Goda nyheter!

Cheeta

När TV och tidningar översvämmas av tragedier och dåliga nyheter, är det särskilt trevligt att mötas av en god nyhet. Eller snarare en rapport om ett gott tillstånd. I Expressen kan man läsa om den gamle filmchimpansen Cheeta, som var med som en av stjärnorna i Johnny Weissmüllers gamla Tarzanfilmer på 1930-talet. Cheeta lever alltså forfarande (född 9 april 1932), och har uppnått den respektabla åldern 76 år, vilket gör honom till världens äldsta apa. Man får väl tillägga att han är världens äldsta apa i fångenskap, eftersom vi nu inte helt säkert kan känna till alla apor på jorden och deras ålder. Men sannolikt är han äldst, och det är fantastiskt.

Jag minns min barndoms biomatinéer, när pappa och jag kunde få en plötslig lust att gå på bio. Jag växte upp på Kungsholmen, mitt i Stockholm, och eftersom jag är född 1962 började jag gå på bio mot slutet av 1960-talet. Då fanns det massor av biografer överallt – vi hade åtminstone 10 biografer inom 5 minuters gångväg från vår bostad (Riviera, Riverside, RI-ettan och RI-tvåan, Draken, Alcazar och ett stort antal som jag inte minns namnet på), och ibland gick vi på matinéer. Ofta gamla svartvita filmer med spännande äventyr för en liten pilt.

Tarzanfamiljen

Tarzan var en favorit. Johnny Weissmüller var den atletiske hjälten, den enda ”riktiga” Tarzan, som ofta återkom som förebild för lekar på dagis och fritids – rep i en trädgren, några ylanden, och så var man Tarzan. Fast alla vi pojkar ville helst vara Boy, och ha Tarzan som pappa. Och så apan Cheeta. Han var så himla gullig och skojig, och hittade ständigt på skojiga busigheter som man fick skratta åt.

Maureen O\'Sullivan som Jane

I Maureen O’Sullivans lättklädda Jane kunde anas ett löfte om något vuxet, något lockande, något som komma skall. De tidiga Tarzanfilmerna var gjorda i en tid då filmcensuren inte hade hunnit bli så hård i U.S.A., och därför kunde man vara betydligt mer lättklädd och utmanande än redan under andra halvan av 1930-talet. Det finns t.o.m. en fantastisk sekvens i en film från 1934, där Tarzan och Jane filmas simmande under vatten, och Jane var då helt naken. Sexigt!

Maureen O\'Sullivan och Johnny Weissmüller som Jane och Tarzan, simmandes under vatten

Dessa gamla Tarzanfilmer var alltså flera decennier gamla redan när jag var barn – och nu får jag veta att den där gulliga apan som var med då fortfarande lever och har hälsan. Fantastiskt. Apan lever!

Det är sånt som väcker barnglittret i ögonvrån till liv igen.

Cheeta som gammal

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Film, Personligt

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Goda nyheter!”

 1. Lasse Says:

  Det skumma med USA-sensurenär väl hur den slår så skoningslöst med hjälp av principer ist f syfte och motiv.

  Man kunde alltså inte fram till 80-talet visa navlar i tecknade filmer/serier eftersom navlar ansågs vara uttryckligt erotiska (?). Förbudet hävdes efter Mort Walker (Knasesns tecknare) gjort ett stort antal skämt om navelapelsiner.

  På samma sätt så kommer man troligen ha svårigheter att visa ”Eyes Wide Shut” på teve, eftersom den slutar med ordet ”Fuck” men som en viktig upplysning om vad roll figurerna måste göra för att hålla ihop sitt äktenskap. ungefär som denna dialog:

  ”There’s one thing I wanna do to save our marriage!”
  ”What’s that?”
  ”Fuck!”

  Religionen söndrar – Kulturen helar!
  Politiken sårar – naturen tröstar!

  Let’s ****!


 2. Ja, och återigen slås man av det bisarra i att det går bra att visa mord, tortyr, blod, våld, styckning, inälvor och hjärnsubstans skvättandes över bioduken (eller TV-skärmen), men inte sex. Nakna kroppar och sexuella handlingar ses alltjämt som farligare än krig, blod och död.
  Redan Lenny Bruce påpekade denna paradox – ”Du kan inte visa nakna bröst på TV – jo förresten, om de är genomskjutna med en revolver först, då går det bra…”
  Kommentarer överflödiga…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: