Frågor och svar om bloggandet

Jag hittade först hos Blogge (som vanligt) en enkät, som en hel drös bloggare har svarat på. Jag har ingen aning om var denna enkät kommer ifrån ursprungligen, men jag tänkte ändå att jag ska väl inte vara sämre. Så jag svarar på dessa frågor, jag också.

tunn linje

1. Hur länge har du bloggat?
Inte särskilt länge. Sedan julafton 2007.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv började blogga?
Som nu – en oerhört diversifierad grupp människor, som uttrycker sig själva eller sina idéer på väldigt olika sätt, med väldigt olika målgrupper, och med väldigt olika motiv. Och bland allt grus kan man vaska fram ett och annat guldkorn, bloggare som verkligen bidrar med något unikt och inspirerande.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Carl Bildts bloggar var de första som väckte mitt intresse, men Blogge Bloggelito var nog min första stora favorit, med den svada, känslosamhet, kunskapsbredd och entusiasm som präglar hans blogg. Blogge är definitivt min främsta inspirationskälla för att själv blogga. Vi har liknande åsikter i mycket, diametralt olika i andra, men den ömsesidiga respekten finns där, och det är det viktigaste.

4. Hur känner du dig inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?
Jag har ju skrivit väldigt mycket i hela mitt liv, så jag känner väl inget speciellt för mina tidigaste blogginlägg, annat än vad jag vanligen känner för mina olika skrivna alster. Det är kul och trevligt att ha ett forum att ständigt kunna publicera aktuella alster – och därtill bli läst.
Men fråga mig om ett år eller två, så kanske jag säger något annat.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare?
Några stycken – Blogge, förstås, Isabella Lund, Queendom, Johanna Sjödin, Art Nudes, AutoBlog (ja, jag är en biltok!), Oscar Swartz och några till, som jag besöker mer eller mindre regelbundet.

6. Av de bloggare du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar/t.ex. teknikbloggar, modebloggar, politikbloggar?
Mina favoritbloggar handlar nästan alltid om politik, filosofi, ideologi och ett djupgående analyserande av alla dessa företeelser. Alternativt handlar de om konst och estetik på ett eller annat sätt. De flesta bloggare jag läser har en liberal eller libertariansk grundinställning till livet. Jag har dessutom en viss dragning till bloggar om sex, samt fotobloggar med konstnärligt erotiska bilder. Och så gillar jag snygga bilar, vilket då och då leder mig in på en och annan bilblogg.

7. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om?
Hmmm… Jag vet inte – en del kan man ju vara väldigt olik på vissa områden, men väldigt lik på andra. Blogge Bloggelito, t.ex. Eller för den delen Isabella Lund, som jag har pratat med i telefon – och vi har väldigt lika åsikter i mycket, men jag tror att vi är väldigt olika som personer. Eller så är vi inte det. Jag vet inte, eftersom vi inte har träffats. Nä, det är en omöjlig fråga att svara på.

8. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om?
Åh, det finns ingen som är lik mig. Jag är helt unik. 🙂
Skämt åsido så är det ju kul att umgås med likasinnade, men man behöver också lite ”tuggmotstånd” emellanåt, så man inte blir för bekväm och tillbakalutad.
Det fanns en dansk bloggare, en kvinna som skrev en blogg som hette ”Frydefuld”, om sex, men hon har tyvärr slutat blogga, av tidsskäl.
Och så bloggar ju min hustru också, på YONI-bloggen. Och vi är rätt lika.

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
De verkar tycka att det är kul, att jag skriver kloka och roliga saker för det mesta.

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
Det vet jag inte. Har inte frågat. Men jag skulle tro det. Jag förställer mig ju inte på något sätt.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vare i din blogg, eller tänjs den gränser hela tiden?
Jag har en klar och tydlig mediapolicy, för deltagande i andras media (jag deltar aldrig i tidningar, radio eller TV som privatperson – bara som representant för den verksamhet jag bedriver inom olika fält), men på min blogg kan jag vara precis så privat som jag vill. Och jag har inte särskilt mycket att dölja, tror jag.

12. Nämn några saker som du aldrig skulle blogga om och varför?
Sådant som inte intresserar mig – förstås – som mode, sport, motorcyklar och husdjur. Aktier och ekonomi. Och mycket annat. Skvaller och andras bekymmer – det är inte min sak att vaska andras byk offentligt.
Helt privata tråksaker, som ”idag åkte jag till biblioteket för att lämna tillbaka en bok, men det var stängt, så jag tog en fika istället”. Enda anledningen att skriva om sådant är om det faktiskt leder vidare till något allmängiltigt och intressant.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse tror du?
Ja, ett visst behov av bekräftelse har ju alla. Vi är flockdjur, med ett behov att bli sedda och bekräftade av våra flockfränder, så det är klart att det har betydelse. Men med åren har jag blivit såpass trygg i mig själv att jag inte alls behöver lika mycket bekräftelse för mitt ego som när jag var yngre, men jag tycker att det är kul att få bekräftelse på de idéer jag presenterar, om de slår rot eller ej.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Det är ju alltid en början. Och det beror väl också på hur öppen personen är i sin blogg. Om en person är välformulerad, genomtänkt och intelligent i sin blogg kan jag nog utgå från att han eller hon är det IRL också. Och om någon bär sig åt som en buffel i bloggen finns det säkerligen med IRL också.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen?
Ja, någon enstaka. Någon kanske ovetandes. Men de flesta som jag faktiskt har träffat fysiskt, som också bloggar, har jag träffat innan jag läst deras bloggar, alltså folk jag redan känner. Annars är det nog rätt ovanligt, hittills. Det kanske blir mer av den varan framöver, ju fler som bloggar.

16. Tror du det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?
Det är väl klart att det kan vara, av en mängd olika anledningar. Om jag t.ex. skulle skriva något riktigt, riktigt kontroversiellt, typ rasistisk propaganda, och jag skulle bo mitt i Tensta eller Rinkeby, och folk vet vem jag är – då skulle jag med stor sannolikhet åka på riktigt mycket stryk.
Sen finns väl alltid risken att man blir beroende, och att allt annat blir lidande.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar. Och isåfall: Hur har du hanterat detta?
Nja, jag är rätt bra på att hantera påhopp och skitsnack av olika slag. Jag ser att de flesta påhopp och anklagelser är projektioner, och att det säger mer om skitsnackaren än om mig. Och ibland är det bästa sättet att få någon att framstå som komplett dum helt enkelt att låta dem prata på. De avslöjar förr eller senare sig själva. Som t.ex. Janne Josefsson.

18. Har du skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Nä. Jag ångrar inte saker och ting. Det är slöseri med tid och energi.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?
Det skulle vara all den tid det tar i anspråk, möjligen. Men jag har ännu inte fastnat helt i bloggträsket, så än så länge har bloggandet inte inneburit några direkta nackdelar för mig. Mest fördelar.

20. Tror du att du fortfarande efter två år bloggar? I såfall: Tror du att ditt bloggande förändrats då?
Ja, det tror jag att jag gör, och jag tror att jag har blivit ännu bättre på att skriva, och att jag kanske har blivit mer spcifik och riktad i mitt skrivande. Eller inte. Det får vi se.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?
Helt klart påverkar bloggandet hela mediasfären. Fler och fler kollar in bloggar parallellt med gammelmedia, eftersom de kompletterar varandra så bra. Att en escortkvinna kan bli vald till årets politiska blogg (2007) säger en hel del om flexibiliteten och framåttänket i bloggosfären. Bloggarna tar ibland upp ämnen som helt glöms bort av traditionella media, och kommenterar på ett sätt som tidigare aldrig gjorts. Dessutom finns en interaktivitet i bloggandet som helt saknas i traditionell media.

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?
– Att jag kommit upp ännu högre i sökmotorerna, och får väldigt många fler träffar (numera om jag Googlar ”Carl Johan Rehbinder” så får jag över 30.000 träffar, mot drygt 1.000 förra året).
– Att jag äntligen har ett ständigt aktuellt forum för mina aktiviteter, tankar och tyckanden.
– Att jag nu har ytterligare en kommunikationskanal vid sidan om mina mer traditionella hemsidor, och att jag i och med detta har en mer direkt och aktuell kanal, vilket i sin tur har givit mig intressanta och aktuella uppdrag.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?
Att läsa andras bloggar är roligt, inspirerande, det tillfredsställer min kunskapstörst, och jag lär känna andras tankar och funderingar om livet på ett väldigt intressant sätt.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten.
Joshen förstås, Isabella Lund, Queendom, Johanna Sjödin och Louise P.

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Bloggar, Internet

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Frågor och svar om bloggandet”


 1. Tack för länkarna!

  Svarade på listan innan du postade detta inlägg, blev fort trött på frågorna vilket syns i mina tråkiga svar.

  Det fria valet är överflödigt, klart du bloggar om två år 😀

 2. Joshua_Tree Says:

  Gah! Nu har jag fått den här utmaningen från fan vet hur många håll. Jag gjorde den redan när den var färsk. För sisådär ett år eller två sen. 😉


 3. Oj, Joshen – du slipper! Inte fan visste jag att du hade svarat redan… 🙂

  Och Johanna – ja, det var rätt långrandiga frågor, så det gick inte på en gång.
  Jo, jag bloggar nog fortfarande om två år. Det är ju faktiskt både kul och nyttigt!


 4. Joshen, jag har också gjort enkäten tidigare. Bra gratisinlägg när bra uppslag i övrigt saknas.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: