll, mer övervakning, hårdare straff, strängare regler, ännu mer inskränkt yttrandefrihet, begränsad demokrati… kort sagt, mer fascism.

  Tyvärr är Bodström inte ensam. Det här är en politisk tendens, en våg sm sköljer över hela västvärlden. England har världen mest utbyggda övervakningskamerasystem, och USA har infört drakoniska lagar med vllka staten kan fängsla vem som helst hur länge som helst, tortera och förhöra enligt godtyckliga nycker – helt i strid med all rättssäkerhet. Och Sverige jamar med och hänger på. Flera enskilda personer har torterats och dödats efter att ha utlämnats från Sverige till framför allt USA.

  Jag tror inte att något av det här sker av en slump. Jag tror att det finns en klar linje, en tydlig agenda, bakom alla dessa förändringar i samhället.

  Nästa gång du hör någon prata sig varm för en ”världsregering” – kolla upp den personen.

 25. Micke Flinkberg Says:

  kan inte annat än att hålla med…. knappt så man vågar gå på badhus längre utan att vara orolig att man råkar kolla 2 sekunder för länge på nån unge/tonnåring. samma sak med att vara naken hemma, jag bor på bottenvåningen så själklart dämpar jag för den uppenbara insynen men jag vill inte dra ihop hela ljus och lufttillförseln för att få gå naken hemma, nu neckar jag inte så ofta pga det och för att det bor en del barn yg´ngre i mitt område och jag vill inte riskera att grannskapet kommer och ska bränna mig,,, synd att samhällsutvecklingen blivit sån, men men det är väl en form av jämnlikhet eftersom det e oftast män som har dom här probblemen… Månginga kramingar


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: